Блог » Интервюта

Димана: Медия и комуникация

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си?
Здравейте, казвам се Димана. Следвам медия и комуникация с бизнес в Манхайм, Германия. В момента съм втори курс.

Как се насочи към този университет/държава?
Като възпитаник на Немската езикова гимназия в Бургас, не ми беше трудно да се насоча към Германия, понеже от малка искам да следвам в чужбина. Как се озовах в Манхайм, е доста по-интересно. За разлика от повечето ми състуденти, аз първо попаднах на статия за най-голямата българска студентска общност „Бай Ганьо“, която се намира точно тук. Това ме подтикна да проуча университета и с изненада открих, че е един от най-престижните, но и селективни в Германия. Като човек, който обича да се предизвиква, бях убедена, че това е моето място и не исках и да чуя за друго учебно заведение в Германия. Съдба или случайност не знам, но ето, че вече втора година съм студентка точно в Манхайм.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Най-трудно беше да се ориентирам в платформите, през които трябва да се подадат документите за университета.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Доста бързо свикнах с живота в Германия. Отърсих се от културния шок още в първите няколко дни. В началото някакви малки неща в бита ми правеха впечатление, като например разделното събиране на боклук, което не е толкова масово срещана практика в България. Учудващо за мен беше и, че в неделя всички магазини са затворени, дори големите хранителни вериги като Lidl и Kaufland. Хората тук са много пъстри и различни и отначало ми беше странно, но сега дори ми е приятно да наблюдавам техните маниери, поведение и жестове, и да слушам езика им. Най-трудно за мен се оказа да се справя с така наречения Rundfunk (данък телевизия и радио). Бюрокрацията в Германия може да е много неприятна..

Какви предимства виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
За мен предимствата са много. В Германия специално образованието е на високо ниво. Тук се държи на качеството. Имаме както теоретични лекции, така и практически семинари, упражнения и туториуми. Организацията е много добра и въпреки че сме хиляди студенти, преподавателите успяват да обърнат внимание на всеки поотделно. В Манхайм са подбрали преподаватели от цялата страна, както и от чужбина, за да може наистина да се предостави на студентите качествена подготовка.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Университетът в Манхайм е един от най-престижните в Европа. За мен беше впечатляващо, че тук учат над 11 500 студенти от целия свят. Повечето катедри и зали се помещават в Манхаймския замък, който е най-големият бароков замък в Германия. Да учиш на такова място е наистина като сбъднат сън. Самият град е вторият по големина в провинция Баден-Вюртемберг. Разположен е на много стратегическо място, защото наблизо има големи европейски градове, а и икономиката в района е силно развита и предлага добри възможности за работа и реализация. Интересен е фактът, че именно в Манхайм е създаден първият съвременен автомобил (през 1886 г. от Карл Бенц).

Какви са разходите за живот? (настаняване, храна и т.н.)
Германия е много социална държава и наистина предлага на студентите добри условия за живот. Разходите ми тук не се различават много от тези на приятелите ми в София. Общежитието ми е €250 на месец, храня се всеки ден в столовата за €3. Семестриалната такса към университета е €200, като включва и безплатен транспорт в късните часове и уикенда. Спокойно може да се живее с €500-€600 на месец.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Разбира се. Аз самата работя 20 часа на седмица в маркетинг отдела на международна IT компания. Тук има много възможности за почасова работа в сферата на специалността ти. Работодателите се съобразяват с ангажираността ти в университета и е напълно постижимо да следваш и да работиш едновременно.

Какво правиш през свободното си време?
През свободното ми време обичам да бъда с приятелките ми. Тук в Германия създадох изключително ценни приятелства с българки. Тези момичета се превърнаха в мое второ семейство. Обичаме заедно да пътуваме, да готвим, да се разхождаме или просто да гледаме филм и да си клюкарстваме.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Иска ми се да разбия мита, че учещите в чужбина нямат студентски живот. Напротив! В Манхайм има всяка седмица студентски партита, където пеем, танцуваме и се забавляваме. Отделно през уикендите можем да пътуваме безплатно в цял Баден-Вюртемберг, а Брюксел, Страсбург, Париж, Люксембург и други големи европейски градове са ни съвсем близо и имаме възможност когато и да ни хрумне, да си организираме спонтанни пътувания. Животът тук наистина е много динамичен и цветен.

Какво би посъветвалa бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бих ги посъветвала да се хвърлят в това приключение без да го мислят. Образованието в чужбина отваря безкрайно много врати. Освен с международно призната диплома по целия свят, ти излизаш от университета по-силен, по-мъдър и можещ. Един приятел веднъж ми беше казал, че една студентска година в чужбина се равнява на три-четири в България. Толкова са много емоциите, преживяванията, трудните, но и радостните моменти. След една година в Германия мога наистина да потвърдя думите му.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА, защото бяха изключително компетентни и още на първите срещи ми вдъхнаха кураж, че всичко покрай кандидатстването ще протече перфектно. В 12-ти клас човек мисли за 1000 неща. ЕДЛАНТА, и в частност консултантът Красимира Димитрова от офис Бургас, ми помогна да не пропусна нито един важен срок и да бъда абсолютно спокойна от началото до края.

Благодаря ви, ЕДЛАНТА!

Добави нов коментар