Блог » Полезнo

Работата в екип – най-важният урок за бъдещето

Екипните задачи и проекти са популярен начин на обучение в повечето университети по света. Затова е добре подобен опит да се създаде още в училище, за да не предизвиква допълнителен стрес след завършване на средното образование. За теб като ученик и бъдещ студент обаче този начин за справяне с поставена задача открива и уникални възможности за допълнително развитие. Разбира се, той има и своите предизвикателства!

Затова решихме да споделим с теб някои от ползите и предизвикателствата на екипната работа.

Голяма част от притесненията при работа по групови проекти се получават от неяснота при разпределяне на задачите, недоверие между участниците, но и от липса на целенасочена комуникация. И ето това е ключът – общуването! Именно то е свързващото звено между най-големите ползи и най-големите предизвикателства на работата в екип.

Ето 3 от положителните страни на екипната работа:

Подобрява уменията за комуникация – общуването с различни хора и изслушването на няколко различни мнения помага за изграждане на способност за приемане на обратна връзка. Не винаги групата ще е съгласна с теб или ти ще си съгласен с мнозинството. Това е напълно нормално! Но именно в такива случаи комуникацията и начинът, по-който споделяш своята гледна точка, е най-важното за теб самия и за околните.

Повишава нивото на ефективност – при равномерно разпределено натоварване всеки може да вложи най-креативната си страна или да заяви желание да се заеме с онази част от задачата, в която се чувства най-силен. Когато всеки прави това, в което е най-добър, резултатът на общия труд се постига по най-ефективния начин.

Личностно обогатяване и развитие – чрез редовно общуване и приемане на различни гледни точки можеш да се обогатиш не само със знания, споделяни от останалите членове на твоя екип, но и да се учиш от техните грешки, както и да споделяш своя опит.

Но не само видимо положителните страни, а и предизвикателствата от екипната работа могат да те научат на много ценни уроци в живота.

Това са 3 от най-големите сред тях:

Отнема повече време – Когато работиш в екип, времето за планиране е най-важното нещо. Груповата задача обаче често изисква по-добра координация, разпределяне, проследяване и организация, отколкото самостоятелната работа. Подготви се, че някой може да работи по-бавно или по-бързо от друг в екипа и прояви разбиране. Или ако ти виждаш, например, че няма да спазиш срока, сподели навреме и потърси подкрепа от останалите.

Някой върши работата на друг – Няма какво да се лъжем, при груповата задача темпото на работа на един влияе върху цялостното завършване на заданието. Понякога един член на екипа може да се забави с неговата част и това да се отрази на цялата група. В края обаче резултатът е екипен и забавянето е предизвикателство, с което екипът трябва да се справи преди крайния срок.

Противоречия в екипа – Някои хора работят по-добре самостоятелно. Те трудно приемат обратна връзка и това може да доведе до конфликти в екипа. Важно е да се правят междинни срещи и да се обсъжда напредъкът, за да могат да се изгладят противоречията преди да са се превърнали в пречки за постигане на крайната цел на целия екип.
Както разбираш, работата в екип е вълнуващо преживяване, но и предизвикателство за теб като личност. Колкото повече положителни страни успяваш да намираш в работата в екип обаче, толкова по-стабилно ще се изграждаш като бъдещ професионалист. В днешно време много малко са професиите, в които един специалист да може да работи изолирано от останалите. Затова още в училище, а и после в университета, се възползвай от уроците, които можеш да научиш по време на екипните задачи и проекти. Това е учене, което ще продължи през целия живот и си заслужава да вложиш цялото си старание в него!

Заяви безплатна онлайн консултация
Форма за контакт

Добави нов коментар