Блог » Интервюта

Победителката в няколко дисциплини - Паулина

Победителката на няколко стипендии: Паулина Тодорова

Паулина Тодорова (18) е от София и само преди дни спечели третата си стипендия. Тя ще продължи образованието си във Великобритания в реномирания университет University of Westminster, Лондон.

От 6 години Поли се занимава със създаване на видеа, режисиране, писане на сценарии и монтиране на движещи се картини. Специалността, която Поли е избрала да следва е Film.

Да започнем от самото начало: През март 2017, Поли вече е решила, че ще продължи образованието си в чужбина, но няма идея как ще се справи финансово. Тя кандидатства за стипендия на University of Westminster за студенти с високи резултати и множество извънкласни дейности.
През юли, 2017, Поли разбира, че е спечелила – както тази стипендия така и стипендията на ЕДЛАНТА за нейното есе на тема “Добре обмисленият избор е гаранция за успех”.

Малко преди да замине, Паулина се среща с екипа на ЕДЛАНТА, за да ни разкаже малко повече за своята страст КИНОТО!
Как започна да се занимаваш с филмово изкуство?
Всичко започна с тюториали в YouTube. Хареса ми какво човек може да прави само с един компютър, една камера и подходящ софтуер. Реших да се опитам и аз. И така лека-полека почнах да създавам клипчета, късометражни филми и да заснемам различни етюди. В началото най-много ми харесваше да монтирам видеа, после започнах и да режисирам и сега си правя всичко сама, без актьорската игра разбира се.

Казват, че човек, за да прогресира трябва да е отдаден и самокритичен. Само така се постигат високи резултати. Съгласна ли си с това твърдение?
Сигурно е така. При мен монтажът на едно видео ми отнема само един ден. Това знам, че не е правилно. По-добре е човек да си даде време, да се отдръпне от проекта, за да е възможно най-обективен когато започне да обработва видео материала.

Когато започна да се занимаваш с филми какви програми използваше?
Започнах аматьорски с Movie Maker и с времето преминах към Sony Vegas Pro. Свикнала съм си с тази програма, а и другите не мога да си позволя. Работила съм с After Effects на Adobe – програмата е много добра с големи възможности, но за програми от нивото на Adobe ти е нужен и бърз компютър.

Кой жанр те мотивира най-много?
В момента съм вдъхновена от Хорър и Ужаси. Актьорската игра и съспенс моментът кара хората да преживяват силно определена/конкретна емоция. Това е силата на филмовото изкуство – да предизвика у зрителите истинска емоция – не режисирано изкуство.
Разбирам, че филмовото изкуство не е само видео. Музиката както и графичния дизайн имат огромен принос към усещането за атмосфера в любимите ни филми.
Като любител, какви филми обичаш да гледаш?
Драма. Определено драма.

Хорър гледаш ли за удоволствие?
Хорърът ми е интересен, но искам да дам шанс на повече жанрове, да разширя мирогледа си. Преди 5 години си казах, че не харесвам хорър филми и си мислех, че това няма да се промени. Сега имам друг поглед над този, както и други жанрове.
Както с магнданоза. След 5 години мога и да заобичам (смее се).

Получавала ли си подкрепа през всичките си години на развитие?
Определено. От родителите си предимно. Винаги когато ми е трябвало дадено оборудване или транспорт, те са се отзовавали. В последните години приятелите ми много ми помагаха с актьорска игра и преглед на сценариите ми.

Учейки в University of Westminster, знаеш ли отсега накъде искаш да се развиваш?
Определено не искам да съм продуцент. Не съм човек, който умее да организира хора, бюджети и да се занимава с реклама. Бих искала да се развия като режисьор, но не само – монтажист и director of photography ме вълнуват също. Тепърва ми предстои да разбера какви са моите способности в една добре оборудвана и фокусирана среда.

Бих искала да променя нещо в индустрията. Жени режисьори има малко, но са постигнали много във филмовото изкуство. Дори “режисьорка” е неправилно да се каже. Винаги режисьорството се е смятало за мъжка професия, но аз си мисля, че жените в индустрията могат много повече да допринесат към изкуството Филм.
Как ти помогна ЕДЛАНТА и защо избра нас пред другите фирми?
Разбрах за ЕДЛАНТА от приятели. Това ми беше гаранцията, щом човек сам казва, че е доволен – няма по-добра реклама.
Още в началото моят консултант Силвия ми предложи няколко университета подходящи за мен, един от които беше Westminster. Него го отхвърлих като опция веднага щом разбрах, че е в Лондон. Сметнах го за прекалено скъпо и въобще не го проучих.
Аз си бях избрала няколко други университета разглеждайки каталога на ЕДЛАНТА.
След ровене по форуми – University of Westminster почваше да ми прави все по-голямо впечатление. Консултантът ми се оказа права – сега вече знам, че отивам на правилното място.

И накрая, как успя да спечелиш 3 стипендии?
Първо кандидатствах за еднократна стипендия за намаляване на университетската такса през първата година. Написах есе от 500 думи и кандидатствах в конкурса през април, 2017 с помощта на ЕДЛАНТА. В това есе разказах за себе си, затова как бих дала принос към университета и защо заслужавам тази стипендия. Със същото есе кандидатствах за стипендията на Westminster.
За есето получих подкрепата на Матей от ЕДЛАНТА. Той ми даде насоки и подточки, които аз спазвах пишейки есето.

Третата ми стипендия спечелих от ЕДЛАНТА. Консултантската агенцията имаше конкурс за нейните кандидати за есе на тема “Добре обмисленият избор е гаранция за успех!”
Чак сега си давам сметка, че вложих много труд и енергия. Струваше си!
Благодаря на всички, които ме подкрепиха!

На добър час, Поли! С нетърпение ще очакваме първия ти студентски филм, а дотогава ще те следим тук: YouTube

Кандидатствай в University of Westminster БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар