Блог » Полезнo

МИТ #5 - Да се осигури настаняване в Австрия е много трудно

За много кандидат-студенти намирането на жилище в чужбина се оказва по-голям проблем от прием в желания университет. Квартирите са скъпи, а чакането за общежитие може да продължи много дълго време – това са само част от тревожните мисли, които, ако завършвате училище и сте решили да се насочите към Австрия, вероятно вече са преминали през съзнанието ви.

За разлика от Германия и градове като Мюнхен и Берлин, където времето, прекарано в листата на чакащите за общежитие, може да продължи два или дори три семестъра, в Австрия процесът не продължава толкова дълго време. Истината е, че алпийската държава разполага с достатъчно общежития и съвсем не е голям проблем да получите стая. Общежитията не се управляват от университетите, а от частни организации, които разполагат с кампуси на различни места в градове като Виена, Грац, Инсбрук, Линц и др. Най-голямата такава организация се нарича STUWO и разполага с 21 кампуса в 8 града, като през 2020 г. отвориха врати две нови сгради във Виена и Линц. Повечето стаи са обзаведени с всичко най-необходимо, а кампусите разполагат и с модерно обзаведени общи пространства за срещи, почивка, спорт и социални контакти.

Предлаганите стаи са различни – можете да получите както самостоятелна стая със собствена баня и кухненска ниша, така и двойна стая, като наемите варират в зависимост от условията. Месечният наем във Виена е около 350-450 евро, но може да достигне и 500 евро в някои от по-новите и модерни кампуси. Преди настаняване към тази сума се прибавя и еднократен депозит (Kaution) в размер на два или три месечни наема, който служи като гаранция, че няма да нанесете големи щети. Ако всичко е наред със стаята след като се изнесете, ще получите този депозит обратно. Възможно е при кандидатстване да се изисква и еднократна административна такса в размер на около 100 евро.

Със сигурност не е добра идея да чакате последния момент, за да направите регистрация за общежитие, но и не е нужно да се заемате с тази задача година по-рано. Във Виена например е много вероятно да получите предложение за стая само няколко месеца след като сте кандидатствали за настаняване. Ако през март-април направите регистрация, можете да получите имейл с предложение още в началото на лятото. (Не забравяйте да отбележите, че искате да се нанесете през октомври, в началото на семестъра!) Тъй като по това време все още нямате писмо за прием от университета, обикновено имате опция да заплатите само част от депозита (около 90 евро) и срещу тази сума да резервирате стаята до края на август, когато, въоръжени с писмо за прием, спокойно можете да приемете предложението.

Ето, че трудното настаняване и дългото чакане за стая в общежитие всъщност се оказаха поредният мит за кандидатстването за университет в Австрия. Ако планирате всичко навреме, няма нужда да се тревожите излишно!

Искаш да учиш в Австрия?

Ела на безплатна консултация

Добави нов коментар