Блог » Open days

Недялко посети Fontys и спечели €50!

Казвам се Недялко Недялков и тази година завършвам 11 клас във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в София. Специалността, която си избрах е IBMS (International Business and Management Studies), затова реших да проуча възможностите си и да посетя отворените врати на Fontys University, и по точно кампуса Venlo, който се намира в Холандия. Специалността бизнес е с практична насоченост, затова смятам, че за изучаването й трябва да се обърна към практически ориентиран университет, какъвто е Fontys. Другата причина за избора ми беше, че градът, в който се намира е на около 5 минути от границата с Германия. Тъй като вторият ми език е немски, вярвам, че учейки там, бих могъл да упражня и двата езика, които владея.
Дни на отворените врати (Open Days) ми дадоха невероятната възможност да получа отговор на всичките си въпроси – дали обстановката ще ми допадне, дали наистина искам да уча това и дали ще успея да се реализирам. Забелязах, че хората във Венло, а като цяло и в Холандия, са изключително дружелюбни и лесно успях да се адаптирам за двата дни, в които бях там.
Имах възможността да посетя лекции по специалността, на които ни разказаха подробности за програмата, а след това дори участвах в маркетинг работилница, където трябваше да съставим кратък бизнес план за производител на каишки за кучета. Беше много интересно, защото за първи път се срещах с останалите кандидат-студенти, но въпреки това успяхме да изпълним задачата, което допълнително ми показа колко подходяща за мен е тази специалност. Програмата на Fontys e изпълненa с практически проекти и трае 4 години, 3 от които в кампуса на университета, 1 семестър в друг партньорски университет и един семестър стаж. Стажът и другият университет студентите избират сами, като правят собствени проучвания и се борят за място.
Едно от основните ми притеснения беше студентският живот. Хубавото е, че във Венло като студентско градче предлага доста барове, кафенета и дискотеки. Студентите учат и се забавляват заедно, организират екскурзии и партита. Младешките организации в университета предлагат както подкрепа в учебните занятия така и извънкласни дейности като спорт. Макар, че стандартът на живот и обучението не са евтини, има възможност за работа, като заплащането варира между 8 и 12 евро на час, което подпомага да улесниш начина си на живот.
Изключително много се впечатлих от контакта между студенти и лектори. Преподавателите помагат на учащите сами да достигнат до правилното практическо решение на проблема, който им е поставен. Винаги можеш да се обърнеш към тях, както по тема, свързана с обучението, така и по странични въпроси, като транспорт, намиране на работа и т.н.
Освен, че са дружелюбни, всички холандци говорят английски език, което безкрайно улеснява първоначалния процес на адаптация. За разлика от България, в Холандия няма нито планини, нито хълмове, което превръща колелото са основно средство за придвижване. Въпреки студеното, ветровито и снежно време, местните продължаваха да се придвижват основно с колела. Велоалеите в Холандия вървят успоредно на всяка улица, булевард, ЖП релси и магистрала, което допринася за по-лесното и по-бързо придвижване по натоварените пътища.
ЕДЛАНТА ми помогна много с избора на специалност, университет, цялостния процес на кандидатстване и посещението на дни на отворените врати във Fontys, затова не само им благодаря, но и с радост ги препоръчвам на свои познати.

Кандидатствай с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт

Добави нов коментар