Блог » Интервюта

Василена: За фармакологията и избора на университет

Казвам се Василена Димова и съм трети курс в University of East Anglia (Норич, Великобритания) със специалност Фармакология и откриване на лекарства (Pharmacology and Drug Discovery).

Винаги съм знаела, че искам да уча в чужбина, а след десетдневно гостуване на мои роднини в Лондон реших, че Англия е държавата, в която искам да следвам. От друга страна изборът да кандидатствам в University of East Anglia (UEA) беше много спонтанен. На едно от изложенията на ЕДЛАНТА се срещнах и разговарях с представител на университета и от него разбрах, че предлагат специалността, към която се бях насочила, а именно - Фармакология. UEA ме грабна с това, че е единственият университет, който включва в програмата си откриване на лекарства и бизнес модул.

Тъй като кандидатствах за специалност, свързана с биология и химия, университетът изискваше матура по химия с оценка не по-малка от 5,40 като еквивалент на BBB Chemistry A-levels. Подобни бяха и изискванията за оценката на дипломата за завършено средно образование. Избрах да се явя на езиковия изпит IELST, защото ми допадна формàта и това че има много достъпни помощни материали за подготовка.

Най-голямото предизвикателство за мен беше изборът на университети и тяхното подреждане в UCAS. По време на кандидатстването нямах възможност да посетя отворените дни на университетите, на които се бях спряла, и ми беше трудно да преценя кой университет да е с предимство пред другите. Но този проблем бързо се реши, след като научих за UEA.

Плюсовете да учиш в чужбина са много. Отношението на лекторите е много топло. Винаги са на разположение и знам, че мога да се обърна към тях за помощ и подкрепа, не само за академични проблеми, но и за лични такива. Материалите, нужни ни за подготовка, са лесно достъпни и безплатни както в библиотеката, така и онлайн. Голяма част от следването ми минава в лабораториите, където от самото начало ни обучиха за безопасност при работа в тях. Тук са много взискателни в това отношение, което спомага за усвояването на ценни навици. Обучението е съвкупност от лекции, семинари, упражнения върху учебния материал и лабораторни упражнения.

Не съм имала проблеми с адаптирането, защото от момента на пристигане всички бяха много мили и отзивчиви. През първата седмица в университета не се провеждаха учебни занятия, а само срещи и събития, свързани с адаптацията на новото място. През деня имаше занимания, свързани с моят курс, като опознаване на кампуса, колегите и самия курс „Фармакология“. Всяка вечер имаше събития, организирани от университета, повечето от които бяха в дискотеката (LCR) в кампуса, където често се изнасят и концерти, тъй като LCR е най-голямата концертна зала в областта Норфолк. Аз бях настанена в общежитие от университета, заедно с две момчета и пет момичета, с които деляхме кухня и коридор. Това са хората, с които живея и тази година.

University of East Anglia се намира в Източна Англия, в град Норич, който е административен град и столица на графство Норфолк. Норич е пълен с исторически забележителности като замъкът, който се извисява високо на хълм в центъра на града. Това е и причината градът да е популярна туристическа дестинация. Също така е и перфектен за студенти – той е един от десетте големи шопинг дестинации във Великобритания, известен също с нощния си живот – с многобройните си дискотеки и барове. Едно от любимите ми неща за града са многото паркове, разположени из целия град. Самият кампус на университета е заобиколен от два парка, които дават много възможности за отдих между лекциите.

Разходите за живот за всеки ще бъдат различни, в зависимост от начина на живот. Разходите ми за наем на стаята, в която живея в момента, са 350 паунда на месец, като цената включва и всички сметки. Разходите ми за всичко останало са около 300 паунда на месец.

Почасова работа може да се намери лесно, в центъра на града има много магазини и кафенета, в които работят предимно студенти. Университетът също дава много възможности за работа. Аз например съм наета от университета като Student Ambassador. Заплащането е почасово и работиш, когато имаш свободно време. За един пълен работен ден от 8 часа може да се изкарат около 60 паунда. В кампуса има също кафенета и хранителен магазин, в които персоналът е изцяло съставен от студенти, които работят на различни смени.
В моя факултет по Фармация може след края на втория семестър да се направи шест-седмичен платен стаж при някои от лекторите. Това е чудесна възможност за придобиване на опит в лабораторията и за работа по научен проект. Този стаж също така направи и CV-то ми по-отличително. Аз изкарах стажа през лятото, преди третата ми година в университета и така се запознах с студенти-докторанти, от които научих много за възможностите, които имам след като завърша бакалавър.

Със специалността, която уча, не ми остава много свободно време през делничните дни, но през уикенда гледам да излизам с приятели, ходим по магазините, на кафе - Норич е богат на ресторанти и кафенета. Обичам и да спортувам и с две приятелки от моя курс посещаваме тренировки в батутния парк в Норич, които са не само интензивни, но и много забавни. През по-топлите месеци не ни се налага дори да излизаме от кампуса, защото най-доброто място учене за изпитите е езерото на университета, заобиколено от огромна зелена площ. Там си правим пикник и в същото време минаваме през учебния материал, а след изпитите, за да отпразнуваме техния край, си организираме барбекю.

На изложение на клубовете в университета през първата седмица тук открих, че има българско общество, към което се присъединих веднага. Тази година вече съм и част от комитета. Това общество ни дава възможност да запазим българския дух, да общуваме на родния език и да похапваме хубава българска храна.

Възможността да учиш в чужбина е едно невероятно приключение, изпълнено с много емоции. Тези две години и половина, които съм в Англия, ме научиха на много за самата мен, за хората около мен и света, който ме заобикаля. University of East Anglia е известен с разнообразието си на студенти от цял свят. Запознах се с интерестни хора, научих много за различните култури. Моят съвет към бъдещите кандидат-студенти е да не се притесняват да поемат това предизвикателство. Образованието в чужбина ще им даде много повече от диплома. Ще им остави спомени за цял живот и ще промени погледа им към света.

За ЕДЛАНТА научих случайно на едно от техните изложения на университети от чужбина - EEF. Там присъствах на презентация на Силвия Стоянова, която ни разказа как протича процесът на кандидатстване. Бях впечатлена от отношението й към нас, както и от начина, по който говореше за студентите, които по онова време изпращаше да учат в чужбина - като за нейни деца. Тогава реших, че бих искала тя да ми помогне с кандидатстването и така се свързах с техния офис. Силвия ми помогна във всяка една стъпка от кандидатстването - от началото до края, за което съм много благодарна. Докато кандидатствах с ЕДЛАНТА, аз се чувствах спокойна и подготвена за заминаването ми за Англия, винаги знаех каква е следващата стъпка от кандидатстването, което успокояваше както мен, така и родителите ми.

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО в University of East Anglia с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт


Добави нов коментар