Блог » Интервюта

Какво е да учиш МЕДИЦИНА във Фрайбург?

#GOGERMAN

Казвам се Стефани и уча медицина трети семестър в университета във Фрайбург, Германия.

Университетът във Фрайбург заслужено е определян като един от най-добрите за специалностите медицина, стоматология и фармация. Специалността е тежка, изисква много усилия и отдаденост от страна на студентите, но за сметка на това практическите упражнения са интересни, а повечето асистенти и професори са отзивчиви и готови да помогнат в трудни ситуации. Разбира се и в този университет има някои неуредици по отношение на организационните въпроси, но с тях бързо се свиква, а добрата техническа база и разнообразието от учебни материали компенсират останалите проблеми.
 
Използвах услугите на ЕДЛАНТА и двата пъти, когато кандидатствах в Германия (стоматология и медицина) и ги препоръчвам горещо на всички кандидат-студенти. Останах изключително доволна, защото ми бяха спестени много усилия и време, тъй като Едланта проучи желаните университети и подготви всички необходими документи в съответния срок вместо мен. 
Фрайбург е малък студентски град в югозападна Германия, намира се в подножието на планината Шварцвалд и е определян като най-слънчевия немски град заради благоприятния си климат. Градчето предлага различни възможности за забавления на студентите, не липсват баровете и дискотеките, но те далеч не могат да се сравняват с нощния живот в големите градове. Лично за мен градът е малко скучен на моменти, но за сметка на това транспортът е удобен и човек не губи време в задръствания, придвижването с велосипед също е много удобно. Един от най-големите проблеми за студентите е свързан с намирането на жилище, общежитията не достигат, а българите трудно получават частни квартири. Не е за подценяване и фактът, че поради близостта си до Швейцария Фрайбург е един от най-скъпите немски градове.
Аз, както и повечето студенти от България, не съм карала стажове преди началото на следването, но според мен би било добре, ако бъдещите студенти направят практика в болница, за да придобият по-добра представа за лекарската професия. Такава практика се изисква по-късно от самия университет и тя може да бъде проведена и в България. От опита ми като студент и по дентална медицина мога да кажа, че практиката при зъботехник е задължителна, защото техническите курсове са сериозно препятствие за бъдещите стоматолози.
Знанията по биология, химия и физика, които получаваме от средното образование в България, са крайно недостатъчни в сравнение с тези на германците и силно препоръчвам прочитането на някои немски учебници през лятото преди университета. (могат да бъдат намерени в Amazon.de)
Лично аз не получвам стипендия и не работя все още, но познавам колеги, които намират време за почасова работа, въпреки че са рядкост поради натовареното с практики и учене ежедневие. 

В заключение бих могла да кажа, че следването на медицина в Германия е едно истинско предизвикателство, но крайната цел си заслужава, а опитът и знанията, които дават немските университети за безценни. 

Кандидатствай с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт

Добави нов коментар