Блог » Полезнo

10 съвета за спокойно приключване на семестъра

Пролетта дойде! Тази година за целия свят това е извънредна пролет. Някак неусетно технологиите на бъдещето се оказаха включени на пълни обороти във всеки аспект на живота – в социалния, професионалния и студентския живот.

И понеже се намираме в последните седмици на семестъра, а задачите не стават по-малко, на лице са всички предпоставки за нарастване на напрежението. Затова сме тук и в този момент! Подготвили сме ти няколко съвета за спокойно приключване на семестъра, които са изпробвани и действат безотказно.

1. Не отлагай

Ясно е, че си заринат от материали, презентации, книги за всички видове домашни и проекти по различните дисциплини. Мозъкът ти се изтощава и на моменти ти се иска всичко да изчезне като с магическата пръчица на Хари Потър. Но, повярвай, ще си е струвало усилията, когато получиш високите оценки за работата, която си свършил навреме. Така че, направи си списък – най-добре на хартия, за да е пред очите ти по всяко време. Подреди задачите по важност и спешност. И действай по плана си! Ако работиш навреме, няма да се налага да стоиш до 4 сутринта, за да довършат проект с краен срок същия ден.

2. Бъди навреме

Разбираемо е, особено ако си нощна птица, да искаш на спокойствие да си изпиеш кафето, след като едва си станал след втората аларма. Сега, когато всичко се случва онлайн - срещите ти с екипа, с преподавателите и колегите, може да се изкушиш да ставаш по-късно, да се включваш в последния момент, нали? Независимо от всичко, бъди навреме! Подготви си предварително материалите, които ще са ти нужни за срещата или консултацията. По този начин показваш отговорно и уважително отношение както към себе си, така и към преподавателите и колегите си. А това никога не остава незабелязано.

3. Наспивай се добре

Сигурно и от личен опит знаеш, че след 8 часа сън се чувстваш много по-добре и преливаш от енергия. Затова планирай и времето за сън, както правиш с дневната си програма. Ако искаш, нагласи си аларма за часа, в който да си лягаш, така че редовно да се наспиваш. Добрият сън осигурява достатъчно енергия за деня. Постарай се това да ти стане навик!

4. Срещай се с професорите и менторите си

Живеем във времена, когато можеш да избереш типа на срещата си с ментор или преподавател. Не е задължително да е лице-в-лице. Може да е във виртуална среда, нали? Винаги обаче искай обратна връзка и задавай въпроси за това, което можеш да направиш, за да подобриш представянето си. Възползвай се от тези последни няколко седмици и повиши успеха си!

5. Намали стреса

Стресът не ти помага! Той само те изважда от равновесие и те кара да полудяваш при наближаването на крайния срок, нали? При добре съставен план със задачи за всеки ден, добър сън и редовни контакти с преподавателите, нивото на стрес ще бъде сведено до минимум. Дори ще имаш свободата да променяш неща в движение и да реагираш гъвкаво.

6. Награди се за постигнатото

Важно е да се потупваш по рамото за всяко нещо, което е приключено в срок и е добро. Ти знаеш кое те кара да се чувстваш добре – дали нова дреха, дали разходка в парка, или дори среща по Skype с най-добрите ти приятели в родината. Почивай си, но не губи целта от поглед. Няма подарени отлични оценки, нали знаеш?

7. Първо ученето, после забавленията

Ръкопляскания ли чувам? Не? Добре, да преминем нататък.

8. Посети библиотеката

Когато дойде време за учене, може да установиш, че ти липсват някои основни материали по темите. Разбира се, решението е библиотеката, а още повече виртуалната. Там винаги ще се намери копие на учебник или разработка, която ти е необходима, за да работиш в група или самостоятелно.

И ако в библиотеката може да се учи до късно заради специалното й работно време, то виртуалните библиотеки са на практика денонощни и работят без почивен ден! Страхотно!

9. Спортувай

Всички знаем, че физическите упражнения помагат за справяне със стреса, за поддържане на тонуса, а и за цялостната кондиция на човека. Ако вече имаш изградена спортна рутина, не позволявай на крайните срокове за учене да я нарушават. А ако не си от редовно спортуващите, все пак опитай да отделиш време за спорт в програмата си. Понякога и два пъти в седмицата, (дори тренировката да е вкъщи), правят чудеса!

10. Напомняй си защо си тук

Понякога е много лесно да се разсееш и вниманието ти да бъде отвлечено от различни неща извън ученето. Да, времето в университета може да бъде много забавно, но не забравяй, че основната ти цел е друга, а именно доброто образование и бъдещата професионална реализация. Така че, ако искаш най-доброто за себе си, вложи най-доброто от себе си. И ще го постигнеш! Заслужава си!

На пръв поглед това са просто 10 стъпки към успешно и спокойно приключване на семестъра. Малките крачки нагоре обаче са тези, които водят най-сигурно към върха. Ти си в правилната посока! Продължавай!

Ние сме до теб за всякакви съвети и напътствия. А ако вече обмисляш да учиш магистратура, свържи се с нас за безплатна онлайн консултация.

ЗАЯВИ БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Добави нов коментар