Блог » Интервюта

Яна: медийни науки + политика, икономика и общество

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си?
Аз съм Яна и съм първокурсничка в Ruhr-Uni Bochum. Следвам 2 специалности - политика, икономика, общество, комбинирано с медийни науки.

Как се насочи към този университет/държава?
Като възпитаник на 91 НЕГ Германия беше логичен избор, тъй като се справям с езика, а образованието там е известно като качествено и достъпно. Градът Бохум ми се стори страхотно съчетание от красива природа и богат културен живот, както и с близостта си до летища с удобни полети до София.
Университетът ме спечели с предложението за комбинация от две специалности, които наистина ме вълнуват, а и с удобното си местоположение.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Изборът на конкретна специалност (впоследствие специалности), изборът на град, писането на CV и търсене на общежитие (най-изнервящото). Във всяка една от тези стъпки разчитах на подкрепата и насоките на Белослава Пламенова от “Едланта”.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Стъпка по стъпка. Чувствам се на място си сред колегите си, както и адекватна за нещата, които изучавам. Единствено административните задължения като издаването на немска банкова сметка и плащане на Rundfunk такси не са особено приятни.

Какви плюсове виждаш в обучението в твоя универсутет? Какво мислиш за преподавателския екип?
Преподавателите и консултантите са много отзивчиви - предоставят полезни учебни материали, постоянно изискват обратна връзка и обръщат внимание на искания и предложения от страна на студентите. Студентската общност също е подкрепяща и активна. Друг плюс е, че има много извънкласни дейности - културни и спортни, както и разнообразни възможности за получаване на стипендия.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Ruhr Uni Bochum е на високо място сред класациите за качествено образование в Германия, а самият Бохум според статистиките е известен с ниско ниво на престъпност и с чист въздух, което естествено ми допада. Средата е мултикултурна, с много млади хора.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Зависи от човека, но за мен наем и храна са около €400 - €450 на месец. Живея в частно общежитие - добре организирано, близо до университета, в малка, но уютна стая.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Има добри опции, но засега съм съсредоточена върху обучението и адаптацията си.

Какво правиш през свободното си време?
Каквото и през останалото – занимавам се с неща, от които се интересувам.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Продължавам да посещавам онлайн българската си школа по пеене. За мен това е ценно и разтоварващо.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Да кандидатстват с ЕДЛАНТА, понеже университетските сайтове са невъзможни за рашифроване. Да използват всички услуги, които фирмата им предлага. А после да използват възможностите, които университетът предоставя. Да не се страхуват от новата среда и новите хора. Опитът ми с немската система до момента ми показва, че учителите и консултантите са винаги насреща. Никой не смята, че е срамно да си несигурен. Напротив, търсенето, лутането, дори, срещат подкрепа и възхищение.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА заради препоръки на вече кадидатствали. Щастлива съм, че попаднах на Белослава Пламенова, която ми помогна с всичко - от точното формулиране на интересите ми, до откриване на град, университет и специалност(и). През цялото време бе напълно изрядна с предоставянето на изискваните документи, помогна ми с изготвянето на CV и откриване на общежитие.
Накратко, спести ми бюрократичните и техническите лутания и ми предостави всичко необходимо, за да стигна до самостоятелно информирано решение. Благодарение на Белослава се озовах в града, университета и двете специалности, които покриват повече критерии, отколкото съм си мечтала.

Добави нов коментар