Блог » Интервюта

Дания в 6 точки: Катерина Николова споделя своя опит в Дания

Казвам се Катерина Николова и уча във VIA University College в Хорсенс, Дания. Заминах преди почти година и в момента съм втори семестър Маркетинг мениджмънт.

1. Градът
Аз уча и живея в Хорсенс – град с население около 50 000 души. Спокойно място, с много забележителности и музеи, както и прекрасни места за почивка по брега. Навсякъде има велоалеи, така че придвижването с велосипед е най-изгодно.

2. Хората
Хорсенс е университетски град и е пълен с млади хора от всички краища на света. Улиците са оживените и непрекъснато има различни културни събития. Датчаните са много възпитани хора, почти всички говорят английски и винаги са готови да те упътят. Важни са запознанствата в началото – колкото повече хора от различни страни и култури опознавах, толкова по-бързо се адаптирах към новото ежедневие и се справях по-добре с липсата на близките ми. А е добре винаги да има с кого да излезеш на разходка или на по бира.

3. Университетът
VIA UC е огромен университет, с кампуси в различни градове. Кампусът в Хорсенс е един от най-интернационалните в Дания.
Програмата, в която се обучавам, за степен „специалист“ е 4 семестъра (като последният е стаж). След това мога да продължа с Top-up за бакалавър, като също има един семестър стаж. Моделът на обучение осигурява много практическа работа с местни компании и активно участие на студентите в учебния процес. Университетът има специално изграден сайт за комуникация и споделяне на учебни материали между ученици и студенти, което прави ученето много лесно и достъпно.

4. Работа
Студентите имат възможност да работят около 44 часа на месец и да получават стипендия за работещи чуждестранни студенти (SU) в размер на 808 евро месечно (преди данъците). Не винаги е лесно да се намери работа в началото, но с упоритост всичко се постига. Аз имах шансът да започна работа в Trendhim като маркетинг мениджър и да упражнявам и затвърждавам знанията от учебната програма. Компании като тази, в която аз работя, наемат студенти от различни държави и им дават шанс за професионален опит и развитие.

5. Настаняване
Тъй като разбрах, че съм приета да уча в Дания 20 дни преди заминаването, не успях да си намеря квартира от България. Но нямаше връщане назад - запазих си 2 нощувки в хотел и заминах. Оказа се обаче, че да се намери подходящо настаняване не е толкова лесно. Всички общежития вече бяха заети, тъй като те се запазват от по-рано, а сайтовете за квартири под наем изискват абонамент, за да можеш да се свържеш с наемодател. Въпреки това има много обяви и може да се намери добро място за живеене на добра цена в сайтове като https://www.boligportal.dk/. Един колега ми препоръча групите във фейсбук. Написах пост, че си търся квартира и след 5 минути вече имах изгодно предложение.

6. Езикът
Датският език е сравнително труден, особено в началото. За радост Дания предлага безплатни уроци по датски за всички студенти в специални езикови училища. Определено препоръчвам уроците, защото въпреки, че навсякъде говорят английски, с местния език има много по-големи възможности за работа и добри стажове.

Катерина Николова (c) 2017

==
Ако желаете да получите повече информация за Дания и възможностите за обучение, поискайте безплатна консултация в ЕДЛАНТА.

Кандидатствай във VIA University College БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар