Блог » Полезнo

Интервюто за университет: как да отговорим правилно на въпросите?

https://www.pexels.com/photo/businesswomen-businesswoman-interview-meeting-70292/
Сигурно знаете, че Оксфорд и Кеймбридж не са единствените университети, които канят кандидатите си на интервю с цел да отсеят най-добрите сред тези, които имат еднакви оценки, но различен потенциал. Без сериозна подготовка, университетското интервю се оказва непосилна задача за голяма част от кандидатите. Ето няколко конкретни съвета за това как да увеличите шансовете си за успех на интервюто, като отговорите правилно на най-често задаваните въпроси.

Защо избрахте тази специалност?

Това е един от най-важните въпроси, които могат да ви зададат на интервюто. Селекционерите търсят хора, които проявяват истински интерес към специалността, за която кандидатстват, и искат да се убедят, че изборът ви е добре обоснован.

Какво да кажете:
- „Вярвам, че дипломата по тази специалност ще бъде най-подходящата първа стъпка в бъдещата ми кариера като вулканолог.“
- „Защото ми харесва“ – Много по-вероятно е да учите всеотдайно и да пожънете успех в една дисциплина, която наистина ви харесва, защото това означава, че ще подхождате към учебния процес с ентусиазъм и ще участвате активно в учебните дискусии.
- „Защото тази програма отговаря напълно на моите кариерни планове“ – това означава, че изборът ви на специалност е част от добре обмислен план за бъдещето ви и че вие ще бъдете старателен студент.
- Можете да насочите отговора си и към други цели: „искам да променя света“ за Политика; „за да открия лек срещу рака“ за Медицина и т.н. Тези примери са преувеличени, но пък малко излишен ентусиазъм за вашата специалност може да се възприеме добре.

Какво да не казвате:
Опитайте се да не звучите меркантилно по време на интервюто.
- „Защото конкуренцията за тази специалност беше най-малка“ – селекционерите няма да се впечатлят, ако сте избрали тяхната специалност, за да ви е лесно.
- „Защото няма да изкарам достатъчно висока диплома за (друга, по-трудна специалност)“ – подобно на първия пример, няма да направите добро впечатление, ако сте избрали дадена специалност, защото балът ви няма да стигне за друга с по-труден прием. Също така, не се впускайте в негативни коментари: поддържайте положителен тон на разговора.
- „Защото родителите / учителите ми ме насочиха към тази специалност“ – селекционерите искат да чуят, че мотивацията ви идва отвътре, а не е наложена от странични мнения. Ако кандидатствате за една специалност, само защото така са ви казали, най-вероятно няма да сте много мотивиран студент.
- „За да изкарвам много пари“ – стартовата заплата е решаващ фактор, но е по-добре да използвате отговора на този въпрос, за да препотвърдите искреното си желание да изучавате специалността, а не да се съсредоточавате върху бъдещото си финансово възнаграждение.

Защо избрахте този университет?

Интервюиращите не се интересуват само от вашия избор на специалност, но и на университет. Те проверяват дали вие имате добра причина да изберете техния университет, защото искат да знаят дали бихте приели оферта от тях, ако ви направят. Чрез този въпрос ще разберат и дали сте проучили университета обстойно, така че това е вашият шанс да демонстрирате какво знаете за него.

Какво да кажете:
Един от начините да покажете доколко сте запознати с университета е да говорите за неговата материална база, особено за съоръженията, свързани с вашата специалност:
- „Защото условията и материалната ви база нямат равни“ – това доказва, че в процеса на търсене, вие сте се водили най-вече от избраната специалност и условията, при които можете да я изучавате, което на свой ред говори за вашия жив интерес и мотивация. Ако назовете по име известната им библиотека, лаборатория или друго съоръжение, значи сте направили добре проучването си.
- „Защото ми харесва начинът ви на преподаване на моята специалност“ – дори когато става дума за един и същ предмет, всеки университет има различни методи на преподаване. Този въпрос ви дава шанс да покажете, че сте обмислили добре своя избор на програма и сте си направили труда да намерите университет, в който тя е структурирана спрямо вашите очаквания. Можете да се позовете на конкретни модули от програмата, които се предлагат само от този университет.
- По същата логика, можете да изтъкнете, че университетът се слави с отлична репутация в сферата на вашата специалност.

Какво да не казвате:
- „Заради нощния живот“ – това говори за неадекватна мотивация. Университетските години са предимно за учене, а не за купонясване до зори, и подобен отговор ще накара селекционерите да се усъмнят във вашия искрен интерес по предмета.
- „Защото при вас е по-евтино, отколкото на други места“ – дори това да е валидна причина за вас, не я споменавайте. Въпреки че финансовият въпрос е от съществено значение, дайте отговор, който е свързан с избраната специалност.
- „Защото баща ми е завършил тук“ – подобен отговор би впечатлил американските селекционери, но едва ли ще ви свърши работа в Англия, защото не се възприема като основателна причина да се насочите към това ВУЗ. Селекционерите очакват да сте се замислили малко по-дълбоко за избора си на университет.
- „Не знаех къде другаде да кандидатствам / Трябваше да запълня петия си избор в UCAS“ – това говори на интервюиращите, че не сте обмислили сериозно избора си и че нямате искрено желание да учите при тях, а просто е трябвало да нанесете още един университет в кандидатурата си (за да станат общо пет).

Защо избрахте такъв профил в училище?

Трябва да можете да обосновете решенията, които сте взимали относно образованието си, още в гимназията. Този въпрос проверява дали сте се замисляли сериозно за пътя, по който поемате, и дали ви мотивират правилните фактори.

Какво да кажете:
Може да сте избрали профил История, който да постави в контекст бъдещото ви следване по специалност Литература.
- „Избрах предмети, които според мен ще ме подготвят най-добре за специалността ми в университета.“ – винаги е най-добре отговорът ви да е свързан с избраната от вас специалност.
- „Избрах предмети, които ми харесват и бих изучавал с желание.“ – такъв отговор ви представя като човек, задвижван от собствените си интереси, което предполага, че ще изучавате специалността старателно и с ясна цел.
- „Ориентирах се към предмети, които се допълват взаимно“ – явно сте помислили как се съчетават предметите, които изучавате, което говори, че умът ви е настроен да прави връзки и да мисли в перспектива.

Какво да не казвате:
- „Избрах профил А, защото профил Б не се вписваше в графика ми.“
- “Насочих се към предметите с най-малко домашна работа.”
- “Другите профили не ми харесват.”
След като разгледахме по-тежките академични въпроси, можем да обърнем внимание и на по-кратките.

Какво четохте във влака?

С подобен въпрос (или по-просто казано: Какво четете в момента?) селекционерите искат да насочат разговора към литературата, която четете извън учебния план. Подгответе се да отговаряте на конкретни въпроси по творбата, която назовете.

Какво да кажете:
- Класическа творба, свързана със специалността ви.
- За научните специалности: реномирано издание като Nature, Scientific American или New Scientist – това говори, че вие следите и се интересувате от последните развития в избраната област. Подгответе се да обсъждате научни статии от изданието, което посочите.
- За специалности, различни от английска литература, можете да посочите и проза, тясно свързана с желаната специалност (например „Помпей“ от Робърт Харис е подходяща книга за кандидатстващите класическа архитектура).

Какво да не казвате:
- Творби, които не са свързани със специалността ви
- Творби, които не сте чели.
- Популистки или дискредитирани произведения.
- „Здрач“, „Космополитън“ или жълта преса.

Какво ще допринесете към университетското общество?

Избягвайте хумористични или твърде хвалебствени отговори. Вместо това се опитайте (скромно) да се представите в най-добрата си светлина и да изтъкнете основните си черти, които ви правят полезен и приятен събеседник и колега. Подкрепете твърденията си със случки от личния си опит.

Какво да кажете:
- „Като ентусиазиран член на клуба по дебати в училище, аз обичам академичните дебати и мисля, че ще допринеса много за дискусиите в час.“
- “Аз съм добър организатор и нямам търпение да се включа в проектите на факултета ви.”
- “Обичам да изнасям презентации и да подготвям помощни учебни материали, така че ще бъда много полезен в груповите занятия.”

Какво да не казвате:
- “Убийствено чувство за хумор.”
- “Аз съм страхотен ръгбист.”
- “Хамстера си.”

Кой е основният ви недостатък?

Тайната на правилния отговор е в това да представите недостатъка си като нещо положително.

Примерни отговори:
- „Харча твърде много за книги“
- „Захвана ли се с една задача, не мога да си почина, докато не я завърша.“
- „Имам склонност да помагам на другите, което понякога ощетява собствената ми работа.“

Какво да не казвате:
- “Много съм мързелив”
- “Възприемам критиката твърде лично. / Ставам агресивен, когато някой оспори мнението ми.”
- “Нямам недостатъци.”

Какъв работен опит имате? Какво научихте от него?

Селекционерите ще се интересуват какъв работен опит сте натрупали, особено ако е свързан с избраната специалност. Дори да не е свързан с нея, работният опит ви прави по-зрели и развива у вас ценни качества.

Какво да кажете:
Работният ви опит със сигурност ви е научил на нещо полезно, дори на пръв поглед да не изглежда така.
- Опитът в избраната от вас сфера е най-добрият отговор. Можете да добавите, че въпросната работа е затвърдила убеждението ви, че искате да следвате точно тази специалност, че е възбудила интереса ви към определен предмет от програмата, или че ви е запознала с основните предизвикателства, които ви очакват в тази индустрия.
- “Разрешаването на тази деликатна ситуация на временната ми работа ме научи колко важно е постоянството, независимо с какво се занимаваш.”
- “Миналото лято бях стажант в една изследователска лаборатория, което ме направи много по-организиран и ми даде представа как академичните знания се прилагат на практика.”

Какво да не казвате:
- “Нищо не научих от временната си работа.”
- “Работих в едно кафене и това ме убеди, че мразя контакта с клиенти.”

Какво смятате да правите след университета?

Този въпрос проверява доколко сте се замисляли за бъдещето си и как желаната специалност се вписва в плановете ви.

Какво да кажете:
Селекционерите не се интересуват от сватбените ви планове.
- Кариера, която съответства на изучаваната от вас специалност.
- „Искам да продължа следването си с магистърска/докторска степен и да работя като преподавател.“

Какво да не казвате:
- “Ще пътувам.”
- “Ще си хвана богаташ, за да не трябва да работя.”
- “Не съм се замислял.”

С кое свое постижение се гордеете най-много?

Това е още един шанс да докажете, че сте подходящ кандидат за избраната специалност и че сте мотивирани да я изучавате. Опитайте се да свържете отговора си конкретно със специалността.

Какво да кажете:
- „Гордея се с първото място, което спечелих на поетичен конкурс с един мой сонет…“ (за английска литература)
- „Спечелих златен медал на международна олимпиада по математика…“
- „Завърших с пълно отличие профилиращите си предмети и сега се чувствам готов да доразвия натрупаните знания в университета.“

Какво да не казвате:
- „Поставих рекорда на Гинес за най-дълъг престой във вана, пълна с печен боб.“
- “Бях избрана за Кралица на абитуриентския бал.”

Защо според вас трябва да ви приемем?

И накрая – въпросът, който изпълва с ужас всеки кандидат-студент. Опитайте се да отговорите кратко и ясно. Ако ви зададат този въпрос в края на интервюто, неговата функция е обобщителна: последният ви шанс да направите добро впечатление.

Какво да кажете:
- Можете да пуснете един майтап в края на интервюто, ако прецените, че селекционерите ще го оценят.
- Това е добра възможност да обобщите казаното дотук: вашите силни страни, кариерни планове, приносът ви към университета и т.н.
- Ако усетите, че интервюиращите са благоразположени, можете да добавите с лека усмивка и че готвите много добре.

Какво да не казвате:
- „Защото съм по-добър от всички други кандидати“ – да оплювате конкурентите си е недостойно, а и подобно неподплатено твърдение няма да впечатли селекционерите.

Въоръжени с тези примерни отговори (изложени, за да демонстрират по-скоро логиката на отговаряне, отколкото точната форма), вие ще сте добре подготвени за повечето въпроси в едно интервю. Желаем ви успех! :)

Добави нов коментар