Блог » Полезнo

12 начина да си отличен студент

Животът е толкова хубав! Отвсякъде ни заливат предложения за това как да прекараме един ден, с кого да се видим, какво да гледаме, къде да се разходим или дори за книгата, която да вземем със себе си, за да почетем на чист въздух... И често имаме усещането за безкрайност на дните и нощите, докато сме още в училище, дори да сме заети с подготовката си за сертификати, изпити и прием в желания университет.

Ритъмът в училище e до голяма степен ясен. И с допълнително учене, спорт или доброволстване и участие в различни инициативи, знаем, какво следва – едно след друго всеки ден.

Именно затова и за да е по-лесен преходът към по-голямата самостоятелност, наречена да следваш в университет, повдигаме завесата на 12 прости, но доказани начина да си успешен студент.

Препрочитай бележките, които си си водил по време на лекции или упражнения на края на всеки ден

Чували сте, че е полезно да се учи по малко всеки ден, нали? Вярно е! И работи! Не изчаквайте да дойде изпит или тест, за да седнете и да търсите нещо важно в записките си. Отделяйте време всеки ден, за да прочитате отново това, което ви е направило впечатление по време на някоя лекция или упражнение. Занимавайки мозъка си с една и съща тематика два пъти в рамките на един ден, определено помага за обработването на информацията и нейното сортиране и запаметяване.
За някои по-подходящо е да правят това препрочитане веднъж в седмицата, а не всеки ден. Всеки ще избере своя начин, но важното е да се поддържа ритъм на кратки периоди, за да не се събира материал. А и за да стане добър навик.

Сядай на първия ред

Това трябва да подчертаем дебело – някои преподаватели може дори да ви наградят за смелостта да седите на първия ред. Сядането най-отпред насочва вниманието в посока на по-висока концентрация. А когато внимавате повече, учите по-бързо.
От своя страна това дори е начин да имате повече свободно време след лекции, защото сте били напълно концентрирани в материята и сте участвали в дискусия или сте задавали въпроси. А това определено ще помогне на преподавателя да запомни името ви. Повярвайте, това винаги е хубаво нещо!

Води записки на хартия

В дигиталния свят, в който живеем е все по-популярно да записваме на лаптопа или таблета си, когато сме на лекции или по време на упражнения. Но всъщност писането на ръка включва най-много сетива наведнъж, което го прави и изключително ефективно, що се отнася до запаметяването.

Създай си свой календар за контролни и изпити

Това е изпитан работещ метод да не се пропускат важни дати, свързани с някой определен предмет или изцяло в програмата за семестъра. Още от първата лекция или упражнение отворете един специален документ или лист в тетрадката и записвайте всяка дата, за която е казано, че трябва да предадете материал, да имате тест или да се явите на изпит. Този календар може да ви спаси живота!

Спете по 7-8 часа на денонощие

Сигурно ще ви се стори налудничаво правило, но в действителност, ако имате лекции и упражнения 5 дни в седмицата, а ако и работите през уикендите, тези 7 или 8 часа сън всеки ден ще ви помогнат да сте свежи, да можете да се концентрирате и да учите. Както всяко правило, така и това си има изключения! Ако ви поканят на парти и много искате да отидете, алармата, която бихте си направили, за да ви напомня да си лягате навреме, едва ли ще ви спре. Но веднъж създадете ли си навик да се наспивате, това ще ви отплати многократно.

Грижи се за себе си

Студентите често не обръщат внимание на специалните грижи за себе си, защото са насочили усилията си в следването и са погълнати от това да бъдат най-добрите. Това правило е точно за тези от вас, които мислят по този начин! Не става дума за редовно ходене на масаж или маникюр, защото студентският живот не винаги може да покрие финансово тези желание. Спортът, чистият въздух, редовното и здравословно хранене, сънят и спретнатият външен вид обаче са инвестиция, която си заслужава да поддържате активни.

Променяй работната си среда

Продуктивността скача неимоверно, когато човек просто смени обстановката. В днешно време безплатен интернет достъп има на толкова обществени места, че изборът не е никак ограничен, когато говорим до разнообразие на средата, в която сме планирали да поработим.

Не пропускай лекции или упражнения

Понякога сте чували, че не е толкова фатално да се пропусне някоя лекция или пък упражнение. Оправданието може да е и че искате да спазите някое от горните правила. Но не се изкушавайте! Да присъствате на лекции и да участвате в упражнения е вашата работа. Бихте ли отсъствали от работа, само защото много ви се спи или защото трябва да свършите нещо по-важно? Присъствието и участието се счита от преподавателите и за уважение към тях самите, а и към материята, която преподават. А уважението е двустранен процес, нали?

Без телефони и лаптопи в час

На пръв прочит може да ви се стори, че това е строга реплика на някоя учителка от гимназията. Особено днес, когато всичко се намира в интернет. Понякога обаче заедно с проверка на нещо, по което работим в момента, залитаме да се актуализираме за това какво се случва в социалните мрежи. А това разсейва... Всъщност е добре да се научим, че всичко, което е необходимо за лекцията или упражнението, е предоставено от преподавателя. Концентрацията по време на обсъждане е безценна!

Подготвяй всички домашни задачи

Има случаи, при които в училище сте се научили, че една или друга домашна работа може да не се подготви или да не се предаде. Особено тези, които не биват оценявани. В университета правете всяко домашно – дори това, което преподавателят няма да оценява и то няма да влияе на окончателната ви оценка. Опитът на редица успешни студенти доказва, че е много по-лесно да се учи от вече подготвени домашни проекти, отколкото наведнъж, когато дойде време да се подготвяте за изпит.

Използвай календар

Използвайте каквато система за планиране на задачи, срещи и други ангажименти искате. Просто използвайте календар! Някои предпочитат да го правят в телефона си, други – в пощата си, а трети си записват на тефтерче. Когато планирате седмица за седмица, задачите, домашните и останалите ангажименти придобиват доста подреден вид. А това определено помага и за приоритизиране, и за управление на времето.

Познай своя естествен ритъм

Вие се познавате най-добре. Знаете кои са най-продуктивните часове на деня за вас. Ако вечер работите по-концентрирано, недейте да се измъчвате със струпване на задачи в ранните часове на деня. Наблюдавайки себе си, установете как работи вашият организъм и как най-оптимално можете да разположите задачите, ангажиментите и другите си занимания около тези часове. Това се отплаща!

Това са 12 прости правила да бъдеш успешен студент. Вероятно не чувате нито едно от тях за първи път. Но дори да е така, обърнете внимание на всяко едно. Вижте връзката между всички 12 и ги приложете за себе си. Да бъдеш студент и да влагаш в образование за успешна кариера е всъщност нещо лесно. Важно е, колко бързо ще приложите тези прости трикове и ще видите ползата от тях.

Успех!


Добави нов коментар