Блог » Новини

Великобритания се оттегля от Еразъм +, обявява нова програма за академичен обмен

След приключването на преговорите с Европейския съюз във връзка с Брекзит, стана ясно , че Обединеното кралство прекратява участието си в програмата за мобилност на студенти и преподаватели „Еразъм +“.

Британското правителството обаче побърза да обяви нова схема с бюджет 100 милиона британски лири, която ще позволи на студенти и преподаватели от британските университети да пътуват в чужбина за обучение и работа.

Новата схема, която носи името на Алан Тюринг, британски математик и криптолог, ще осигури финансиране за около 35 000 студенти годишно, за да учат в университети не само в Европа, но по цял свят. Първата фаза на финансиране обхваща само изходящи пътувания. Идеята е в бъдеще по модела Еразъм + правителството на Обединеното кралство осигури финансиране както изходяща, така и за входяща мобилност. Програмата влиза в сила от септември 2021 г., а решенията за финансиране за следващите години ще бъдат взети след преглед на разходите и оценка на нейната ефективност. Британските университети ще могат да кандидатстват за участие в програмата Тюринг още от началото на тази година. Успешните кандидатури ще получат финансиране за администриране на програмата, а студентите, които участват, ще получат стипендии за международен опит.

Според статистиката, студенти от входящия обмен по Еразъм + са допринесли 440 милиона британски лири за британската икономика през 2018 г. Според последния годишен доклад на Европейската комисия, през 2019 г. програмата Еразъм + е подкрепила 940 000 студенти и преподаватели с бюджет от 3,37 млрд. Евро. Освен университетско обучение в чужбина, Еразъм + обхваща и професионални стажове, включително курсове за професионално развитие за учители. Бюджетът на ЕС от 26,2 милиарда евро за Еразъм + за периода 2021-2027 г. беше договорен в края на миналата година от Европейската комисия и държавите-членки. Всички държави-членки на ЕС, както и шест държави извън ЕС (Северна Македония, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия и Турция) са участници в програмата.

Заяви безплатна колнултация

и се срещни със специалист за висше образование

Добави нов коментар