Блог » Новини

Европейска столица на културата - 2018

Leeuwarden, Friesland, The Netherlands - Европейска столица на културата - 2018

Тази година “Европейска столица на културата” е град Леуварден! Идният уикенд (26,27 и 28 януари) е откриването и целият град кипи от подготовки и вълнение!

От лични наблюдения споделяме, че подготовката за титлата “Европейска столица на културата” не тече от миналата седмица, а от близо пет години. Инфраструктурата бе подновена, публичните спортни активности се умножиха и дори старият затвор Blokhuispoort се превърна в кафене, място за музикални събития, ателиета и дори хостел!

Още през 2013 година, Леуварден поведе в надпреварата за културната титла пред Мастрихт и Айндховен. Идеята е тази титла да доведе до дългосрочни ползи не само за града но и за околностите в икономически, социален и културен план.
Няма как да не споделим, че другият домакин на “Европейска столица на културата – 2018” е Валета, Малта. Общото между двата града е страхотните план-проекти предоставени на Европейския парламент и Съвета на министрите. Те обещават, че ще предоставят неотразима културна програма с подчертано европейско измерение и ще стимулират различните региони от страната да участват с разнообразни и креативни прояви. Самият проект насърчава културните оператори от другите държави в ЕС да си сътрудничат.






Е, от толкова много екипност и сътрудничество ние сме в очакване на танцови трупи, известни DJ, джаз оркестри, рок банди, театър, младежки инициативи, артистични ателиета, домашни вкуснотийки, типични холандски питиета и нереални визуални ефекти.
Ние от ЕДЛАНТА обиколихме центъра, за да се уверим, че всички сцени са построени, а тон-колоните включени. О, да! И ние сме готови за откриването в петък! Най-много се вълнуваме за нашите студенти, които участват в организацията на събитието! Браво момчета и момичета, дано ви остане време и за забавление!






За повече информация относно програмата можете да намерите тук:

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Автор: Радина Михайлова

Кандидатствай в NHL Stenden БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар