Блог » Интервюта

Габриела: Право във Виена

Здравейте! Казвам се Габриела Костадинова, на 18 години и съм студентка по право във Виена, 1ви семестър.
Как се насочи към този университет/държава?
Посещавала съм Виена няколко пъти и атмосферата и цялостното настроение, което носи този град, много ми харесаха. Разбрах, че с удоволствие бих живяла и учила тук. А относно университета - Виенският университет е сред най-старите в Европа и възможността да уча в него ме мотивира да кандидатствам тук.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Най- голямото предизвикателство за мен беше приемният изпит на който трябваше да се явя за моята специалност. Честно казано до тогава нямах представа какво би се искало от мен и то на какво ниво. Но подготовката за изпита ми даде възможност да получа базови знания, които в последствие ми бяха от помощ по време на лекциите.
Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Най-трудно беше за мен беше да се сприятеля с местните студенти, тъй като не всички са особено добре настроени към чужденците. Разбира се, трудност се оказа и езиковата бариера, въпреки че бях с добро ниво на немски, но се притеснявах да говоря. За радост имах възможността да се настаня във Виена 1 месец преди началото на академичната година и това много ми помогна да подобря езика си, да свикна с обстановката и да „включа“ на немски. При мен този период на адаптация продължи около месец и половина - два , но след това се чувствах много по-спокойна и уверена.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Много ми харесва системата тук, защото всичко е изключително съвременно и разбираемо. Набляга се доста на практиката, защото още от първия месец започнахме да решаваме казуси и да ни запознават със ситуации и въпроси, с които бихме се сблъскали в реалността. Професорите са изключително толерантни и се отнасят с голямо уважение към нас студентите. Изискват много от нас, но също и дават много от себе си, защото си личи с какво желание се опитват да ни въведат в материята.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Виена е изключително красив град, известен със своята невероятна архитектура и история. Настроението, което носи този град бих го описала просто като „виенско“. Да се разходиш из уличките на „старата“ Виена - около двореца Хофбург например, със заобикалящите те каляски , да пиеш виенско кафе или както тук му казват „меланж“, да отидеш на вечерна разходка до Пратера, са само малка част от нещата, които може да правиш тук. Не случайно Виена се нарежда на първо място в класациите за най-добро място за живот от доста години насам. Престоят ми тук наистина ме накара да обикна Виена и всеки ден да се наслаждавам истински на красотата й. 

Какви са разходите за живот?
Животът тук не е скъп - цените на общежитията са от 350 до около 550 евро (в зависимост от местоположението), а разходите за храна също не са високи - около 40 евро на седмица, ако човек пазарува и си готви сам. Добър вариант за обяд е и столът в университета, където се предлагат различни менюта. Семестриалната такса е около 20 евро и със студентската си карта може да ползвате много други намаления, като например за карта за градски транспорт. Цените по заведенията също намирам за нормални, тъй като се доближават до тези в България.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Да, определено има добри възможности, но условието тук за студентите е да не надвишават повече от 20 работни часа на седмица. Ако човек успява да си разпредели времето правилно и да приоритизира задачите си , би могъл да съчетае ученето и с работа. Все още не съм имала възможността да работя тук, но се надявам в скоро време да успея.

Какво правиш през свободното си време?
През свободното си време обичам да се разхождам и да откривам нови красиви места във Виена. Сама или с компания, разходката винаги е добра идея за мен. Любимото ми място е двореца Шьонбрун със страхотните му цветни градини, които препоръчвам на всеки да посети. Обичам да пия кафе с приятелки на някое уютно местенце и да се смеем на студентските ни неволи и случки...  Тук зимата е сезонът на коледните базари и на греяното вино. Базарите внасят страхотно коледно настроение и емоцията там ни сгрява дори и в най-студените зимни дни.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Нещо, което на мен ми беше много ново и интересно е, че тук нямаме определена програма в университета. Всеки студент сам си я съставя като избира кога и на кои упражнения да се запише. Това дава много голяма свобода, гъвкавост и разбира се ни улеснява. Освен това, университетът постоянно организира събития и партита за студентите, на които можем да се запознаем и обменим опит.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Съветвам ги да са смели и да пробват! Бъдете сигурни, че няма да съжалявате, защото студентството в чужбина ни учи на много, много неща, а и какъв по-добър начин да пораснете и прекарате студенстките си години от това да сте в прекрасен град, заобиколени от млади и можещи хора и да получите образование на високо ниво? Бъдете спокойни, защото усилията се отплащат и след години всички трудности ще си заслужават. Слушайте себе си и интуицията си!

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Със семейството ми решихме да кандидатствам чрез агенция, която да ми помогне в процеса на подготовката на документите и спазването на всички срокове.

Взехме правилното решение и останахме много доволни от ЕДЛАНТА.

След няколко проведени срещи с други агенции, ЕДЛАНТА беше първата и единствената, която успя да ме накара да им имам пълно доверие относно моето кандидатстване.
Изключително благодарна съм на моята консултантка Белослава Пламенова, която направи кандидатстването ми много по-лесно и без никакъв излишен стрес, отговаряше на всички мои въпроси и съдействаше във всичко!
Благодаря! :)
Пожелавам успех на всички бъдещи кандидат-студенти!

Заяви консултацияДобави нов коментар