Блог » Новини

Чувствително се увеличава интересът на младите българи към образованието зад граница

Чувствително се увеличава интересът на младите българи към университети в Холандия и Германия, но Великобритания запазва лидерски позиции

С над 30 % е нараснал интересът на българските кандидат-студенти към обучение в университети в Холандия и Германия тази година. Достъпните такси и богатият набор от стажове и програми са сред основните причини да се увеличат кандидатурите за тези страни. Сред останалите фактори, които привличат учениците, решили да продължат образованието си в тези части на Европа, са успешна реализация веднага след дипломирането и практически насочените специалности, които предлагат висшите учебни заведения там, посочват експерти от консултантска агенция ЕДЛАНТА по повод големия интерес към предстоящото изложение „Европейско образование -2017“ в края на септември и началото на октомври.
Сред най-предпочитаните и иновативни специалности в Холандия, които гарантират усвояване на полезни умения, са Нанотехнологии, Изкуство и технологии, Инженерна математика и Предприемачество. Практически-насочените програми, които привличат най-много български студенти към немските университетите тази година, са Биотехнологии, Компютърни науки, Нутриционистика, Екологичен туризъм.

Въпреки нарастналия интерес към обучение в Холандия и Германия, броят на кандидат-студентите, които избират Великобритания за продължаване на образованието си, остава непроменен спрямо миналата година, сочи статистиката. Очакванията са над 2000 първокурсници да заминат за Обединеното Кралство и тази есен, споделя образователният консултант Ели Тончева.

Въпреки неяснотите относно статута на европейските граждани след Brexit, интересът към Великобритания продължава да бъде голям. И тази година британските университети предлагат различни стипендии в размер от 500 до 3000 британски паунда, а студентското финансиране с държавен заем продължава да бъде достъпно за българските кандидат-студенти и кандидат-магистри. Освен това, програмите, които включват задължителен стаж, се превръщат в норма във все по-голям брой университети. Българските кандидат-бакалаври и кандидат-магистри с отлични академични постижения са добре дошли в елитните университети от прочутата Russell Group, към която освен Оксфорд и Кеймбридж спадат научни институции като University of Southampton, University of Sheffield, University of Birmingham, University of Exeter и др., които провеждат научни изследвания на световно ниво.
За младите българи от изключително значение е не само да получат диплома, но и да имат възможности за професионална реализация. Ето защо мотото на есенното издание на изложение „Европейско образование 2017“ е Европейско образование за успешна кариера. Посетителите на изложението ще могат да получат информация за перспективни специалности, предлагани от престижни университети във Великобритания, Германия, Австрия, Холандия, Дания и други европейски страни. Освен това, те ще имат възможността да посетят презентациите на успешни млади професионалисти, от които ще научат какви са възможностите за професионална кариера за хора, завършили специалности като Биология, Биотехнологии, Автомобилен дизайн и Нутриционистика.

Изложение „Европейско образование 2017“ ще се проведе на 30-ти септември и на 1-ви октомври в х-л Маринела в София. Във Варна, Бургас и Пловдив събитието ще се състои съответно на 3-ти, 4-ти и 5-ти октомври.

Добави нов коментар