Блог » Интервюта

Какво е да учиш Art & Technology в Saxion University?

Преди повече от година изпратихме Берин в Saxion University (Холандия), където той учи специалността Art & Technology. Ето какво сподели той с нас.

Какво е да учиш Art and Technology в Saxion University of Applied Sciences?

Чувството е прекрасно. Преди се интересувах само от графичен дизайн и анимация, но още от първия модул (от общо четири) програмата започна с много различни и интересни предмети. В момента учим уеб технология (правим сайтове), графичен дизайн, видео продукция, медия и комуникации (как медиите манипулират хората, например) и работим по проекти с Arduin (правим роботчета и т.н.). В другия модул ще започнем да изучаваме анимация и програмиране. Програмата включва почти всичко в първата година, а втората година вече се започва със специализацията в определена посока. Учителите са прекрасни. Всичко е много свободно. Искаш да работиш по проекти в твой си стил? Няма проблем, това се цени най-много. Развиват ни креативността и начина, по който мислим. Другото нещо, което ми беше мечта, е да се запозная с много интернационални студенти. Вече имам приятели от Виетнам, Норвегия, Кюрасао (карибски остров), Молдова, Украйна и още много други.
Как ти се струва кампусът?

Кампусът е много модерен. Има общо 4 или 5 сгради (бил съм само в четири и затова не съм сигурен за петата сграда). В началото е малко объркващо с всички тези сгради, защото почти всеки ден сме в различна сграда, но се свиква бързо.

Как ти се струва градът?

Градът не е много голям. Според мен е голям плюс, че е по-малък, но много гъсто населен с около 150 000 души. Центърът е много голям, макар че градът е малък. Хората са прекрасни, винаги усмихнати и като че ли нямат никакви проблеми тук. Гледам само как се радват на живота. Центърът е пълен с кафенета, BBQ bar & dinner места и разбира се дюнери (ха-ха). Цените на са много високи (1:1 като в България, само че в евро разбира се).
Разкажи ни за социалния живот там ☺

Социалният живот, трябва да призная, не е като в България. Много дискотеки и барове има, но музиката не е моят стил. С приятелите предпочитаме да седнем на кафе и да си говорим по общи теми. Всяка събота и всеки вторник има огромен пазар, намиращ се в центъра. Там също прекарваме време. Продават всякакъв вид fast food както и типични холадски продукти от семейни фирми (например сирена). Виетнамската, холандската и мексиканската храна са ми любимите. Всеки петък и събота излизаме навън с българска компания и разбира се, понякога и с интернационална. Има много магазини, в които си прекарваме времето, разглеждайки новата стока почти всяка седмица. Има много българи, затова се чувствам у дома.

Кандидатствай в Saxion University БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар