Блог » Полезнo

10 Професии, в които добрият английски е решаващ

https://www.pexels.com/photo/toys-letters-pay-play-48898/
В Индия служителите, които говорят английски, могат да изкарват до 34% повече от своите колеги, които не ползват чужд език. В Бразилия тази разлика е още по-ясно изразена – 51% и дори повече, в зависимост от нивото на позицията (средният мениджмънт възнаграждава най-щедро уменията по английски, вероятно защото те се срещат по-рядко на това ниво). Добрият английски гарантира не само по-голяма заплата, но и по-чести повишения. Ако работите в компания и сте един от малкото англоговорящи, или пък сте най-добрият лингвист в офиса, вие бързо ще станете незаменим като редактор и коректор на документация, и най-вероятно ще присъствате на по-важни срещи, отколкото ако не говорите английски.
Усъвършенстването на вашия английски не може да навреди на кариерата ви (освен ако вашият отдел ви смята за толкова незаменими, че да възпрепятства кариерното ви израстване). Но има и професии, в които английският е дори още по-необходим и където ако езикът ви не е на добро ниво, нито ще ви наемат, нито ще ви повишат. В тази статия ще разгледаме няколко области, в които е немислимо да направите кариера без английски на отлично ниво.

Научна дейност

Преди четири века, всички научни текстове (доколкото е имало такива) са били писани на латински. Сто години по-късно, основният език на науката вече е бил френският, въпреки появата на някои трудове и на английски или немски. Преди сто години, възможните езици са били пак същите, но най-предпочитан е бил немският.
Но последвалото столетие става свидетел на две световни войни, които разделят немскоговорящите учени по цял свят от техните колеги с френски и английски, и довеждат до забраната да се преподава немски в американските училища. С течение на времето, английският става най-говореният език в САЩ, а държавата се установява като супер сила. И така английският става основният език на науката по света, и стигаме до днес, когато учените редовно публикуват статии на английски, независимо какъв е родният им език.
Английският е майчин език за около 6% от населението на света, но над 80% от научните списания се списват на английски, в това число и 50-те най-престижни издания. И докато това положение е пречка за учени, които са експерти в областта си, но не говорят чужд език (още повече, когато езикът на науката е бил латинският), то улеснява сътрудничеството и международния обмен на опит и знания, и съответно едва ли ще се промени. 

Академични среди

Над 30% от преподавателите в най-реномираните британски университети като Оксфорд, Кеймбридж и LSE не са англичани. В UCL например, този процент стига 45. Вече разгледахме научната сфера, за която владеенето на английски е от изключително значение, но това изискване се отнася и до всички желаещи да правят кариера, свързана с образованието, независимо от конкретната специалност.
Много университети по света предлагат програми, преподавани частично или изцяло на английски език, въпреки че той не е официален за страната. Те правят това не само за да привлекат чуждестранни студенти, но и с мисъл за своите сънародници, които искат обучението им да е на английски, за да развиват езиковите си знания и да си осигурят по-широко поле за реализация. Това важи с особена сила за магистърските програми. Дори има преподаватели, на които им е по-лесно да преподават учебния материал на английски, въпреки че предпочитат друг език в социална среда.

Онлайн бизнес

Голямото предимство на онлайн търговията е, че можете да продавате продукта си на целия свят, като единствените ви ограничения са пощенските разходи и митата. Но международният език в наши дни е английският и докато програмите за превод не се усъвършенстват, вие трябва да го владеете не само колкото да се разбирате с хора, за които той е роден език, но и с чужденци, чието ниво на английски е далеч по-ниско от вашето. Ако правите международни доставки, най-вероятно ще говорите предимно с хора по телефона, което допълнително влошава комуникацията, тъй като не можете да си помагате с езика на тялото. И естествено успехът на сделката може да зависи от това колко добре сте се разбрали с клиента.

Туризъм

Туристическата индустрия разчита толкова на добрия английски, че ще разгледаме няколко професии от този бранш, за които езикът е от особено значение.
Първите разговорници се появяват през средновековието като верен спътник на пилигримите. Те включвали фрази на европейски езици и иврит. Първият бизнес разговорник е бил съставен през 1424 г. за нуждите на италианските търговци, пътуващи до Германия. Разговорниците набират популярност след изобретяването на печатарската преса и особено по време на разрастването на международната търговия.
Хората, за които английският е роден език обаче все по-често си остават само с него. Английският се утвърждава като международен език и все повече пътешественици разчитат, че когато отидат в чужда страна със сигурност ще могат да комуникират с домакините си на английски. Класическият пример за британски и американски туристи, които мислят, че ще ги разберат, ако говорят английски по-бавно и по-силно, за съжаление съдържа зрънце истина. За някои пътешественици, например такива, които са трудноподвижни или спазват строга диета, е от изключително значение да могат да се разберат с домакините си, от това може да зависи комфортът и здравето им.

Пак туризъм: ски учител

В рамките на една ваканция можете да срещнете какви ли не учители - по скално катерене, водни спортове и т.н. Но от всички тях, ски учителите най-много се нуждаят от добър английски, защото работата им ги среща с най-разнородни групи от чужденци. Има писти, които се посещават предимно от местното население, но тези хора обикновено са опитни скиори, които нямат нужда от учител.
В някои случаи английският е по-полезен за ски учителите дори от родния им език. Ето защо тази сезонна работа привлича много младежи в паузата между гимназията и университета. Други причини за избор на тази професия са работното време и възможността да изкарваш пари от нещо, което ти е хоби.

И пак туризъм: туристически гид

За един туристически гид е изключително важно да говори колкото се може повече езици и то на добро ниво. Необходими са и умения да се говори пред публика и да се обсъждат местните традиции и история. Но нивото на английския е определящо. В други ситуации бихте могли да минете с няколко думи: сервитьорите например трябва да могат да говорят за предложенията в менюто, евентуално да дават насоки и да обменят няколко непринудени фрази с клиентите, но те не се нуждаят от по-задълбочени познания по езика.
Туристическите гидове, от друга страна, се нуждаят от далеч по-богат речник, в това число специфична терминология, свързана със забележителностите, за които разказват. Те трябва да могат да говорят за история, култура и география, а ако се надяват на бакшиш – една-две шеги няма да навредят. Това са задълбочени езикови познания, особено когато става дума за сезонна работа.

И още туризъм: брокер

Продажбата на недвижими имоти на пръв поглед не се вписва в представата за туризъм. Но търсенето за ваканционни жилища става все по-голямо. Всъщност, много трудно може да се направи точна статистика на броя продадени ваканционни имоти във Франция поради огромното количество сайтове, които рекламират недвижимо имущество. Това означава, че винаги се търсят брокери с добър английски, които да обслужват туристи и преселници. За тях също е по-важно да владеят английски поне толкова добре, колкото родния си език.

Дипломация

Дипломацията е една от малкото сфери, където езикът на комуникация не е единствено английският, а и френският. (Друг пример е италианският в музикалната терминология.) Най-вероятната причина френският да се задържи като възможна алтернатива на английския в дипломацията е фактът, че много дипломатически служби са базирани в Женева.
Английският и френският са двата основни езика на дипломацията, но в последно време английският взема превес. Това са официалните езици на ООН и ЕС, а и в двете организации англоговорящите са повече от франкофоните. Това означава, че ако мислите за кариера в дипломацията, очаквайте в бъдеще френският да става все по-желателен, а английският – все по-задължителен.

Консултантски услуги

Консултирането е една от добре платените професии, към които се насочват хора, устремени към голяма заплата, веднага след дипломирането. Но за да се справите с тази задача, трябва да имате необходимите умения, в това число да владеете отлично английски, както и езика на държавата, в която работите. Това също се дължи на факта, че съвременният бизнес е международен, особено дейността на компании, които могат да си позволят скъпи консултантски услуги.
Подобни професии са свързани с много пътуване, а това може да включва посещения на централите на една фирма в различни държави. Никой няма да очаква да говорите местните езици, разбира се – комуникацията ще протече на английски език.

Финанси

Десетте най-големи финансови центъра в света се намират в Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Хонконг, Токио, Цюрих, Вашингтон, Сан Франциско, Бостън и Торонто. На осем от тези места, английският е официален език. Едното изключение е Цюрих, където официалният език е немски, но 61% от швейцарците говорят английски, а една десета от населението използва английски на работното място. Другото изключение е Токио, където изключително малка част от населението не са японци. Така че ако искате да работите на високо ниво в сферата на финансите, необходимостта от отличен английски е очевидна.
Английският е роден език за едва 6% от населението на земята, което е значително по-малко от процента, който заема китайският – той е роден език на 14% от световното население. Но влиянието на английския на глобално равнище не е пропорционално на това разпределение: английският продължава да набира популярност. Така че, независимо каква кариера искате да направите, постарайте се английският ви да е на възможно най-добро ниво. 

Добави нов коментар