Блог » Интервюта

"Скандинавистика" в комбинация с "Медии и комуникации" - Образование в Германия

Аз съм Боряна Генева. Уча в град Мюнстер, Германия. Моята специалност е комбинирана, уча "Медии и комуникации" и "Скандинавистика", първа година съм, втори семестър.

При комбинираните специалности се изучават двe бакалавърски програми паралелно. За мен това е добър вариант, тъй като мога да задълбоча и специализирам знанията си, не само в една, а в две специалности. По този начин спестявам време - вместо да завършвам два бакалавъра един след друг, мога да приключа и с двата едновременно. Специалността "Медии и комуникации" е интересна, защото обхваща актуални теми и неща, които са неизбежна част от ежедневието ни, перспективи за бъдещето и като цяло всичко, което засяга науката за комуникациите. В курса на обучение по "Скандинавистика" се разглеждат различните аспекти на скандинавската филология. Освен това се посещава езиков курс по един скандинавски език по желание. Различното тук е, че групите са много по-малки и всеки може да получи повече внимание персонално. Освен чрез лекции и упражнения, обучението се извършва и с помощта на различни онлайн платформи.
Бих препоръчала услугите на ЕДЛАНТА, защото моето кандидатстване мина леко и безпроблемно, получих адекватно отношение и съм доволна.
Westfällische Wilhelms-Universität е много голям и красив университет, чиито многобройни факултети са разпръснати в целия град. Той предлага най-различни специалности и комбинации от такива, които са подходящи за интересите на всеки един студент. Мюнстер е спокоен и предимно студентски град. Основната библиотека е много голяма, разполага с огромно количество книги, списания и материали, които можеш да използваш, подготвяйки домашните си работи или изпитите си. Почти всеки факултет разполага със собствена библиотека за специализирана литература. Много от студентите предпочитат да се подготвят в библиотеките, а не вкъщи. Смятам, че това е един прекрасен град, особено за чуждестранни студенти. Освен отличната атмосфера за учене, Мюнстер предлага и много забележителности, които могат да се посетят, и несъмнено е много красиво. Ако говорим за студентски живот, баровете, дискотеките, както и магазините също не отстъпват. Германските студенти много обичат да се забавляват. Друго важно за студентите са общежитията. Поради наличието на голям брой студенти често е проблем намирането на стая. Аз имах късмета да си имам стая още преди да замина, благодарение на ЕДЛАНТА, но много от българите, с които се запознах, са имали затруднения в началото (живели са при познати или подобни непредвидени ситуации). В Мюнстер има няколко комплекса, в които се намират студентските общежития. Всеки предлага различни условия и срокове за изчакване, за които консултантите на ЕДЛАНТА са информирани. В Мюнстер също така има много български студенти, което е приятно да се знае, особено в началото, когато се чувстваш на чуждо място и сам. Едно от основните предимства, които имаме като студенти в Мюнстер, е, че можем да пътуваме безплатно с градския транспорт, както и с влаковете на територията на провинцията. Чувала съм, че не навсякъде е така. Освен това има няколко студентски стола, разположени в близост до различните факултети, където можеш да ядеш топла храна.
Засега не съм участвала в организации и не съм карала стаж, защото до колкото знам все още е рано за това - досега бях едва първи семестър.
Досега не съм работила почасово, но възнамерявам да го направя възможно най-скоро. През първия семестър заложих на това да се адаптирам към новия живот.

Ето и някои интересни неща, за които се сещам:
  • Мюнстер е град,в който на почит е карането на колело. Голяма част от хората се придвижват именно по този начин. Да стъпиш на велоалеята може да е по-опасно, отколкото на платното за автомобили.
  • Погледнат на карта, университетът в Мюнстер прилича на звезда, зад самия университет се крие красива ботаническа градина с парк за разходки.
  • Градът е много близо до границата с Холандия и даже пътуването до холандския град Enschede е безплатно за студентите.
  • В града се спортува много, освен, че се придвижват с колелета, хората бягат и практикуват спортове, грижат се за здравето си.
  • Хората в Мюнстер се опитват максимално да пазят околната среда, рециклирането е нещо съвсем нормално в ежедневието.
  • В неделя никой и нищо не работи, тъй като денят е приет за почивен.

Кандидатствай в Германия с ЕДЛАНТА


Добави нов коментар