Блог » Полезнo

На гости на Coventry University

За много от българските студенти Coventry University е институция, която се слави с отлична академична репутация. Той заема 2-ро място в класацията за високо ниво на обучение и 13-то в общата класация на всички британски университети. Coventry University е и един от най-големите университети в Обединеното Кралство с близо 30 000 студенти от над 50 държави. Сред тях видно място заема многобройната група български студенти, постигнали успехите си в програмите по изкуства и дизайн.
В началото на юни успях да се запозная отблизо с различните кампуси на университета, с многобройните им програми и клубове. Едно от първите неща, които забелязах, беше удобната транспортна връзка между летище Birmingham International и кампуса на Coventry University.
Ковънтри е университетски град и в него живеят много млади хора от различни култури. Друго, което ми направи впечатление, бяха общежитията на университета. Те са разпръснати около центъра на града, така че от тях се стига лесно до старинните улички и известната катедрала, до местния Primark и другите забележителности на града.
По време на обиколката имах възможността да посетя четири от факултетите на университета - Arts and Humanities, Engineering, Environment and Computing, Business and Law и Health and Life Sciences. Освен с организаторите на събитието, имах възможност да разговарям лично с ръководителите на различните катедри, за да обсъдим какво се очаква от бъдещите студенти, за да бъдат успешни в университета. Изключително впечатление ми направи вниманието, с което всеки ръководител говореше за факултета си и мотивацията му да се правят промени и нововъведения. Научих, че всеки студент може да посети изложението на работодателите, за да подаде своето CV или да се запознае с представители на компании като Jaguar, Range Rover, BBC, Eon, Ikea, GCHQ и други. Не е случаен фактът, че в рамките на 6 месеца след дипломирането си близо 97 % от завършилите успяват да намерят професионална реализация или да продължават академичното си обучение.
Впечатли ме вниманието, което се отдава на студентите в артистичните специалности. Не случайно Ковънтри е на 1-во място в класациите за удовлетвореност на студентите от дизайн специалностите. Студентите от 3-та година и магистрите показват произведенията и инсталациите си на годишната изложба в университета. Обучаващите се в последен курс на специалностите в сферата на модата организират и ревю, на което показват дрехите си, плод на 3-годишното обучение, срещат се с представители на индустрията и празнуват завършването на обучението си с роднини и приятели. Впечатлиха ме модерните технологии, с които разполага университетът - от 3D принтери и машини за изрязване до традиционната печатарска преса.

Успяхме да разгледаме студиото, в което бъдещите авто-инженери и дизайнери работят с глина, използвана в професионалната индустрия за изграждането на 3D моделите на колите. Университетът разполага и с впечатляващи студиа за телевизионна и звукозаписна обработка.
Следващата ни спирка беше сградата на инженерните специалности. Успяхме да дадем своя принос за развитието на Coventry University, като гласувахме за име на най-новата сграда, която ще приема студентите от инженерните и компютърните специалности. Проектът се очаква да е готов до 2020 г., като двете сгради - сегашната и бъдещата, ще бъдат свързани чрез интересен мост. Инвестицията е на стойност 50 милиона паунда и ще даде възможност на студентите да използват най-модерното оборудване за своята специалност.
Бях силно впечатлена от материалната база в съществуващата сграда, оборудвана с компютри по индустриален стандарт, със сървър, който студентите в специалност Кибер- сигурност и етично хакерство използват, разбира се, под зоркото око на преподавателите си.
Следващата спирка в нашия тур беше HPEC (High Performance Engineering Centrе), където видяхме болиди и симулатори, както и самолетът тип Harrier jet и авио-симулатора. За съжаление ние не успяхме да „летим“ на симулатора, но студентите, които изберат Ковънтри, ще имат този шанс, както и възможността да разглобят и сглобят самолет, участвал във войната на Фолклендските острови през 1982 г.
В същия ден видяхме и сектора за търгуване с акции, изграден по модел на Уолстрийт, както и специално изградената симулация на болнична среда, в която студентите по специалност Акушерство или Обгрижване на пациенти могат да се упражняват върху реалистични интерактивни кукли. Част от същата сграда се използва от студентите по съдебна медицина, които практикуват събиране на веществени доказателства.
На следващия ден посетихме новия кампус на университета в Лондон - модерна сграда, намираща се на 2 спирки от финансовия център на Европа, където студентите, избрали да учат бизнес или финанси, могат да започнат професионалното си обучение и кариера. Обсъдихме с представителите на университета какви насоки и съвети ще получат студентите, за да намерят правилната реализация. Останах впечатлена от отношението, както на преподавателите, така и на кариерните консултанти, работещи в синхрон и в интерес на студентите.
Последната спирка на нашия тур беше CU London, част от CU University Group. С трите си кампуса CU London, Coventry & Scarborough, с разнообразните и гъвкави програми, колежите ми направиха впечатление като чудесно място за хора, които искат да придобият квалификация в избраната от тях специалност.
В заключение, дните, които прекарах в опознаване на Coventry University бяха посветени на студентите и тeхните перспективи за успешна професионална реализация. Университетът държи челни позиции по възможности за обучение по индустриален модел, с модерно оборудване и отдадени преподаватели в мултикултурна среда. Ето защо се надявам, че моето пътуване и разказ ще ви помогнат да направите своя информиран избор и да станете част от Coventry University Group.
Автор: Мария Карджиева

Добави нов коментар