Блог » Полезнo

МИТ #2 - Университетите в Австрия въвеждат приемни изпити за всички специалности

МИТ #2 - Университетите в Австрия въвеждат приемни изпити за всички специалности
МИТ #2 - Университетите в Австрия въвеждат приемни изпити за всички специалности
Австрия е държава в Централна Европа, разделена на девет провинции. Нейната столица е Виена, в нея живеят над 1,6 милиона души, а това я прави и най-големият град в страната. Пленяващата природа, характерна с планинските си пейзажи, както и богатото културно и историческо наследство, са само част от причините, поради които страната е толкова желана дестинация за следване сред българските студенти.

Образователната система в държавата много наподобява на тази в Германия – бъдещите първокурсници имат избор между класически и приложни университети (Fachhochschulen) със специалности в най-различни области – от аграрни технологии до мултимедия и изкуство, от физиотерапия до икономика. Отличителен знак за втория тип учебни заведения е фокусът върху професионалното образование, което е базирано на проучвания в съответната сфера и на тенденциите на работния пазар.

Сред водещите класически държавни университет са: Universität Wien, TU Wien, , Wirtschaftsuniversität Wien, TU Gratz, Universität Salzburg, Johannes Kepler Universität Linz и Universität Innsbruck.

За част от най-желаните специалностите в класическите университети кандидатстването става по определен регламент, който включва полагане на приемен изпит, ако броят на кандидатите надхвърля броя на местата за прием. Но в Австрия се предлагат и много специалности, за които не се полага приемен изпит, като: Лингвистика, различните видове филологии като Арабистика, Скандинавистика, Немска филология, Унгарска филология, Японистика, Кореистика, както и География, История, Метеорология. Същото важи и за така желаните инженерни специалности – Строително инженерство, Електротехника, Машиностроене.

Когато не се изисква приемен изпит, кандидатстването става по документи, като един от основните документи е дипломата за завършена предишна образователна степен (без средният успех или държаните матури да имат някакво значение), езиков сертификат с ниво С1, както и лична карта, удостоверяваща, че кандидатът е гражданин на страна от ЕС.

В някои от университетите, както и при кандидатстването за някои от специалностите, се изискват и допълнителни документи като автобиография, мотивационно писмо, онлайн тест за ориентация, която не се оценява, както и документи за завършено практическо обучение.

Искаш да учиш в Австрия?

Ела на безплатна консултация

Добави нов коментар