Блог » Интервюта

Габриела: Информатика

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си или си завършил/а?
Казвам се Габриела Ганева и следвам Информатика, 2-ра година в KIT.

Как се насочи към този университет/държава?
Винаги съм искала да следвам в Германия, защото образованието тук е достъпно и дава много възможности за развитие. KIT е един от водещите университети в Германия и това ме накара да го избера.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Не изпитах никакви предизвикателства, тъй като ЕДЛАНТА се погрижи за всичко.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в на чалото?
В Карлсруе има доста български студенти, които помогнаха на всички първокурсници да се ориентират в града и в университета. В началото най-трудно ми беше, че съм далеч от близките и приятелите ми в България, но с времето това се преодолява.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
На този етап определено мога да кажа, че начинът на преподаване ми харесва – създадени са групи, наречени туториуми, в които други студенти обясняват материала от лекциите и дават подходящи задачи. Повечето лекции са интересни, а лекторите винаги са готови да отговорят на въпросите на студентите.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Градът е спокоен, но в същото време има много възможности за забавление. Една от основните забележителности е Дворецът, който се намира в красивия парк Schlossgarten. Университетът предлага много възможности за развитие и има добра репутация в цяла Германия.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Около €800 на месец. Наемът на общежитието е €255 на месец, сметки за телефон - €30 (възможно е по-малко, но зависи от плана), €15 за фитнес. Останалите пари са за храна и развлечения.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Да, но зависи от специалността и от това колко е зает студентът.

Какво правиш през свободното си време?
През свободното си време обичам да излизам с приятели и да ходя на фитнес.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Преди да обмислите следване в Германия е добре да знаете, че системата на обучение е различна от тази в България. Всеки студент има т.нар. ориентиращи изпити, които трябва да бъдат взети до 3-ти семестър, в противен случай се извършва ексматрикулация. За всеки изпит имате право на 2 писмени явявания /от които една поправка/ и едно устно явяване. Ако не вземете и устния изпит, който се води втора поправка, следва ексматрикулация.

Какво би посъветвалa бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Обучението в чужбина ще ви даде много възможности за развитие. Ще се срещнете с хора от различни култури, затова бъдете отворени към всичко ново. Ще откриете, че извън вашата зона на комфорт ще бъде мястото, където са най-вълнуващите преживявания.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА и консултанта Красимира Димитрова от офиса в Бургас, защото прочетох добри отзиви в интернет и исках да се доверя на правилния екип за подготовката на документите по кандидатстването за университета и общежитието. С тяхна помощ получих стая в общежитие, което е много важна част от следването в Германия.

Добави нов коментар