Блог » Полезнo

ТОП 3 на университетите в Австрия

Австрийските университети се разделят на следните категории: класически университети, университети по приложни науки, университети по изкуства, ВУЗ-ове за подготовка на преподаватели и частни университети. Като граждани на страна-член на ЕС, българските студенти ползват някои привилегии, свързани с начина на кандидатстване, и са освободени от такси в някои от австрийските висши училища.
Сред водещите класически държавни университет са: Universität Wien, TU Wien и Wirtschaftsuniversität Wien.
Виенският университет (Universität Wien, наричан още Alma Mater Rudolphina) е най-старият университет в Австрия и в немскоговорящата част на Европа. Основан е през 1365 г. от Рудолф IV херцог на Австрия. Със своите около 95 000 студенти, той е същевременно и най-големият университет в Австрия и в немскоговорящата част на Европа. В 19-те факултета на университета се предлагат около 200 класически специалности. Редица известни личности и изявени учени, между които и десет нобелови лауреати, са завършили образованието си във Виенския университет. Виенчани обичат своя университет и с любов го наричат Hauptuni (главен университет). Най-известни са факултетът по Медицина, който е дал девет нобелови лауреата, а така също и факултетите по Икономика и Изкуство, а сред най-изтъкнатите възпитаници на университета са Зигмунд Фройд и Стефан Цвайг.
Икономическият университет Виена (Wirtschaftsuniversität Wien) предлага програми в сферата на икономиката. Основан е през 1898 г. и оттогава заема челните места в европейските и световните класации за качествено образование. Тук учат над 20 000 студенти в редовна форма на обучение. Всяка година се записват над 3 000 първокурсници, бъдещи бакалаври. Те може да избират от общо три програми: две на немски език – Wirtschafts und Sozialwissenschaften и Wirtschaftsrecht - и една на английски език - Business and Economics. Университетът предлага разнообразни магистърски програми за надграждане на вече придобитата бакалавърска степен, както на немски, така и на английски език. За програмите си по мениджмънт университетът е в челните позиции на класацията на „Financial Times“.
Виенският Техническият университет (TU Wien) е възникнал първоначално като Политехнически институт на австрийския император Франц I, с предназначението в него да се обучават военни, минни и строителни инженери. Лекциите стартират през 1815 г. с 47 студентa и трима професори. С течение на времето се разраства и развива до 1975 г., когато е преименуван на ТU Wien. В момента университетът разполага с 8 факултета и в него се обучават около 30 000 студенти. Той е най-големият австрийски природонаучен и технически изследователски и образователен център, като заедно с Техническия университет Грац ( TU Graz) и Минно-геоложкия университет (Montanuniversität Leoben) образува престижното сдружение на австрийските технически университети.

Искаш да учиш в Австрия?

Поискай консултация, като попълниш формата

Добави нов коментар