Блог » Полезнo

Как да откриете най-подходящия за вас стил на учене?

https://www.pexels.com/photo/book-macbook-pro-working-studying-7354/
За да може да се справяте успешно с учебния материал, трябва да сте продуктивни. За да бъдете продуктивни обаче, трябва да разберете кой начин на учене е най-ефективен за вас.
Независимо дали става въпрос за подготвяне на домашзадание или преговаряне за изпит, да намерите своя стил на учене, който ще ви помогне да станете максимално продуктивни, е от голямо значение за постигането на добри резултати.
В тази статия ще разгледаме различните техники и методи, които може да опитате, както и факторите на средата, които могат да окажат влияние върху стила ви на учене.

Методи, подходи и техники

Нека първо разгледаме различните методи на учене, които бихте могли да опитате.
Различните хора учат по различен начин, така че, ако не сте сигурни кой е най-подходящият метод за вас, най-добре опитайте различни подходи.
Водене на записки
Воденето на записки е класически начин на учене, но може да се окажа не толкова подходящ за всеки човек. Този метод включва преписване на пасажи от книги или учебници, синтезиране на важна информация върху картончета или малки листчета, организиране и групиране на записки по теми. Проблемът със записките е, че е твърде лесно да се копират неща, казани от други хора без да бъдат разбрани и осъзнати. Ако опитате този начин на учене и в крайна сметка не успеете да се справите добре с примерните тестови въпроси за предстоящия ви изпит, то най-вероятно това означава, че този стил на учене не е най-подходящият за вас.
Учене наизуст
Ученето наизуст на учебен материал с цел да бъде възпроизведен би могло също да ви бъде от полза. Ученето на стихове наизуст например, може да изглежда остарял подход, но то ще ви помогне да се чувствате по-уверен, защото ще бъдете запознати с римите, ритъма и структурата на произведението. Освен това ще можете да възпроизвеждате факти, които да цитиране на изпитите, което от своя страна може да впечатли проверяващия.
Диаграми и мисловни карти
Имате ли добра зрителна памет? Ако е така, то визуалните методи на учене може да се окажат най-подходящи за вас. Те могат да включват техники като създаване на мисловна карта за всяка тема, която учите, поставяйки името на темата в центъра и начертавайки стрелки към фактите, които трябва да научите. Този похват може да бъде много ефективен, когато сте на изпит, защото тогава можете да използвате визуалната си памет, за да си припомните местоположението на конретен факт върху диаграмата и по този начин да си спомните написаното.
Обясняване на други хора
Докато учите групово вероятно сте забелязали, че запомняте по-лесно, когато трябва да обясните понятие на някой друг. Причината за това е свързана с факта, че за да можете да обясните нещо по разбираем начин на вашия събеседник, вие трябва да сте вече наясно с конкретната тема. Например, за да направите презентация пред съученици и да подберете подходяща информация, която да им помогне да вникнат по-лесно в материята, вие самите трябва отлично да сте запознати с темата.
Аудио/видео
За някой гледането на видеоклип или слушането на запис може да се окаже по-лесен начин за възприемане на информация. В днешно време има изобилие от аудио и видео материали, които са достъпни онлайн. Ако установите, че се заруднявате да научите урока си от учебника, то бихме могли да потърсите видеоурок, който да разяснява темата. Ако учите литература, слушането на произведението, което изучавате в аудио вариант може да ви помогне да вникнете в него по-лесно и дори да запомните част от текста.
Учене чрез практика
Музикалното изпълнение на произведение, с което сте запознати теоритично би ви помогнало да добиете една доста по-задълбочена представа за него.
Една от най-ефективените техники за учене е практиката. Затова освен да възприемате нова информация чрез четене или слушане, опитайте се да учите чрез натрупване на преживавания. Бихте могли да проведете научен експеримент или да наблюдавате как една химична реакция се осъществява на практика. Бихте могли също така да посетите забележителност от историческо значение, която сте изучавали.
Практическият досег осигурява на мозъка конкретна информация, която да запомни, да усвои по-бързо и да може да бъде лесно възпроизведена по време на изпит.
Учене чрез извличане на информация
Възможно е мозъкът ви да работи по такъв начин, че да ви се отдава да решавате казуси.
Вместо отговорът да ви бъде даден наготово и да се опитате да го запомните, за вас може да се окаже много по-ефективно да стигнете сами до решението на задачата. Този стил на учене е най-подходящ за хора, които имат усет към точните науки.
Тестове и пробни изпити
Някои хора обичат да правят пробни изпити и да решават тестове, защото ги възприемат като предизвикателство, което допълнително ги мотивира. Ако спадате към тази категория, бихте могли да помолите родителите ви или някои учители да ви подготвят такъв тип занимания. Организиране на куиз с приятели би било дори по-забавно за всички участници.

Продължителност на учебния период и крайни срокове

Организирайте времето си за да влезете в добър ритъм на работа.

Някои хора обичат да залягат продължително над учебниците и да учат с часове, докато не усвоят добре материала. Други умеят да се концентрират за кратък период, по време на който учат по-интензивно. Опитайте и двата начина и разберете кой от тях е по-ефективен за вас самите.
Първоначално започнете да използвате таймер, като го настроите за половин час. Ако усетите, че имате нужда от повече време, за да навлезете в темата, продължете да учите докато не почувствате че сте достатъчно подготвени. Проверете колко време ви е било необходимо и повторете същото упражнение още няколко пъти, както със същия, така и с други учебни предмети. Сметнете за всеки предмет средното време, което ви е необходимо за подготовка. Това представлява вашето оптимално време за учене.
Важно е да приложите тази техника за всеки предмет, защото може да се окаже, че прекарвате повече време учейки едни предмети отколкото други. Възможно е да прекарвате по-малко време в подготовка по предметите, които не харесвате например, за да не намалявате мотивацията си.
Някои хора работят по-добре, когато са под напрежение от приближаващия краен срок, тъй като се чувстват принудени да се мобилизират. Ако това ви звучи познато и дадените ви от учителите крайни срокове са далеч във времето, бихте могли да се мотивирате като сами си поставите крайни срокове.
Един от начините е да си направите списък със задачите за деня и да се опитате да ги свършите за определеното време без да отлагате.
Друг вариант би бил вместо да отбелязвате “официалния“ краен срок, да изберете ваш краен срок, който е по-близък във времето.

Обстановка

Обстановката, в която избирате да учите оказва голямо влияние върху вашата продуктивност и поради това, докато търсите най-подходящия метод за учене, си струва да опитате различна среда, която да ви стимулира да развиете потенциала си.
Тишина или музика
По-успешно ли се концентрирате на пълна тишина или точно обратното, тишината ви безпокои? Опитайте да поработите в библиотека и да разберете как ще ви се отрази тишината. Някои хора предпочитат да учат на музика, защото тя им действа мотивиращо. Ако и вие предпочитате музиката, то си струва да опитате да слушате различни стилове, за да откриете този, който е най-подходящ за вас. Дори да не слушате класическа музика, липсата на текст би могла да ви помогне да се концентрирате повече. Други хора пък предпочитат да случат метъл докато учат. Toвa e въпрос на предпочитания.
Място за учене
Помислете къде ще ви бъде удобно да учите ефективно.
Ако използвате лаптоп, може да учите навсякъде. Затова бихте могли да се възползвате от тази възможност и да опитате да учите на различни места, за да разберете къде ще бъдете най-продуктивни. Ето и някои идеи:
Вкъщи – опитайте различни места, например кухненската маса или бюрото във вашата стая. По-добре ли работите до прозореца или той само ви разсейва?
В градината – това би бил един чудесен начин да комбинирате ученето с прекарване на време на въздух. Смяната на пейзажа може да подейства мотивиращо за едни хора, а за други да се окаже пречка за тяхната концентрация.
В библиотеката – библиотеките в университетите или в града са създадени, за да осигурят походяща среда за учене, която ограничава източниците на разсейване.
В дома на роднини – ако членовете на семейството ви не пазят тишина, може да се окаже по-лесно да учите в дома на някои роднини, като например при баба и дядо.
В кафене – в наши дни повечето кафенетата предлагат безплатен Wifi. По този начин докато учите можете да се насладите на едно хубаво кафе и да промените обстановката.
В свободна класна стая – ако учите най-ефективно в учебна среда, защо не опитате да използвате празна класна стая (ако има такава)?
Сами или с приятели?
Някои хора предпочитат да учат самостоятелно, защото когато се съберат с приятели се разсейват от разговори с тях. Други хора обаче имат нужда от мотивацията, която приятелите им осигуряват, а когато учат сами се чувстват изолирани.
Стайната температура
Друг фактор, влияещ на качественото учене, е температурата в стаята. Тя е въпрос на лично предпочитание. Топлите помещения успиват някои хора и поради тази причина те предпочитат да учат на по-хладно. Хората, които са по-зиморничави обаче, не биха могли да учат ефективно, освен ако помещението не е добре затоплено.

Част от деня

Най-добре ли учите рано сутрин?
Някой хора са най-продуктивни рано сутрин, а други късно вечер. За да разберете в кое време от денонощието се чувствате най-ефективни, опитайте да учите по различно време.
Започене да си настройвата алармата за по-ранен час от обикновено, за да почувствате как това ще се отрази на тялото ви, което първоначално може да не ви се стори приятно, но в последствие да останете изненедани от вашата бодрост. Ставането рано сутрин ви позлволява максимално да се възползвате от светлата част на денонощието. Не е тайна, че много от най-успешните световни личности са известни с ранното си ставане.
Възможно е преди да прочетете тази статия да не сте си и помисляли, че може да съществува повече от един стил на учене. Надяваме се, че сме успяли да ви убедим, че си струва да опитате различни подходи и методи на учене, докато не откриете този, който е най-подходящият за вас. Дори и накрая да се окаже, че начинът по който учите в момента е най-ефективен, поне ще сте опитали други техники и ще сте се уверили, че учите по възможно най-продуктивния за вас начин.

Добави нов коментар