Блог » Интервюта

Цветан: Медии и комуникации в Австрия

Здравей! Представи се :)

Здравейте! Казвам се Цветан Моллов и съм първи курс в Universität Wien. Уча Publizistik- und Kommunikationswissenschaft .

Как избра своя университет, държава и/или специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
От малък изучавам немски език и винаги съм знаел, че ще продължа образованието си в немскоговоряща страна. Има много причини, поради които избрах Виена - Австрия, като място за моето бъдещо развитие. Виена е от най-красивите и пленяващи европейски столици и е град, който кипи от живот. От друга страна журналистическата специалност, която Виенският университет предлага, идеално пасва на моите очаквания. Но като най-определящ фактор за моя избор може би е именно огромната българска общност в австрийската столица. Никога не можеш да се почувстваш сам или отхвърлен, въпреки че си на ново и непознато място.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
Колебанието дали да остана в България или да замина да следвам в чужбина.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото? Какви бяха предизвикателствата при адаптиране в новия учебен процес?
Ако трябва да съм честен, приятелите ми българи, които също заминаха за Виена, бяха моята огромна опора в началото, благодарение на която успях да се адаптирам сравнително бързо в новата среда. Най-трудно ми беше да свикна с местния диалект - началото разбирах по-лесно професорите в университета, отколкото касиерите в супермаркета. Но бързо се свиква, така че не е страшно. Относно учебната среда, очаквах да се сблъскам с дискриминация на етническа основа, но за щастие нямаше такова нещо. Манталитетът на западноевропейците е различен от българския, конкретно фактът, че те приобщават, без значение от произхода ти.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш?
Виенския университет е най-старият университет в немскоговорящото пространство (основан 1365 г.). А Виена - просто не мога да я опиша с думи, трябва да се види на живо и да се усети нейната уникална атмосфера.

Какви са разходите за живот?
Цените на настаняване в общежитие варират между € 250 и € 500 на месец. За хранителните продукти бих казал, че са на доста разумни цени – около € 200 на месец биха били предостатъчни. Цените в ресторантите, баровете и дискотеките също са приемливи (без да преобразуваме от евро в лева :-) ).

Възползвал ли си се от възможността да работиш докато учиш?
Още не съм се възползвал от тази възможност, но в университета съм виждал различни обяви за почасова работа.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
Определено в чужбина се учи доста по-сериозно отколкото в България, и в крайна сметка си струва. Повечето преподаватели са уникално мили, с чувство за хумор и винаги готови да ти помогнат. Доста от тях дори държат студентите да се обръщат към тях на „ти“. Разбира се, има и сухари, но повечето са млади, иновативни и широко скроени.

Какви проекти, обменни програми и кратки стажове предлага университетът? Възползвал ли си се от такива?
Все още ми е рано за стажове и обменни програми, защото съм само първи семестър, но съм виждал най-разнообразни предложения от страна на университета за подобни проекти. Със сигурност ще се възползвам в бъдеще.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Направете го, струва си! Излизайки от комфортната зона се става истински самостоятелен и независим. Дори и да планирате да работите/живеете в България в бъдеще, следвайте в чужбина, защото това после ще ви даде много възможности за развитие не само в кариерен, но и в личен план. Рискът си заслужава!

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА, защото е утвърдена фирма и е сред най-добрите в България. Също така приятели ми препоръчаха да работя с нея. Консултантите от ЕДЛАНТА ми помогнаха с абсолютно целия процес на кандидатстване в университет в чужбина, който иначе си е доста объркващ.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?
Едно голямо БЛАГОДАРЯ!

И ние ти благодарим, Цветан! Желаем ти много успех!

Ако и ти искаш да учиш в Австрия, попълни фóрмата за консултация


Добави нов коментар