Блог » Полезнo

МОТИВАЦИОННО ЕСЕ – Твоята визитна картичка

Като консултанти в ЕДЛАНТА, мотивационното есе е любимата ни част от процеса за кандидатстване във висше учебно заведение в чужбина. Благодарение на него кандидатите ярко се открояват сред своите връстници и разкриват неподозирани сили, качества и страсти. Есето им дава възможност да покажат от какво се интересуват и защо се чувстват "принудени" да последват своето призвание.

Определено не е нужно да имаш писателска дарба, за да напишеш впечатляващо мотивационно писмо. Ключът тук е, това, което изпращаш, да е нещо, което е уникално за теб, т.е. лично. Никой не знае твоята история или силните ти страни по-добре от теб, така че използвай мотивационното писмо като средство за демонстриране както защо пасваш идеално на сферата, която си избрал/а, така и на конкретната програма. Както винаги, от гледната ни точка на консултанти с дългогодишен опит, вярваме, че повечето (ако не и всички) съвети могат да бъдат приложени към всяка програма!

Ето какви стъпки е препоръчително да следваш при подготовката на твоето мотивационно есе:

1. Избери специалност, която искаш да учиш
2. Избери езика, на който искаш да учиш
3. Избери страна, в която искаш да учиш
4. Избери университет, в който искаш да учиш
5. Внимателно разгледай изискванията на всеки един университет - някои от тях изискват есето ти да отговори на определени въпроси, а други имат нестандартен формат, който трябва да следваш.
Дори ако кандидатстваш за един и същ тип програма в много университети, има вероятност изискванията за мотивационно писмо да не са еднакви. Някои университети очакват кратки отговори на множество въпроси, докато други искат хомогенно есе, в което да разкажеш за своя опит. Погледни какво изисква всеки университет - за някои страни има категорични изисквания за дължина (напр. брой думи, знаци или страници), размер на шрифта, полета и т.н. Увери се, че си спазил изисквания за университет.
6. Разкажи история
Когато започнеш да пишеш своето есе, замисли се как избра твоята специалност. Тази история ще привлече вниманието и ще покаже твоята лична причина да се занимаваш с тази област. Добре е да помислиш за нещо, независимо колко голямо или малко, което те свързва като личност с програмата / сферата, за която кандидатстваш. Сериозно - защо избираш точно тази област?

7. Посети Ден на отворените врати или се срещни с представител на университета по време на изложение за висше образование в чужбина.
Разбери от първа ръка какво университетите търсят в своите кандидати и разбери повече за конкретните университети и за избраната специалност. Ако посетиш Ден на отворените врати, не само ще влезеш в базата данни на университета като сериозен кандидат, но и ще усетиш духа на кампуса - дали наистина би живял там през следващите 3 години.

Повече за Дните на отворени врати може да прочетеш тук.

8. Направи си списък с качествата и уменията, които търси университетът.
Опиши ги в две колони: в едната сложи търсените качества от университета, а във втората сложи уменията, които ти си придобил/а, заедно със заниманията, които са ти помогнали да ги развиеш.

9. Съсредоточи се върху силните си страни, но и върху слабостите си.
Завършването на висше образование има за цел да те предизвика и да превърне слабостите ти във възможности за обучение. Помисли как би ти помогнала една бакалавърска програма. Какво се надяваш да спечелиш от работа в избраната професионална област в бъдеще? В крайна сметка, университетът може да разкрие силни страни, които дори не си подозирал/а, че имаш, и възможности, които първоначално не си обмислял/а!

10. Винаги мисли как можеш да постигнеш целите си чрез избраната програма
Независимо дали университетът задава този въпрос конкретно или не, задължително е да отговориш, дори и само за себе си. Намери причината, поради която смяташ, че би бил/а подходящ/а за избраната програма, както и причината, поради която университетът е подходящ за теб. С какво те привлича учебната програма, която предлагат? Има ли възможности за изследователска работа или професори, които те впечатляват? Защо това е най-подходящата програма, за да стигнеш там, където искаш да бъдеш?

11. Направи няколко чернови на есето преди да достигнеш до финалния вариант
Често мотивационното есе изисква много фина настройка и пренаписване. Гарантираме, че първата ти чернова няма да е перфектна, затова не оставяй писането на мотивационното есе за последния момент! Помоли твоя консултант да го прочете - понякога с необременено око могат да се уловят грешки, които не си забелязал/а.
Заяви безплатна консултация

Добави нов коментар