Блог » Полезнo

Финансиране на обучението в Холандия

https://www.pexels.com/photo/black-calculator-near-ballpoint-pen-on-white-printed-paper-53621/

Висше образование в Холандия - такси за обучение и студентски заем

Какви са таксите за обучение в Холандия за учебната 2018/2019 година и от какъв тип финансова помощ могат да се възползват българските студенти в Холандия?

Холандия привлича българските кандидат-студенти с достъпни учебни
такси и възможностите за ползване на студентски заеми. Таксата за обучение във финансираните от държавата университети в Холандия за учебната 2018/2019 година е 2060 евро. Това е таксата, която заплащат и българските студенти, като граждани на ЕС.

Финансовата помощ, за която могат да кандидатстват и българските студенти се състои от следните 3 компоненти:

Студентски заем за таксата за обучение
Студентите под 30-годишна възраст, които са европейски граждани и са записани в редовна форма на обучение, могат да се възползват от нисколихвен заем за таксата за обучение, отпуска от холандското правителство. Лихвата се променя всяка година: за 2018 календарна година е потвърдено, че лихвата е 0%!
След одобрение, сумата се превежда на месечни вноски по сметка на студента в холандска банка, а връщането на заема започва едва след приключване на обучението.

Supplementary grant
Като допълнение към заема за таксата за обучение, студентите могат да кандидатстват и за допълнителна финансова помощ в размер на 386,08 евро на месец, с която да покрият част от месечните си нужди. Изискванията са семейството да е с ниски годишни доходи и студентът да работи минимум 56 часа на месец в Холандия.
За първите 5 месеца от обучението, тези 386,08 евро са подарък и не трябва да се връщат. При завършване на обучението в рамките на 10 години, останалата получена сума се опрощава при условие, че завършилият вече студент не надвишава определен годишен доход.

Student travel Product
Българските студенти в Холандия могат да се възползват и от карта за транспортната мрежа като част от пакета за финансова помощ. През 2017 година месечната карта за транспорт струва 89.07 евро. Тази сума също може да бъде опростена при успешно завършване на обучението в рамките на 10 години.

Консултантите на ЕДЛАНТА ще се радват да ви предоставят безплатно по-детайлна информация за студентското финансиране в Холандия на БЕЗПЛАТНА среща в нашите офиси.

Форма за контакт

Добави нов коментар