Блог » Новини

Честито: Шотландия потвърди!

https://www.pexels.com/photo/crowd-music-musician-street-performer-34692/

Юпииииии!

Вече е потвърдено, че шотландското правителство ще покрие таксите за обучение на европейските граждани, които започат следването си в университети в Шотландия през есента на 2019.
Това е чудесна новина за българските ученици, които в момента са в 11-ти клас и планират да продължат образованието си във Великобритания.
Сред шотландски университети най-привлекателни за младите българи са University of Edinburgh, University of St Andrews – първият университет в Шотландия, University of Glasgow, University of Aberdeen, също така от по-новите университети - University of Strathclyde, Robert Gordon University, Edinburgh Napier University, Heriot-Watt University.
През последните години тези университети имат квоти (т.е. фиксиран брой свободни места) за студенти от Европейския съюз и това създава силна конкуренцията между кандидатите, особено за специалности като компютърни науки, биомедицина, екология, психология, архитектура и т.н. Шанс да бъдат успешно приети в тях, имат само онези кандидати, които постигнат среден успех от Дипломата минимум 5,80, а за някои университети дори 5,90 или 6. Някои университети в Шотландия изискват също отлични резултати от матурите по три предмета както и впечатляващо портфолио от извънкласни дейности.
Фактът, че шотландското правителство потвърди, че европейските граждани ще могат да се обучават безплатно в шотландските университети и за учебната 2019/2020 г., буди надежди че правителствата в Англия, Уелс и Северна Ирландия скоро ще вземат решение за продължаване на финансирането за гражданите  на ЕС чрез студентски заеми дори и след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. За британските университети е изключително важно споразумението за Брехит, което правителството на Тереза Мей ще подпише, да не възпрепятства привличането на интелектуален потенциал от Европа - както студенти, така и преподаватели и изследователи, и да гарантира достъпа до европейски средства за съвместни научни проекти. В момента университетите в Англия, Уелс и Северна Ирландия оказват силен натиск върху своите правителства, за да може да се продължи финансирането, както на програмите за мобилност на студенти и преподаватели, така и на изследователските дейности.

Кандидатствай с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт

Добави нов коментар