Блог » Полезнo

МИТ #4 - За да започна да търся настаняване, трябва да съм приет за студент

Увлечени в подготовката за кандидатстване и стресирани от езикови изпити, матури и оценки, не забелязваме как бързо минава времето и сме се озовали на прага на заминаването. Знаем ли къде отиваме? Осигурили ли сме си дома, в който следващите няколко години ще живеем, ще мечтаем и ще подготвяме изпитите си?

Много кандидат-студенти смятат, че първо трябва да си приет за студент, а след това да започнеш да търсиш къде ще живееш.

Истината е, че в голяма част от градовете в Германия, за да получиш желаното настаняване, трябва да си се регистрирал онлайн на страниците на общежитията и да си прекарал в списъка на чакащите между 6 и 10 месеца, на места дори повече.
Възможностите за настаняване са две – общежитие или квартира.

Оптималният вариант в повечето случаи са общежитията. Те не принадлежат на университетите, а се стопанисват от автономни организации. Общежитията в голяма степен са съобразени с нуждите на студентите като големина на стаята, мебелировка и близост до университета. Те разполагат с различни по вид помещения, за да се задоволят потребностите на студенти с различно семейно положение, бюджет или претенции, като например единични стаи, отделни малки апартаментчета тип боксониера, или по-големи апартаменти със стаи, различни по брой и големина, в които може да се настанят няколко студента, като ползват кухнята и банята общо – така наречените Wohngemeinschaften. Помислено е за общи помещения, където студентите имат възможност да общуват и да се забавляват в свободното си време. За тези, които не разполагат със собствена мини-кухня, са оборудвани общи кухни, с възможност повече студенти едновременно да приготвят храната си. Предвидени са и перални помещения с автомати на монети или чипове. Общежитията са предпочитаната от студентите форма на настаняване по време на следване.

Друг вариант за настаняване е квартирата. Тя има предимството, че студентът е самостоятелен, но това означава също и повече лична отговорност и готовност за повече организационна работа, за комуникация с наемодател и съобразяване с неговите индивидуални изисквания. Намирането на квартира не е лесна задача, особено в градове като Берлин, Мюнхен, Аахен. Големината на града, наличието на много учебни заведения и студенти на едно място са факторите, обуславящи дългото чакане и по-високите цени.

Решението как и къде да се настаним, зависи от нашите индивидуални нужди и предпочитания. Но съветът на ЕДЛАНТА е: Помислете за своето настаняване своевременно и се информирайте за възможностите. Започнете организацията отрано, за да имате достатъчно време за успешно решаване на проблема с настаняването.

Искаш да кандидатстваш в Германия?

Поискай консултация, като попълниш формата:

Добави нов коментар