Блог » Новини

Студенти от University of Sheffield създадоха уникален телескоп за наблюдение на слънчевата активност

source: Solar and Heliospheric Observatory, www.sheffield.ac.uk
Студенти от Факултета по инженерни науки на University of Sheffield изобретиха телескоп, с който ще може да се наблюдава слънчевата активност и да се прогнозират явления, свързани с влиянието на Слънцето върху хората и процесите на Земята.
Изграден с минимални средства, телескопът е първият по рода си в Европа, който ще бъде използван от НАСА като част от т.нар. студентска платформа за височинни изследвания, представляваща балон с нулево налягане.
За създаването на телескопа наречен SunbYte, е използвана новата технология на 3D принтирането, която позволява на учените да наблюдават Слънцето, включително т.нар. H-алфа спектърни лъчи, и по този начин да изследват в детайли хромосферата. Освен това, посредством телескопа ще могат да се наблюдават различни явления като отделяне на радиационни частици и да се заснемат облаците от плазма, които дават визуална представа за магнитното поле на Слънцето.

Тази нова система на наблюдение на Слънцето има огромен потенциал да улавя и други спектърни вълни като UV вълните, които се абсорбират преди да достигнат земната повърхност. Този проект, който е част от Инициативата за космически изследвания на University of Sheffield, създава изключителна възможност за установяване на трайни партньорства между университета и други световни университети, както и с различни компании в сферата на авиацията и сателитните системи.

С революционното изобретение на телескопа SunbYte, студентите доказаха, че могат да решават реални инженерни казуси, важни за човешкото развитие, което ги прави изключително конкурентноспособни. University of Sheffield е известен с това, че залага на изследователската подготовка на своите студенти, пример за което е Инициативата за космически изследвания. Със своите около 29000 студенти от над 140 държави, университетът предлага академични програми, в които преподават световно признати учени, и е на едно от челните места в класациите за удовлетвореност на студентите. Член на престижната Russell Group, University of Sheffield в лицето на своите преподаватели и студенти се ангажира посредством науката с обществено значими каузи, важни за бъдещето на човечеството.

Добави нов коментар