Блог » Полезнo

Falmouth University Visit: The Story

Преходът от гимназия към академичния свят на университета е едновременно труден, но и вълнуващ период за много от бъдещите студенти. Лутайки се между това да се научиш как се плаща наемът и да успееш да си сготвиш нещо вкусно, без да превърнеш кухнята в бойно поле, неусетно съзряваш. Много често кандидатите ни споделят, че адаптирането към „Чужбината“ става толкова неусетно, че от притеснен и свенлив младеж много бързо откриваш в отражението на огледалото един улегнал студент, който придремва между лекции, хапва пица в полунощ с приятели и пътува по целия свят в търсене на нови преживявания.
В опит да успокоим разтревожените родители, ние консултантите от екипа на ЕДЛАНТА редовно посещаваме партньорските ни университети, за да се уверим, че нашите студенти ще получат най-качественото образование при най-добрите условия.
В началото на май консултантът за висше образoвание в чужбина Яна Натова посети Falmouth University, Falmouth, UK. Ето и нейния разказ за преживяното.
Това пътуване ме накара да се върна 10 години назад и да си припомня как се чувствах, когато за първи път напусках пределите на България. Нарочно избрах да пътувам със влак от Лондон до Фалмът, защото колкото и години да съм живяла във Великобритания, никога не ми омръзна да се наслаждавам на красивата природа, на малките провинциални къщурки, сгушени сред китни градинки. За мен дори свъсените облаци по-скоро добавят романтичен оттенък към пейзажа, отколкото предизвикват тягосни настроения.

Но да се върнем на темата. Както би направил всеки бъдещ студент, предварително проучих подробно университета и неговите програми. Маркетинг екипът им се беше справил чудесно, но понеже по природа съм мнителна – изглеждаше ми твърде хубаво, за да е истина. „Най-добрият университет в цяла Великобритания в сферата на изкуствата и един от най-добрите за цяла Европа“ - струваше ми се, че не е достатъчно промотиран в България, за да бъде достоен за тези хвалби. И все пак заминах с отворено съзнание, готова да видя и почувствам, преди да отсъдя с тежката си дума на консултант.
Бях топло посрещната от невероятния екип на Falmouth University - администратори, преподаватели и студенти ме накараха да се почувствам у дома. Като част от традиционно очаквания тур на университета посетихме двата кампуса: Woodlane и Penryn. Посетихме всички сгради и получихме възможността да се запознаем с представителите на отделните факултети. Впечатлена съм от вниманието, което се отделя на всеки студент, от желанието на преподавателите да помогнат на всеки да намери своето място под слънцето. Да оставим на страна милионите британски лири вложени в закупуването на всевъзможна апаратура, софтуеър и технологии по последен писък на модата; Falmouth University ме спечели и с нещо друго: Falmouth е място, пропито със стотици години история и традиция, където минало, настояще и бъдеще се преплитат, за да се превърнат в муза за всеки подвластен поне малко на могъщата сила на Изкуството.
От студенти по изящно или приложно изкуство и музика до тези по графичен дизайн и реклама, очите на всеки, който срещахме, бяха пламнали със страст да осъществи следващия си проект или начинание. Докато слушахме обясненията за образователния процес и как винаги се започва с традиционните похвати, преди да се стигне до работа с най-новите дигитални машини или програми, виждах как студентите добавят последните щрихи на своите проекти – редом с най-новия 3D принтер, завършващите използваха мачете, за да оформят прецизно своите скулптури от дърво. За съжаление съдбата ме е подминала при раждането и нямам особени дарби, но дори и на мен ми се прииска да мога да пея, за да се възползвам от чудесните студия и зали, които AMATA (Academy of Art and Music Theatre) предлага.
На кратко Falmouth University е свят на много индустрии и безкрайни възможности. Намирайки се в една от най-живописните части на Великобритания – Корнуол, университетът предлага рядката възможност да съчетаеш мирния и спокоен живот, с оживлението и културния екстаз на underground изпълненията на живо. Нещо повече, Falmouth University се грижи да подържа невероятна мрежа от сътрудници и бизнес организации, чрез който завършващите лесно да могат да продължат израстването в своята кариера. Всъщност всяко задание по време на 3-те или 4-те години в университета е по поръчка на световно известна компания.
Под въздействието на спиращите дъха плажове с весело гмуркащите се чайки, антикварните магазинчета и средновековно притихналите замъци, студентите на Falmouth University имат рядката възможност да творят, да правят изложби, да създават филми, да издават албуми и дори успяват да създадат свой собствен малък бизнес.
С нескрита наслада споделям възхищението си от това малко бижу на югозападния бряг на Англия. Ако се интересувате от изкуство и искате да се потопите в атмосфера от друг, по-романтичен свят, със сигурност Falmouth е мястото за вас!
Част от снимките са благодарениe на Arabelle Zhuang/MAYN Creative


Добави нов коментар