Блог » Полезнo

10 причини да учите във ФИНЛАНДИЯ

ФИНЛАНДИЯ е идеална учебна дестинация за всеки, който търси висококачествено образование в чужбина. Ако искате да се потопите в скандинавския начин на живот и да учите в най-щастливата страна на земята, Финландия е вашето място!
Независимо дали става въпрос за морската столица Хелзинки, средновековния университетски град Турку или популярния град във вътрешността на страната Тампере, вие със сигурност ще намерите мястото, което е най-подходящо за вас.
Ето няколко фактора, които определят Финландия като едно от най-добрите места за обучение в чужбина.

#1 Образователна система от световна класа

ФИНЛАНДИЯ се смята за една от страните с най-добра образователна система в света. Нищо чудно, че над 14 000 чуждестранни студенти вече са избрали да продължат образованието си там. Започвайки от ранна детска възраст, финландските училища имат за цел да подготвят учениците за един щастлив и смислен живот в реалния свят. Използва се мултидисциплинарен подход, който съчетава самообучение, екипно решаване на проблеми и индивидуално израстване, което осигурява пълноценно развитие на интелектуалния потенциал и личностните качества на всеки ученик - от предучилищна възраст до университет.

#2 Безплатно обучение

За обучение в държавните университети местните студенти и гражданите на страни от ЕС не плащат учебни такси!

#3 Равни възможности и свобода на избора

Равенството е основен принцип на финландската образователна система. Във Финландия всички студенти имат равни възможности да получат висококачествено образование. Академичната свобода също е основна ценност във финландските университети. Студентите имат свободата да решават кои модули биха искали да изучават, което гарантира, че всеки студент завършва с разнообразни умения и знания, които отговарят на неговите интереси.

#4 Висок стандарт на живот

Във Финландия заплатите, данъците и разходите за живот са малко по-високи от средните за ЕС. Много услуги обаче се финансират от данъчни приходи, което ги прави по-евтини за жителите, отколкото в много други страни.
Финландските системи за образование и здравеопазване са първокласни, а в резултат на множеството студентски отстъпки за храна и транспорт в цялата страна, разходите за живот са поносими за повечето студенти.

#5 Възможности за работа

Повечето финландски университети имат кариерен център, където могат да ви помогнат да си намерите подходяща работа - независимо дали става дума за почасова студентска заетост или работа на пълен работен ден, след като завършите. Във Финландия не е необичайно да имате работа на непълен работен ден успоредно с обучението си — според Статистическата служба на Финландия 55 % от студентите съобщават, че имат трудов договор, докато учат.

#6 Щастливи хора

За пета поредна година Финландия заема първо място в класацията за „най-щастлива страна в света“. Финландците има високо доверие в управлението на страната, доволни са от добре функциониращите обществени институции и ниското ниво на престъпност и корупция.
Балансът между професионалния и личния живот е основен принцип за финландското общество. Работата, ученето и почивката са еднакво важни, а редовното спортуване и разходките на чист въздух сред природата са част от ежедневието на преобладаващата част от населението.

#7 Красива природа и привлекателни туристически дестинации

Финландия може да се похвали с редица забележителности, атракции и природни чудеса. Ако сте мечтали да се докоснете до красотата на финландската природа, можете да се отправите към езерото Сайма или Националния парк Архипелаг. В зависимост от времето на годината, може да имате късмета да зърнете северното сияние или среднощното слънце.
Финландия също има музеи на открито като Seurasaari, Luostarinmäki и крепостта Suomenlinna, на които любителите на историята могат да се насладят, докато други може да предпочетат да посетят музея на Moomin в Тампере, който включва експонати, посветени на тези любими литературни герои. Можете дори да отидете на сафари с хъски или да се насладите на празничния дух, като се срещнете с Дядо Коледа и госпожа Клаус в Рованиеми!

#8 Най-иновативната страна в света

Световните класации определят Финландия като най-иновативната страна в света. Това е резултат от политиката на насърчаване на иновативните решения, която финландското правителство следва неотклонно. В столицата Хелзинки благоприятна почва за развитие намират проекти в сферата на медицинската техника, изкуствения интелект и киберсигурността.

#9 Добре планирана и ефективна дигитализация

Финландия заема водеща позиция сред страните в ЕС по отношие на дигитализацията на административните услуги. Финландците използват интензивно и разнообразно най-добрите в света мобилни данни в ежедневието си, а компаниите все по-често се възползват от възможностите, предлагани от 5G.

#10 Равенство между половете

Финландия заема 4то място в ЕС по равнопоставеност на мъжете и жените по отношение на заплащането и възможностти за развитие, както и по броя на жените на ръководни позиции.

Добави нов коментар