Блог » Интервюта

Разказ на Георги: Маркетинг мениджмънт в Дания

Здравейте! Казвам се Георги Иванов, на 20 години и съм от Бургас. В момента съм студент в 3ти курс в University of Northern Denmark (UCN) в град Олбор . Уча по програма AP, специалност Marketing Management.
Как избра своя университет, държава и специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
Много мои познати, които учат в Дания, ми разказваха за живота си там, за начина на преподаване в университетите и благодарение на тях се ентусиазирах да направя именно този избор. Специалността ми допадна, защото чрез нея надграждах знанията от Търговската гимназия, която тъкмо бях завършил.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването? Събирането на необходимата документация си беше доста работа, но определено писането на убедително мотивационно писмо, в което трябваше да обясня защо мисля, че аз съм правилният човек за UCN, ме затрудни най-много, именно поради факта, че то имаше най-голяма тежест за приема.
Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото? Намирането на квартира си беше предизвикателство. Също, коренно различната среда, с която тепърва трябваше да свиквам и фактът, че трябва да се справям с почти всичко сам. Oпределено се наложи бързо да се адаптирам. Но поне сега, поглеждайки назад, не съжалявам че съм преживял всичко това, защото успях да изляза от зоната си на комфорт и да се нагодя.
Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Олбор е петият по големина град в страната с около 200 000 жители. Поради факта, че голяма част от тях живеят в отделни къщи, всичко е доста разпръснато и разстоянията са големи, за което в повечето случаи е необходимо колело ( струва около 200 – 300 лв. 2-ра ръка). Недостатък е климатът - през повечето време вали и е ветровито, но за щастие бързо се свиква. Градът е пълен с млади хора и има много интересни събития, включително най-големият карнавал в Северна Европа (Aalborg Carnival) през месец май. Относно локацията на университета, бизнес специалностите са в отделен кампус (UCN Hobrovej), който е доста близо до центъра и това също си е голям плюс.
Какви са разходите за живот? Самостоятелните квартири са около 600 лв., хранителните продукти са горе-долу двойно по-скъпи спрямо България. Стипендията, която е около 1100 лв. покрива голяма част от разходите, но за да се получава, трябва да се съберат около 10-11 работни часа всяка седмица.
Възползвал ли си се от възможността да работиш докато учиш? Да, моята работа представлява раздаване на рекламни брошури и вестници и е около 10 часа седмично, и когато времето ми е разпределено правилно, не е проблем. Има много възможности за почасова работа, а и много студенти работят в ресторанти, други доставят храна или вестници като мен. Доста от квалифицираните професии изискват да знаеш датски, който е сравнително труден език. В университета се предлагат достъпни езикови курсове, което е голямо предимство.
Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Академичният процес по-различен ли е? Какво мислиш за преподавателския екип? Тук наблягат основно на практиката и не дават конкретни стъпки за изпълнението на определена задача, а оставят студентите да ги открият сами, като по този начин има много повече разсъждаване и различни гледни точки. Учителите оценяват най-вече логиката и усилията, чрез които сме стигнали до определения извод, пред това дали той е верен или не. В началото ми беше много трудно да свикна с този метод на обучение, но след като свикнах мога да кажа, че е доста ефективен.
Какви проекти, обменни програми и кратки стажове предлага университетът? Последният, четвърти, семестър включва около 5 месеца стаж в компания, като няма значение дали е в Дания или в чужбина. В края на стажа се провежда изпит, в който се обяснява как е протекъл работният процес и какви изводи са направени. С това специалността е завършена и може да се продължи с Top-Up програма, която е три семестъра.
Какво би посъветвал бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина? Да проучат какъв е животът, предимствата и най-вече особеностите на избраната от тях страна. В повечето случаи създадените впечатления, дори ако преди това е посещавана държавата като турист, са много по-различни от тези като студент и не трябва да се правят изводи от тях.
Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме? Кандидатствах с ЕДЛАНТА, защото бях чувал добри отзиви за агенцията и техния опит с различни университети. Моят консултант ме съветваше и ми помагаше, когато имах нужда, например при избирането на правилния университет и попълването на документите за кандидатстване.
Искаш ли да споделиш още нещо с нас? Търсенето на квартири в Олбор е голямо и е много трудно да се намери евтино настаняване. Съветвам всеки, който възнамерява да кандидатства, да се регистрира в сайта на общината за студентски квартири, където се предлагат стаи на доста по-достъпни цени. Условието е да се кандидатства възможно най-рано, минимум 3 месеца преди да пристигнете в Дания, защото местата се запълват много бързо.

Искаш да учиш в Дания? Заяви своята безплатна консултация сега!


Добави нов коментар