Блог » Полезнo

МИТ #5 - Стипендиите в Германия се отпускат от университетите

Стремежът към качествено образование ежегодно насочва хиляди млади българи към германските университети. И макар че семестриалните такси отпаднаха, престоят и ученето в страната са свързани с немалкo разходи. Ако сте решили да учите в Германия, ето някои идеи как да финансирате следвaнето си.

В Германия има над 2 200 организации, които предлагат на студентите финансова помощ под формата на стипендии, но в това число не влизат самите университети. Според статистиката около 3 % от всички студенти получават някакъв вид стипендия, като се очаква този процент да нараства. Някои организации насърчават единствено бъдещите студенти, а други отпускат стипендии само на докторанти. Едни фондации се подкрепят от държавата, други - от индустрията, а трети се финансират от църковни организации. Има и много частни сдружения.

Стипендиите не са само за отличниците. Разбира се, от кандидатите се очаква да имат висок успех от гимназиалния курс, но подборът става на базата и на различни други критерии. Най-често от решаващо значение са силната мотивация на кандидата, социалната му ангажираност и готовността му за професионално усъвършенстване.

Преди да кандидатствате за стипендия, добре е подробно да се информирате за организацията-спонсор. Членовете на селекционната комисия ще очакват да прочетат във вашето мотивационно писмо защо сте избрали точно тяхната организация и да се убедят във вашата позитивна нагласа и ентусиазъм.

Например, ако кандидатствате за финансиране от политическа фондация, от вас ще се очаква да покажете интерес към политиката - чрез участие в предизборни кампании, членство в младежки организации на политически партии, сдружения и др. Ако обаче целта ви е академична кариера, тогава спонсорът се интересува повече от вашите интелектуални качества и академични постижения.

За всички стипендии, раздавани на студенти в Германия, важи следното правило: Размерът на сумата е определен така, че да покрие напълно битовите разходи на студента. Ако стипендиантът иска да работи допълнително, той задължително трябва да уведоми спонсориращата организация. В тези случаи доходите се приспадат от размера на стипендията.

Допълнителна информация относно програмите за финансово подпомагане може да намерите в издания (FördermöglichkeitenfürStudierendе) на германските студентски организации (Studentenwerke). Списък на студентските програми в отделните германски провинции и на висшите учебни заведения с международен обмен на студенти може да се свали от сайта на Германската служба за академичен обмен (DAAD).

Искаш да кандидатстваш в Германия?

Поискай консултация, като попълниш формата:

Добави нов коментар