Блог » Полезнo

Да учиш в чужбина с ограничен бюджет: Топ 9 начина да пестиш

https://www.pexels.com/photo/black-calculator-near-ballpoint-pen-on-white-printed-paper-53621/
Едно от най-трудните неща на ученето в чужбина е ограниченият бюджет. Човек лесно може да се отпусне да харчи в началото и да остане без една стотинка към края на семестъра. От опит казваме, че се случва дори и на най-добрите! За да избегнете прекомерното харчене и да сте сигурни, че ще имате средства за пътувания, ви предлагаме няколко съвета за пестене на средства в чужбина.

Изгответе си бюджет

Вярно, че съставянето на бюджет не е нито най-лесната, нито най-забавната задача, но със сигурност ще помогне да не останете без средства. Преди пътуването седнете и помислете колко ще харчите за храна, транспорт, учебници и други. Определете си седмичен бюджет за всяка категория и се придържайте към него. Банковата ви сметка ще ви благодари по-късно.
Ако използвате банкноти, а не карта, ще ви е много по-лесно да следите колко харчите на седмица. Това ще ви напомня да се вмествате в определения от вас бюджет дори когато не ви се иска.

Внимавайте с таксите

Предварително проверете какви са таксите за използване на кредитната или дебитната ви карта. Измислете как да избегнете натрупването на излишни такси, за да не останете неприятно изненадани. Ако можете, намерете международна банка или изберете план, без такива такси.

Напишете си домашното

Времето отделено за планиране и проучване на най-евтините билети, хотели, туристически агенции ще ви спести средства. Ако планирате предварително, можете да посетите музеи безплатно, да получите по-добри оферти за транспорт или настаняване. Малкото усилия ще ви се отплатят добре.

Гответе си

Вярно е, че да се насладиш на местната кухня е огромна част от образованието в чужбина, но не е нужно непрекъснато да ядете навън. Дори само закуска или обяд да си приготвяте, посещенията до магазина със сигурност ще ви спестят пари, а пазарите са страхотно място за опознаване на културата.

Избягвайте баровете

Ако сте на парти в града е лесно да не усетите колко харчите. Оставете картата си вкъщи, огледайте за по-достъпни оферти, например „ 2 на цената на 1“, за да не се приберете с празни джобове!

Търсете намаления за студенти

Много места може да не рекламират студентски цени, но ако сте достатъчно настоятелни, студентската карта може да ви осигури билет за музей, туристическа обиколка или дори храна за по-малко пари. Няма да изгубите нищо ако попитате, затова носете валидна студентска карта със себе си по всяко време.

Пазете се от джебчии

Докато това може да изглежда очевидно, винаги има един човек във всяка програма, който ще изгуби камера, 100 евро, или мобилен телефон поради невнимание или сръчен джебчия. Пазете нещата си и избягвайте да носите големи суми със себе си.

Внимавайте с багажа

Какво опаковате в багажа си може да изиграе важна роля при спестяването на средства. Вземете със себе си подходящото оборудване за местните условия и всички основни неща и продукти, които ще ви е трудно да намерите на място.

Пазарете се

Много продавачи очакват да се пазарите за по-добре сделка. Ако обиколите магазините може да намерите същите сувенири на по-добри цени. Така ще избегнете вероятността да си купите „единствен по рода си“ сувенир и да го намерите след 20 минути за 3 евро по-малко.

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО с нас в партньорските ни университети!

Форма за контакт

Добави нов коментар