Блог » Интервюта

Ния, рекламата и обучението във Великобритания

Аз съм Ния, на 19 години от София. Завърших Националната гимназия за приложни изкуства “Св. Лука” със специалност Рекламна графика и сега съм втори курс Advertising в University for the Creative Arts (UCA), Фарнам - Англия.

Как избра да учиш в UCA?

Знаех, че искам да уча реклама и по-точно креативната част от индустрията, като не желаех да се задълбочавам в маркетинга. Специалността, която UCA предлага, отговаря точно в изискванията ми - набляга се изцяло на творческия аспект на рекламата, като стратегията се учи във втори курс. Най-важни са идеите, които създаваш. Също така през втората година професорите те свързват с т.нар. “ментор”, който работи като “creative” в рекламна агенция. Той ти дава задачи и проекти извън университетските и всъщност представлява първият ти контакт в реалния бизнес.

Разкажи ни нещо интересно за първата ти година във Великобритания?

Първата година живях в общежитията на университета, което улесни контакта с други студенти извън моята специалност. Бързо се сприятелих със съквартирантите си и още първата вечер стояхме до 1 или 2 часа през нощта да си бъбрим, а през годината почти всяка седмица си правехме movie night с пица или китайско. През останалото време просто се засичахме в кухнята, сядахме да разменим няколко приказки за 10-15 минути, след което някой задаваше удачния въпрос “Хей, колко е часът?” и осъзнавахме, че са минали няколко часа, а в стаята ни седят недовършени проекти, дедлайнът на които наближава.
Англичаните са страшно мили - ако зададеш въпрос или поискаш помощ, винаги ще ти помогнат с усмивка. Топлото отношение, което намерих тук, със сигурност ми помогна да се адаптирам плавно към живота в друга държава. Това и както и ангажиментите в университета. Първата година мина изключително бързо, защото винаги имах нещо за правене. Общо взето, докато се осъзнаеш къде си и какво правиш, предаваш последния проект за семестъра.
Според мен поради тези два фактора не бих казала, че България ми липсва. Може би по-скоро хората - семейство и приятели, но благодарение на технологията и интернета поддържам постоянно връзка с тях.

Какво ти даде специалността Advertising?

Следването на тази специалност изцяло промени начина ми на мислене, научих се да приемам света по по-различен начин. Разбрах, че вместо да се задълбочаваш в един проблем, по-добре е да излезеш от него и да го гледаш като страничен наблюдател или да го оставиш за малко и да го погледнеш след известно време с нови очи.

Имаш ли вече идея къде искаш да караш специализация?

Все още не, засега мисля да поработя малко в рекламната индустрия, за да я преценя за себе си и след това да реша към къде и какво да се насоча за магистратурата.

Как се виждаш след 5 години?

Заета. Работеща в Grey, McCann или BBDO в Лондон или Ню Йорк и опитваща нови неща всеки ден, развивайки се постоянно.

Какъв съвет би дала на тези, които все още се чудят къде и какво да учат?

Отделете колкото време ви е нужно, за да откриете това, което наистина искате да правите. От малка бях постоянно с молив в ръка и откакто се помня, винаги съм искала да уча анимация. Затова всички, в това число и аз, бяха меко казано изненадани, когато между 11-ти и 12-ти клас открих рекламата и осъзнах, че всъщност искам да се занимавам с това. Сега, след една година в университета, мога да кажа, че взех правилното решение. При мен беше чист късмет, че го разбрах точно преди да кандидатствам, но ако се налага - вземете и gap year.

Нещо друго, което искаш да споделиш?

Не се страхувайте, гмурнете се в дълбокото. Ще използвам един от най-известните слогани в историята на рекламата: Just do it!

Добави нов коментар