Блог » Интервюта

Румен: Бизнес и икономика в Австрия

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш?
Казвам се Румен Лозанов и съм първи курс студент в Икономическия университет във Виена (WU Wien). Средно образование завърших в Американския колеж в София и съответно избрах и висшето ми образование да е на английски език.

Как се насочи към този университет/държава?
Насочих се към Виена и WU по няколко причини. Първата е, че е относително близо до България и прибирането е сравнително бързо и евтино. Виското ниво на образованието също не е без значение, разбира се, и към момента отговаря на очакванията ми. Не на последно място е това, че имат програма на английски.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Най-много ме притесняваше намирането на общежитие. Кандидатстването само по себе си не беше проблем, въпреки че приемният изпит изискваше допълнителна подготовка.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Най-трудното в началото е стерилността на обстановката. Виена, въпреки красотатата си, е изключително нетипична в това отношение. Сякаш всичко е безхарактерно, което в сравнение с България е неизмеримо различно усещане. С изключение на това, с всичко друго се свиква бързо.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Най-големите позитиви са, че можеш да комуникираш с хора от цял свят и да работиш с тях по различни проекти. Също изпитваш себе си и способността си да се справяш с трудности, новости и предизвикателства. За преподавателския екип не мога да кажа много, но е хубаво, че можеш сам да избираш какви курсове да запишеш, което спестява учене на излишен материал.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Може би най-важното е, че в неделя няма работещи магазини, аптеки и развлекателни мероприятия. Фактически е така в цяла централна Европа, но все пак е важно да се отбележи, защото е част от първоначалния шок.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Наемът ми е € 450, семестриален билет за градския транспорт е € 75, а храната ми излиза около € 350 евро на месец без да се ограничавам особено.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Почасова работа се намира относитено трудно в първи курс, но някои банки са склонни да назначат студенти на 4 часа, което е добра алтернатива за първокурсници.

Какво правиш през свободното си време?
Свободно време във Виена има много, понякога твърде много. И затова аз лично чета публицистика, исторически дописки и други културно обвързани материали.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Помислете добре дали не можете да откриете същото в България. Аз самият се втурнах към опцията чужбина прибързано и въпреки че не изпитвам съжаление, смятам че можех да остана в България и да уча специалност, която е по-тясно профилирана към интересите ми. В крайна сметка обаче, образованието не е единствената причина да се учи зад граница, затова добре преценете дали си струва.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА, защото още при първия ми контакт с екипа останах с приятно впечатление от коректността и бързината на работа. Когато се насочих окончателно към Виена и Германия моето кандидатсване пое Белослава Пламенова и тя свърши работата повече от перфектно. Нямам никакви забележки към процеса и бих препоръчал ЕДЛАНТА на всеки кандидат-студент.

Добави нов коментар