Блог » Интервюта

Какво е да учиш International Business в University of TWENTE?

Provided by Bojidar

International Business @ University of TWENTE

Здравейте, казвам се Божидар и съм втора година студент по Интернационален Бизнес в Университета Твенте намиращ се в град Енсхесде, Холандия.
Специалността, която следвам там е доста необичаен избор за технически университет какъвто е Твенте. Може би, Ви се струва странно, че съм избрал да уча хуманитарна специалност в университет, в който основно преобладават технически специалности, но всъщност в това и се крие предимството и. Учейки бизнес в Твенте ми дава възможности да се запозная с хора от всякаква сфера на образованието, било то инженери, доктори, проектанти или психолози. Това със сигурност ми е помогнало да погледна над света под различен ъгъл и да науча много нови неща, които иначе не бих. Освен това самият кампус дава възможността да се докоснеш до Нано и VR лаборатории, които не биха присъствали в нормален хуманитарен университет.
Всичко изброено досега допринася към това да имаш по широк спектър от познания в различни сфери, което със сигурност ще ви бъде в помощ в бъдеще, когато бихте заемали мениджърски позиции в различни компании опериращи в различни сфери.
Друг плюс на самата специалност, който всъщност ме и спечели и определи моят избор за висше образование бе TOM (Twente Educational Model). Това е модел на обучение разработен от Твенте, в който цялата учебна програма, която e 3 години се разделя на така наречените модули. Всеки модул е с продължителност от около два месеца, състоящи се от лекции, упражнения в групи от по 20 студента, и един групов проект. Всеки модул има главна тема която определя какви ще са ви предметите и естеството на проекта. Най-интересната част е именно груповият проект, който е практически в почти всеки модул. Моят пръв проект, беше свързан с бизнес анализ на фабрика за пластмаса и установяване на проблемните практики. За целта с моята група посетихме компанията два пъти, за да видим какво се случва във фабриката на място, а след това проведохме и интервю с мениджъра и. След този проект съм имал още доста като някои от тях включваха симулаторна бизнес игра, маркетинги анализ на представител на Мерцедес, концептуализация на нови продукти за NIKE и други.
Твенте е единственият университет с истински кампус в Холандия, а и е един от най-големите в цяла Европа. Първият път когато пристигнах в кампуса имах чувството, че се разхождам из парк, а не в университет. В самият кампус се намира всичко, от лекарски кабинет, магазин за хранителни стоки и фризьор до всякакъв тип спортни съоръжения (включително канал за гребане и една от най-високите стени за катерене в Холандия), факултетните сгради и общежитията. Тоест представлява почти един малък град, в който всеки познава всеки. Един от най-големите плюсове на кампуса е това, че всичките ви лекции ще са на едно място и няма да обикаляте града от една сграда до друга. Още повече тъй като почти всяка една сграда е свързана с други чрез топли връзки няма да ви се налага до ходите под дъжда (доста рядко срещано удобство тук).
Самият кампус се намира на около 15 минути с колело от центъра на Енсхеде. Градът е средно голям, което означава, че не е толкова скъп като Амстердам например, но също така има и доста събития, които да ви забавляват. Особено през месец Май и Април се организират доста фестивали както и едно от най-големите студентски партита в цяла Холандия, което се състои именно в кампуса ни.
В първата ми седмица в университета присъствах на събитие организирано от Бъди (Buddy) комитета, на което разбрах, че търсят нови членове и реших да се включа тъй като самата идея за организиране на събирания с цел сближаване на интернационалните студенти с местните ми допадна доста. Бях част от комитета една година и успяхме да организираме над 11 събития, на които събрахме над 200 човека.
В същата година, в която станах част от комитета, кандидатствах и за позицията представител на Твенте в България. За моя радост ме избраха и така станах част от интернационалният маркетинг отбор на Твенте. Това отвори нова врата пред мен, научих много нови неща и се запознах с едни от най-страхотните хора. Като представител на Твенте бях няколко пъти в България на събития организирани от Едланта, за да се срещна със бъдещи студенти и да им разкажа повече за университета и отговоря на всички техни въпроси. Повечето студенти, които записват да учат при нас в Твенте, се доверяват на услугите на Едланта за целият процес на кандидатстване тъй като през тях всичко се случва много по-лесно, изисква по-малко време инвестирано в скучна документация, а и сте сигурни, че няма да объркате нищо.

Съвет:

Бих искал да посъветвам вас, бъдещите студенти, преди да направите вашият избор за университет проучете много добре всичко свързано с вашето учение, четете от колкото се може повече източници на информация, питайте колкото се може повече хора, а и най-добре посетете държавата, в която смятате да учите ако все още не сте (все пак ще прекарате поне три години там).

Пожелавам ви успех и направете информиран избор!

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО с нас в University of TWENTE!

ЕДЛАНТА е официален и единствен представител на ТВЕНТЕ за България!

Форма за контакт

Добави нов коментар