Блог » Полезнo

Запознай се с Холандия!

Кое е първото нещо, за което се сещатe когато чуете „Холандия“ ?
В съзнанието на повечето хора изникват лалета, вятърни мелници, каналите на Амстердам и колелa. Но, ако трябва да сме точни, запазената марка на Холандия е либерализмът, който се простира във всички сфери на живота в тази „ниска земя“. Това с пълна сила се отнася и за образованието, което е изключително практически ориентирано – отглас от протестантската култура, с която асоциираме голяма част от историята на държавата.


Знаете ли, че до 12-годишна възраст децата в Холандия не държат никакви тестове, изпити и дори нямат домашни. Странно, ще кажете. Но истината е, че това са едни от най-пълноценно развиващи се деца в света. Според една статистика, холандчетата са едни от най-щастливите деца. Едва след тази възраст започва профирлирането им според способностите и интересите им, което позволява да се насочат към сфери, в които имат потенциал за развитие и в които си заслужава да вложат силите и енергията си.


Този тип образование е добре познат по света и представлява добре работещ модел, резултатите от който могат да се забележат на един по-късен етап, а именно по време на обучението в университетите. Кандидатите за висше образование в Холандия могат да избират между т.нар. research universities и universities of applied sciences. Каква е разликата? В единия случай предметите се изучават в по-академичен контекст, което в никакъв случай не означава, че студентите не участват в множество практически занимания, докато във втория случай става въпрос за висши учебни заведения, които залагат на обучение, което има пряка връзка с реалните условия на бизнеса, индустрията и обществените структури. В този тип университети на фокус са развитието на практически умения и приложимостта на знанията. Студентите разработват множество проекти, които по-късно биха могли да реализират в своя учебна фирма, която да прилича на реално функциониращите фирми извън учебното заведение.


Не малка част от уменията, върху които се работи в университетите в Холандия, са свързани с т.нар. transferable skills – умения, които не са ограничени до една определена област, а имат по-обширно значение и приложение, и помагат за успешна реализация независимо в коя сфера. Пример за такива умения са: аналитичното мислене, уменията за решаване на проблеми и казуси, иновативност и творчески подход към всяка една задача, и др.


Така че, ако сте решили да учите в Холандия, подгответе се за едно вълнуващо преживяване, съчетаващо ценен житейски опит с много практически знания и умения, придобити в една либерална, мултикултурна среда.
Ела на безплатна консултация в нашите офиси или по Skype и разбери кой е най-подходящият университет за теб!

Форма за контакт

Добави нов коментар