Блог » Интервюта

Виктория: Social Sciences

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си?
Казвам се Виктория Вечерникова, уча първа година в Брюксел, в университет VUB / Ghent University специалност Social sciences.

Как се насочи към този университет/държава?
След безкрайно търсене из интернет, минавайки през почти всяка държава в Европа и десетки университети в нея, най-силно привлече вниманието ми Белгия. Когато се разрових повече, установих, че въпреки мрачното време, Белгия е пълна с много интересни възможности. Като за начало е седалище на Eвропейската комисия, което е и една от причините да наричат Брюксел "столицата на Европа". Също така, заради членството в Шенген, може спокойно да посещаваш държави като Франция, Германия и Холандия, невероятни градове като Ротердам и Париж, които са на един хвърлей разстояние (2 часа с автобус), което е огромен плюс за всеки заклет приключенец! Друга положителна страна е, че Белгия има 3 национални езика, почти всеки говори английски – няма за какво да се притеснявате, но хубавото е, че много от университетите предлагат безлатни курсове по френски и фламандски.
А относно университета, Vrije Universiteit Brussel е един от най-елитните университети в Белгия. Това, което ме спечели, беше програмата в университета, която обединяваше точно трите неща, от които се интересувам– социология, политика, комуникационни науки. Това ми дава свободата да навляза във всяка една от тези специалности и по-късно да реша коя наистина е за мен.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Подготовката на документите със сигурност бе малко досадна и объркваща. Доста често бях изненадана от странните изисквания на някои университети, но с помоща на консултантите на ЕДЛАНТА се чувствах доста по-спокойна, че всичко е под контрол!

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Най-трудно в началото ми беше да възприема, че наистина живея в толкова голям и разноцветен град. Абсолютно същото важи и за университета. През първата опознаватенлна седмица бях изключително изненадана колко много чужденци има в университета. На първия ден показаха карта на света с отбелязани местата, от които има студенти в университета – нямаше почти едно празно място! В крайна сметка това всъщност се оказа причината да заобичам университета си толкова много – да си заобиколен от хора с толкова различни култури и виждания е наистина страхотно преживявяне.

Какви предимства виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Обучението в чужбина определено отваря много погледа ти към света. Учейки в чужбина се сблъскваш с много препятствия, но и със страхотни моменти, които ти показват много различни гледни точки. Осъзнаваш, че света е много по-голям отколкото си предполагал. Относно преподавателския екип, аз бях изключително впечатлена. Има много млади лектори, които взимат предвид нуждите за гъвкавост на новото поколение – има записи на лекциите, всички материали са качени онлайн и предоставят онлайн тестове след лекциите, за да провериш знанията си. Разбира се, има и изключения, но като цяло лекторите наистина се стараят да предоставят качествено образование!

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Както може би сте чували Брюксел е известен с гофретите, картофите и бирата си! И определено има причина за това - има страхотни бирарии, в които можеш да се потопиш в автентичаната атмосфера на града. И като цяло е град, в който винаги ще намериш нещо ново за правене, няма как да ти стане скучно!

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Наемът за самостоятелните стаи в общежитията, със споделена кухня и баня, са около €400 – €500 на месец, а студиата - между €600 – €800. Както и се предполага, ресторантите и баровете не са никак евтини, същото важи и за хранителните стоки, но има вериги магазини като ALDI и LIDL, които доста повече се приближават до цените в България.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Със сигурност! Университетите често предлагат работа за студенти – от това да помагаш в организацията на някое събитие, до това да бъдеш отговорник в библиотеката. Но относно работа извън стажове и в университета, е хубаво да се има предвид, че базово ниво по фламандски или френски е необходимост и е много възможно до бъде изискване за наемане.

Какво правиш през свободното си време?
Излизам, разхождам се, както споменах в Брюксел винаги има какво да се прави! Освен това от университета ми често организират събития – концерти, кино вечери, настолни игри и т.н, така че винаги, когато реша, че ми се прави нещо, имам богат избор!

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Трябва да проучиш в какво точно се впускаш! Да градиш живот от нулата на съвсем ново място, на чужд език, заобиколен от непознати, доста често носи големи предизвикателства, но накрая няма да съжаляваш. Ако знаеш, че си взел съзнателно решение да учиш в чужбина, дори когато ти е трудно, ще успяваш да го виждаш като просто едно голямо приключение и част от процеса на собственото си израстване!

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Чух много добри отзиви за ЕДЛАНТА. Определено не останах разочарована, процеса на кандидатстване е много по-лесен и приятен, когато имаш зад гърба си някой с опит и желание да ти помогне. Беше ми изключително приятно да мога да обсъдя решенията и следващите стъпки с консултанта си. Помощта им с документацията превърна процеса на кандидатсване в доста по-спокойно и приятно преживяване!

Добави нов коментар