Блог » Новини

Германия е втората най-предпочитана страна от българските студенти, след Великобритания

https://www.pexels.com/photo/administration-architecture-berlin-building-109629/

Какъв е срокът за подаване на документи за кандидатстване в Германия?

Крайният срок за кандидатстване в по-голямата част от университетите в Германия е 15.юли. За специалностите в сферата на изкуствата, музиката и дизайна сроковете за кандидатстване са по-ранни, защото са обвързани с предаване на портфолио или приемни изпити. По-ранни срокове за кандидатстване имат и голяма част от бакалавърските специалности на английски език и магистърските програми.
По-голямата част от специалностите в университетите в Германия имат прием само за зимен семестър, а там където се предлага и прием за летен семестър, крайният срок за кандидатстване е 15 януари.
Писмата за прием обикновено се получават през месец август.

Все още ли Германия е на второ място в класацията "Най-желани дестинации" след Великобритания?

Да, това определено е така.
За последните пет години средно 2000 български студенти се записват в университети в Германия, като страната е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина на много студенти. Това до голяма степен се дължи на добрата подготовка по немски език на кандидатите, които се съревновават за прием в едни от най-селективните университети.
По последни данни в Германия има 450 висши учебни заведения, които предлагат общо над 15 800 специалности. Голяма част от тях са модерни и отговарят на потребностите на бизнеса.
Други предимства на висшето образование в Германия са:
• безплатно и достъпно обучение
 - кандидатстване без приемен изпит (с изключение на програмите по изкуства и дизайн, както и медицинските специалности в някои университети)
• кандидатстване в неограничен брой висши учебни заведения (отново с изключение на медицинските специалности)
• богат избор от традиционни и модерни специалности
• равен достъп на всички студенти от Европейския съюз до свободните места в университетите и общежитията
• високо качество и практическа насоченост на образованието
 - световно призната диплома
 - възможности за работа на непълен работен ден по време на следването

Какви са таксите в Германия?

Повечето университети в Германия са държавни. Макар че образованието в тях е безплатно, има административни семестриални такси – за записване и за други административни разходи. Обикновено те са между 150 и 350 евро на семестър в зависимост от университета.
Може и да има допълнителна такса от около 100 евро за „Semesterticket“, с която се покриват разходите за транспорт за 6 месеца т.е. за целия семестър.
Всяка година тенденцията е да се наблюдава слабо увеличение на административните такси на държавните университети в Германия – между 10 и 20 евро на семестър.
Магистърските програми в Германия също са безплатни, студентите заплащат само административните такси и ползват безплатна карта за градски транспорт, право на общежитие и т.н. Условието е да продължат образованието си в сфера, сходна с бакалавърската им степен. В противен случай университетът си запазва правото да наложи допълнителна такса, която може да достигне 1000 евро.
Докторската степен също е безплатна в Германия или поне за първите 6 месеца в зависимост от избраната специалност и университет. Има административни такси между 150 и 200 евро на семестър.

Кои са най-престижните университети в Германия?

Преди шест години германското правителство, заедно с ръководствата на 16-те провинции в страната, за първи път организира състезание между университетите за най-добра научна дейност. Откроени бяха най-силните университети и научни центрове, които получиха и финансови стимули за своята академична дейност. Оттогава 9 университета носят титлата "елитен“: университетите в Гьотинген, Хайделберг, Констанц и Фрайбург, Свободният университет в Берлин, двата университета в Мюнхен – Техническият Университет Мюнхен и Лудвиг-Максимилиан-Университет Мюнхен, Университет KIT Karlsruhe и Техническият Университет в Аахен. Сега обаче срещу тях се изправят 7 нови претенденти.
Програмата, наречена "Exzellenzinitiative", преследва една основна цел - да изведе германското висше образование на световно ниво. Според официалната статистика, миналата година е отбелязан рекорден брой студенти в страната - над 2,2 млн.
До надпреварата са допуснати над 100 университета, покриващи критериите на програмата. Кандидатите се състезават в три категории, в зависимост от това на какво ниво развиват наука. Първата категория включва университети, които са обособили отделни школи за стимулиране на младите учени. Във втората мерят сили онези учебните заведения, които притежават водещи изследователски центрове. В третата, "кралска" категория, се борят най-добрите - онези, които са в състояние да предложат концепции за бъдещето и да се състезават на световно ниво.
Седемте нови кандидати правят всичко, което е по силите им, за да изместят някой от сегашните елитни университети. Така например, университетът в Майнц акцентира върху отличното финансово обезпечаване на научната дейност, която провежда. За целта е създаден и специален фонд за стипендии, които стимулират изследователския потенциал на учените. Тези средства позволяват на младите изследователи да се занимават с наука в продължение на пет години, без да има нужда да работят на друго място. И най-забележителното е, че сумите могат да достигнат до 1 милион евро! Пример за такъв проект е "Material Science", в който физици, химици и биолози разработват материалите на бъдещето.
Друг от най-старите университети, Хумболдт в Берлин, атакува наградата с интердисциплинарни проекти, посветени на устойчивото развитие, урбанизацията и използването на природните ресурси. Не по-малко амбициран да спечели конкурса е и университетът в Кьолн. Преди 5 години той получи финансиране по програмата, но не успя да стигне до титлата "елитен". Тогавашният му проект, изследващ разпространението на раковите заболявания, му донесе само грамота. Този път учебното заведение влиза в надпреварата с проект за генно инженерство при растенията с цел повишаване съдържанието на хранителни вещества.
Университетите в Тюбинген, Майнц, Бремен, Бохум, Кьолн, Берлин и Дрезден достигнаха финалния етап на надпреварата. Окончателните победители сред елитните университети на Германия ще станат ясни до края на годината.

С какво са известни тези най-престижни университети?

Германия е една от страните, които привличат най-много чуждестранни студенти. Наскоро Дойче Веле направи класация за най-предпочитаните университети в Германия.
Университетът в Кьолн
Кьолнският университет се нарежда на десето място в класацията на най-предпочитаните висши учебни заведения в Германия. Дружелюбието на кьолнчани, както и близостта на града до големи европейски метрополии като Амстердам, Брюксел и Париж, превръщат Кьолнския университет в магнит за студенти от цял свят.
Университетът „Гьоте“ във Франкфурт на Майн
Университетът носи името на големия поет и писател Йохан Волфганг фон Гьоте, който е роден в града. Франкфурт на Майн, наричан още „Майнхатън“ заради великолепната си градска панорама, приютява най-различни култури. Тук е и седалището на всички от най-големи банки.
Университетът Дуисбург-Есен
Със своите близо 37 000 студенти университетът Дуисбург-Есен е един от най-големите в Германия. Студентите, избрали да учат тук, живеят в един от най-гъсто населените региони на Германия – Рурската област.
Университетът в Хайделберг
Основан през 1364 година, университетът в Хайделберг е най-старото висше учебно заведение в Германия. Този факт го прави особено привлекателен за чуждестранните студенти. Друг плюс е красотата на самия град – старата част на Хайделберг е прочута по цял свят.
Хумболдт университет в Берлин
Той е един най-старите в Германия. В това престижно учебно заведение са учили именити личности като Ото фон Бисмарк, Хайнрих Хайне, Роберт Кох и американският правозащитник У.Е.Б. Дюбоа.
Техническият университет в Берлин
Отново Берлин: германската столица е привлекателна дестинация не само за туристите. Студентите също я обожават – не само защото Техническият университет предлага обучение на много високо ниво, но и защото разходите за живот в Берлин са по-ниски, отколкото в другите големи градове на Западна Европа.
Университетът в Аахен
Аахен се намира в непосредствена близост до границата с Белгия и Холандия. Тук е и най-големият технически университет в Германия. Висшето учебно заведение следва мотото „Мисъл за бъдещето“. Такъв е имиджът на този университет – място, където се твори бъдещето.
Техническият университет в Мюнхен
Столицата на федерална провинция Бавария може да се похвали с два елитни университета – единият от тях е Техническият университет. Статистиката сочи, че всеки пети студент тук идва от чужбина.
Университетът „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен
Това е другият елитен университет в Мюнхен. Той е не само един от най-старите, но и сред най-престижните в Германия – тук са се дипломирали 34-ма носители на Нобелова награда. През 2013 година списание „Monocle“ обяви Мюнхен за най-добрия град за живеене в цял свят.
Свободният университет в Берлин 
Университетът е основан през 1948 година. В годините на Студената война той е смятан за символ на свободния свят, тъй като за разлика от Хумболдт университет се намира в западната част на Берлин. Оттам идва и името му – Свободен университет. Това висше учебно заведение се нарежда на 11-то място в класацията на най-престижните университети в Германия.

Кои са най-желаните специалности в Германия като цяло от всички студенти?

Сред най-желаните специалности в Германия се нареждат компютърните науки, инжeнерните специалности (напр. автомобилостроене, машиностроене, строително инжeнерство, авиоинжeнерство, софтуерно инжeнерство) и медицинските специалности (напр. хуманна и ветeринарна медицина, стоматология и фармация).
Все по-голям е интересът към хуманитарните дисциплини, психологията, както и специалностите, обвързани с научна дейност като биотехнологии, молекулярна биология, биохимия.
Традиционно голям е интересът към бизнес администрацията, архитектурата, правото, медиите и комуникациите.

Кои специалности са най-предпочитани в Германия от българите?

През тази година прави впечатление фактът, че българските кандидат-студенти не се страхуват да кандидатстват за специалности, които се славят с труден прием и сложен процес на обучение. Със съдействието на ЕДЛАНТА български студенти ще учат „Авиационно инженерство“ или „Строително инженерство“ в топ университети в Германия като Техническия Университет Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгарт.
Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. Наши кандидати са приети във водещи университети като ЛМУ Мюнхен, Хумболдт Берлин, Университет Фрайбург.
Разбира се, не на последно място е интересът към специалността „Бизнес Администрация“ /BWL/. Кандидати на ЕДЛАНТА са приети в Университет Манхайм, който от години е на първо място в Германия за тази специалност и кандидатстването в него е изключително сложен процес.
Други специалности, които през тази година събудиха интереса на нашите кандидати са „Публицистика и комуникации“ и „Медии и комуникации“ в университети като Свободния Университет Берлин, Университет Дюселдорф, ЛМУ Мюнхен, както Университет Виена, където нашите кандидати успешно издържаха приемния изпит.
Тази година останахме приятно изненадани от факта, че освен за традиционните специалности, нашите кандидати избраха да кандидатстват и в не толкова популярни , но в същото време изключително интересни като „Диетология и здравословно хранене“ и „Екология“ .
Не е за пренебрегване фактът, че някои университети предлагат специалности , които могат да бъдат изучавани изцяло на английски език без да е необходим сертификат за владеене на немски език. Такива специалности са главно с бизнес и инженерна насоченост и ЕДЛАНТА всяка година изпраща кандидати, които са избрали да се обучават на английски език.
Наблюдава се и тенденцията българските кандидат-студенти да избират все по-трудни специалности в сферата на инженерството и изследователската дейност.
Причина за това, разбира се, са отличните перспективи за професионална реализация след дипломиране. Друга причина е самочувствието на нашите кандидат-студенти заради добрата подготовка в училище по чужд език и отделните предмети.

Има ли увеличение на броя на кандидатите за образование в Германия в сравнение с миналата година?

Статистиката сочи, че за последните пет години средно 2000 български студенти се записват в университети в Германия. Тази бройка ежегодно расте.

Германия е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина на много студенти. Ето защо всяка година се увеличава броят на добре подготвените по немски език кандидати, които се съревновават за прием в едни от най-селективните университети. Те успешно завършват висшето си образование в Германия и се реализират в желаната от тях сфера.

Високи ли са изискванията за прием в университетите в Германия?

Изискванията за прием в Германия са реалистични и постижими за нашите кандидати. 
В Германия има изключително богат избор на специалности, като 90% от бакалавърските програми се изучават на немски език. Възможно е в изискванията за прием на конкретния университет да е включен и сертификат по английски език с определено ниво, но водещият сертификат си остава немският, като нивото му не трябва да бъде по-ниско от С1.
Положителна тенденция е, че все повече деца започват подготовката си по немски език на сравнително ранен етап в училище, а желанието им да продължат образованието си в Германия се оформя в 9-ти или 10-ти клас, а понякога и по-рано
Друга причина за повишения интерес към Германия е фактът, че българските студенти, като граждани на страна от Европейския съюз, са равнопоставени на немците при кандидатстването. Ако кандидат-студентът има сертификат за владеене на немски език на необходимото високо ниво, достатъчно за директен прием, решаващ за приема е средният успех от Дипломата за средно образование. Приемните изпити са рядкост, главно за специалностите, свързани с дизайн, актьорско майсторство и музика. Рядкост са и интервютата на място, както и академичните справки с определен успех и хорариум през годините. Това означава, че Диплома за средно образование с много добър среден успех и езиков сертификат за владеене на немски език с необходимото ниво, отварят вратите към водещи университети в Германия, независимо дали те са класически, технически или университети по приложни науки.

Какъв процент от българските студенти, заминали за Германия остават там?

В Германия всяка година се записват над 100 000 чуждестранни студенти, което е 10% от общия брой студенти в страната. По брой студенти в Германия, България заема 5-то място. Тенденцията е все повече български студенти, завършвайки висшето си образование в Германия, да се завръщат и реализират успешно в България.
Автор: Красимира Димитрова

Кандидатствай с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт

Добави нов коментар