Блог » Полезнo

7 начина да обогатиш CV-то си още в училище

Сигурно ти се е случвало някой възрастен човек да ти каже: „Твоята работа сега е да ходиш на училище.” В последните години преди дипломиране обаче започваш да се подготвяш за кандидатстване за университет в чужбина. И тогава консултантът ти казва, че е важно да имаш богато CV. Но как така, още докато учиш, да трупаш и професионален опит? Какво да напишеш в CV-то си, като дори не си навършил 18 години? За този, на пръв поглед, парадокс се говори много и в медиите. Бизнесът все търси млади хора с опит, нали? Къде се крие тайната и как да обогатиш автобиографията си, още преди да постъпиш в университета?

През последните 14 години сме помогнали на хиляди български младежи да подготвят успешно кандидатурите си за престижни университети в Европа. И в тази статия събрахме за теб седемте най-популярни начина за обогатяване на CV-то ти, още докато си ученик.

Хобита и допълнителни дейности

Може би не осъзнаваш колко много говорят за теб като личност и за потенциала ти твоето хоби и допълнителните дейности, с които се занимаваш. Ако имаш собствен блог, поддържаш Instagram профил с интересни съвети и снимки, и пишеш за училищния вестник или си бил асистент на представител на чужденстранен университет на изложение „Европейско образование за успешна кариера“, това би могло да те насочи към креативни специалности като творческо писане, журналистика или комуникации, например.

Участие в клубове, олимпиади и конкурси

Докато си в училище, със сигурност правиш различни неща извън учебните занятия. Може би участваш в училищените отбори или в олимпиадите по физика, математика или химия. А вероятно си член на клуба по дебати в твоето училище или в града, в който учиш. Припомни си и запишиш всички участия в олимпиади на регионално и национално ниво; всички събития, които организирате с клуба или спечелените награди. Това е чудесна възможност да опишеш дейността си и какви качества си развил по този начин. За бъдещия ти университет участията ти в дейности от подобно естество показва постоянство на интересите и организираност.

Спорт

Независимо дали тренираш футбол, плуване, танцуваш или ходиш редовно на тенис, това определено си заслужава да бъде вписано в твоето CV. В университета ще можеш да продължиш да практикуваш любимия си спорт, ще имаш възможност и да се присъединиш към техния отбор, а защо не и да печелиш различни отличия заедно с бъдещите си колеги. Ако пък и в училище участваш в състезания и се занимаваш със спорт на професионално ниво, имаш шанс да спечелиш и спортна стипендия!

Владеене на чужди езици

Ти си от поколението, което се ражда като гражданин на света. Възползвай се от това свое предимство! В днешно време владеенето на чужди езици е основа за всяко развитие. Ако си вложил старание, време и средства за овладяване на друг език на високо ниво, непременно впиши този факт в автобиографията си. Това ти дава предимството да получаваш информация от по-широк кръг от източници, както и да общуваш свободно в мултикултурна среда. Ако искаш да подобриш нивото си или да научиш повече за културата на място, ние с удоволствие ще ти помогнем да избереш и най-подходящата езикова ваканция за теб.

Доброволчество

Доброволчеството е отдавна признат в цял свят начин за придобиване на опит и компетенции, за развиване на много и различни качества и умения. В България има безкрайно много възможности да се включиш в подкрепа на кауза, която съответства на твоите лични ценности. Дали ще си доброволец в Българския младежки Червен Кръст, ще организираш дарения за деца в нужда към някоя фондация, ще даряваш време като ментор на деца в неравностойно положение или ще посещаваш редовно дома за възрастни хора в твоя град, за да почетеш на бабите и дядовците от любимите им книги - това са само част от начините, по които показваш подкрепа, социална отговорност и даваш своя принос за активното гражданско общество.

Стажове и менторски програми

Все повече компании и държавни институции предлагат възможност за платени или неплатени стажове за млади хора над 16 годишна възраст. Инвестирането на време в трупане на опит от практиката, без съмнение допринася за твоето личностно развитие, а и ти дава предимство пред други кандидати за място в университета.
Именно с такава цел през 2018 година създадохме за теб проекта „Един ден в професията“. Той свързва ученици от 10 и 11 клас с известни компании и институции в България. В рамките на един ден участниците имат уникалната възможност да се запознаят лично особеностите на професията и да направят информиран избор за своята бъдеща специалност в университета.
Ако пък участваш в менторска програма по твоята специалност, твоят ментор би могъл да напише препоръка за постиженията и успехите ти.

Почасова работа

Не на последно място, изключително важно е да опишеш опита си, натрупан от почасова, сезонна работа или продължително поемане на задачи в семейния бизнес. Това придава особена стойност на автобиографията ти, защото показва активното ти отношение към изграждане на самостоятелност и професионални умения.

Това са само някои от основните начини за обогатяване на твоето CV, докато „работата“ ти е да ходиш на училище. Но независимо какво ще напишеш в автобиографията си, най-важно е, как ще го представиш. Внимателно описвай всяко качество, умение и опит, които си развил и придобил, защото именно това, заедно с мотивационното ти есе, ще разкаже за теб като личност и като кандидат за място в желания от теб университет.
Ние сме до теб и в това предизвикателство! Като твои консултанти можеш да разчиташ на нас при всяка стъпка от това пътешествие към твоето мечтано бъдеще!

Заяви безплатна онлайн консултация
Форма за контакт

Добави нов коментар