Блог » Полезнo

10 причини да избереш Германия за своето висше образование в чужбина

1. Международен престиж и академични традиции
В Германия се намират едни от най-добрите висши учебни заведения както в Европа, така и в световен мащаб, с утвърдени традиции в сферата на образованието. Сред възпитаниците и преподавателите в университети като Humboldt Universität zu Berlin, TUM, Goethe-Universität Frankfurt, LMU München и др. има редица нобелови лауреати. Техническите университети разполагат с добре оборудвани учебни бази и предлагат възможности за натрупване на практически опит по време на следването, а хуманитарните разполагат с големи библиотеки и научни центрове, в които ще намерите всички необходими условия за провеждането на научни изследвания.

2. Разнообразие от учебни програми
Университетите в Германия предлагат богат избор от бакалавърски и магистърски програми на немски език в най-различни сфери – хуманитарни, природни и инженерни науки, медицина, право.... Независимо към коя сфера сте се насочили, ще намерите подходяща за вас програма. В зависимост от избраната специалност имате възможност да изберете класически или приложен университет, или академия. Приложните университети наблягат повече на практическите дейности, и така подготвят квалифицирани кадри за пазара на труда, докато класическите ще ви дадат отлично академично образование на най-високо ниво.


3. Кандидатстване без приемни изпити
Приемът в повечето немски университети е на база успеха от средното образование, който се образува от общия успех от дипломата и средната оценка от матурите. Приемни изпити се провеждат само за отделни специалности, предимно в сферата на креативните програми и изящните изкуства. За специалности като бизнес администрация, информатика, право и много други кандидатстването е само по документи.

4. Възможност за подготвителна езикова година
Ако нивото ви по немски език не е достатъчно високо, за да следвате в Германия, имате възможност да изкарате т. нар. подготвителна езикова година. Тя представлява курс по немски с продължителност между 1 и 3 семестъра в зависимост от нивото, което имате при кандидатстване. Такъв подготвителен курс се предлага в университети като Universität Regensburg и Universität Bamberg. След неговото успешно завършване и полагане на изпит за ниво С1, имате възможност да кандидатствате за прием в програма на немски език в избрания от вас университет.

5. Програми на английски език
Въпреки че повечето бакалавърски програми са на немски, някои университети предлагат ограничен брой програми и на английски език. Те са предимно в сферата на бизнес администрацията, икономиката и инженерните науки. Магистърските програми, които се предлагат в Германия на английски език са далеч повече. Богат избор от бакалавърски и магистърски програми на английски има и в частните университети.

6. Свобода при съставянето на учебна програма
Университетите предлагат широк избор от свободноизбираеми предмети и модули, с които можете да оформите вашата учебна програма спрямо индивидуалните си интереси. Освен задължителните курсове и лекции, имате възможност за избор на специализация през втората или третата година от следването.

7. Ниски такси за обучение
Образованието в държавните университети в Германия е безплатно. Студентите заплащат само административни такси в размер между 100 и 400 евро на семестър, които покриват достъпа до библиотеки и научни ресурси, както и част от семестриалния билет за градския транспорт в някои провинции. Освен това, студентите имат право да работят на половин работен ден и така успяват да покрият основните си разходи за живот.

8. Разходи за живот
Макар стандартът на живот в Германия да е висок, разходите там са сравнително по-ниски от тези в други страни в Западна Европа. Месечната издръжка на един студент варира между 750 и 1200 евро в зависимост от града и типа настаняване. Повечето студенти работят почасово, с което успяват да покрият основните си разходи за наем, храна и развлечения.

9. Възможности за работа и стаж
Германия е водеща икономическа сила в световен мащаб, с много висок процент трудова заетост. Редица големи фирми имат седалища там – от модни компании като Adidas до производители на автомобили като BMW. Студентите имат възможност да кандидатстват за стаж или работа в тях и така да стартират успешно кариерата си.

10. Живот и следване в сърцето на Европа
Едно от любимите занимания на студентите в Германия през почивните дни е пътуването. Страната се намира в сърцето на Европа и само за няколко часа път с влак или автобус можете да стигнете до най-различни дестинации като Виена, Прага или Амстердам. Студентите ползват и намаления за автобусния и железопътния транспорт, с което пътешествията до интересни места се улесняват значително.

Добави нов коментар