Блог » Интервюта

Гери и нейният път към University of Southampton

Как се казваш?
Казвам се Гергана Борисова.

Къде и какво учиш?
Уча специалност Маркетинг в University of Southampton и съм първи курс.

Как избра своя университет, държава и/или специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
Гимназията, в която учих, специализираше в бизнес и икономика, така че от малка бях въведена в части на бизнеса като счетоводство и предприемачество, но така и не намерих желание за кариерно развитие в тези посоки. Внимателно проучих с какво мога да се занимавам, след като завърша образованието си, и реших, че желанието ми да съм креативна, да създавам собствени събития и да имам възможността да работя докато пътувам, перфектно се съчетава с професия в маркетинг сектора. Ключов момент да избера университет и специалност беше да разгледам в сайтовете учебните модулите във всяка една година на различните университети и така да реша кои намирам за най-интересни и най-полезни за бъдещето ми.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
За да кандидатстваш в Англия, трябва с документите си да предадеш и мотивационно писмо, което да е еднакво и за петте университета. Не бих казала, че най-голямото ми предизвикателство беше самият процес на писане, а това, че не можех да изградя план, по който най-добре да създам представа на четящия какви качества и умения притежавам. С това предизвикателство ми помогна да се справя консултантът ми от ЕДЛАНТА, която сподели опита си с мен и ми помогна да събера мислите си и да разгърна потенциала си пред университетите, за които кандидатствах.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото?
В началото езиковата бариера ми се стори много трудна за прескачане. Въпреки че уча английски от детската градина и го говоря отлично, пред мен бяха изправени англичани с различни акценти и хора, на които нямаше как да кажа „здрасти“ и те да започнат с магическа пръчка да говорят на български. Беше огромно предизвикателство да се отпусна. Не че отбягвах да говоря на английски, просто ми беше странно и неловко да комуникирам повече време на него отколкото на български. Ден след ден, този културен шок отминаваше по естествен начин, защото все повече свиквах с новата обстановка, в която се намирах и сега когато се сещам за различни ситуации от първите седмици ми става смешно колко стресирана съм била за нищо.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш?
Тъй като от Саутхемптън е отплавал Титаник, в центъра на града има специален музей, посветен на това събитие. Аз лично съм го посещавала един път и определено го препоръчвам на всеки, които иска да научи повече около случая Титаник. От друга страна, кампусът на университета е мястото, където прекарвам най-много време през учебната година. Сградите са заобиколени от зеленина, като също така имаме повече от пет кафенета, където студентите могат да обядват с приятели, да починат между лекциите или да учат. Общността на университета е винаги отворена за нови предложения, които да развиват кампуса, като дори скоро отвориха ново веган кафе. В първата си година студентите се възползват от безплатна карта за обществен транспорт, която е наистина много полезна, защото им помага да опознаят града. Колкото се отнася за нощния живот, всяка вечер има къде да се отиде, само вие да имате време. Всеки четвъртък университетът организира караоке вечер, която препоръчвам с две ръце. Стига да си приятелски настроен и приветлив, винаги ще намериш път за социализиране и нови приятели, с които да споделяш пътя си към дипломирането.

Какви са разходите за живот?
Първите един-два месеца ми беше много трудно да си направя финансов план, защото все ми липсваше нещо, за което трябваше да отделя средства. Веднага след като преместих нещата си в общежитието, отидох в IKEA, тъй като с родителите ми преценихме, че е по-удобно да не взимам кухненски пособия, одеяла и възглавници от България. Това беше първият ми по-голям разход, като си спомням, че общо всичко, което купих, струваше около £140. На седмица пазарът ми е около £20-£40, като най-често пазарувам хранителни стоки от ASDA. Много от българските ми приятели, обаче, имаха късмета да живеят заедно в общежития и това им даде възможността да си разделят разходите за храна. Затова смятам, че разходите за живот са много индивидуални и варират за всеки един студент.

Възползвала ли си се от възможността да работиш докато учиш?
Не все още, аз и родителите ми държахме първата година да се адаптирам в учебния процес и да се социализирам. Все пак планирам от следващата година да си намеря работа.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
Намирам много плюсове в това да уча в чужбина. Идвайки тук, промених напълно представата си за студентски живот. Първо, достъпът до учебния материал е много лесен и бързо, защото университетът използва онлайн платформи, където лекторите предварително приготвят лекциите и семинарите си с цел задаване на полезни въпроси и уточняване на материала навреме. Също така, University of Southampton има много богата библиотека, която се разполага на пет огромни етажа. Университетът финансира и онлайн библиотека с множество интернет ресурси, от които студентите могат да се възползват навсякъде. Впечатлена съм от внимателното отношение на всичките ми преподаватели и от невероятната помощ, която ми се предоставя в учебния процес. Организираните часове за консултации или т. нар. “one-to-one sessions”, бързото отговаряне на имейлите ни и приятелското държание карат студентите да усвояват по-бързо лекциите и да се радват на учебния процес.

Какви проекти, обменни програми и кратки стажове предлага университетът?
Университетът предлага т.нар. „сандвич програми“, където учебните години са четири и третата е едногодишен стаж по специалността в определена компания. Аз лично се възползвах от тази възможност, тъй като желая да упражня научената теория в практика. Също така университетът предлага и учебна година в чужбина.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Не бих казала, че процесът да се учи в друга страна е лесен, но определено е интересен. В тези години ще откриете себе си, това, което харесвате и как учите най-успешно. Ще намерите нови приятели, някои от които ще останат за цял живот. Ще попаднете в напълно непозната за вас среда. Доверете й се, не изпускайте нито една възможност да се усъвършенствате и не се страхувайте от нея. Не забравяйте, че студентските години са най-хубавите години и тогава трябва да се съсредоточите най-вече върху себе си.

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
ЕДЛАНТА определено изигра много важна роля в процеса ми на кандидатстване. Винаги, когато излизах от офиса на компанията, се чувствах по-мотивирана и уверена, че мечтата ми да следвам в Англия ще се осъществи. Екипът ви е подбран от истински професионалисти, за които най-важната цел е да бъдат част от процеса на изграждане на бъдещия студент. Знаех, че кандидатурата ми е в добри ръце, и че винаги има някой, който да ми помогне, когато имах въпрос. Това, с което най-много ми помогнахте, беше изпращането на всички документи и комуникацията с университета. Изработването на план на кандидатурата ми ми даде възможност да се съсредоточа във всяка следващата стъпка и да съм спокойна, че всичко е направено правилно и в срок.


Благодарим ти, Гери! Много успехи и занапред!

Ако и ти искаш да учиш във Великобритания - свържи се с нас


Добави нов коментар