Блог » Полезнo

GAMES DESIGN: Защо да избера бакалавърска програма на английски в Берлин?

Игровата индустрия в Берлин процъфтява: има изобилие от работни места и огромен набор от компании, работещи по различни проекти.

В процъфтяващата игрална индустрия на Берлин фактите говорят сами за себе си

• Германия е пазар номер 1 за игри в Европа, а Берлин и регионът са дом на една пета от компаниите за игри в страната. Сред 300+ компании, които се намират в Берлин над 180 от тях са разработчици и издатели на игри.

• Едни от най-известните имена в сферата на компютърните игри са родени и израстнали в Берлин. Успехът на компании като Kolibri, 231 Play, Wooga, DECA Games и Yager наистина постави Берлин на глобалната карта на игрите. Всяка една от тях е привлякла мащабни инвестиции, а някои са били придобити от мултинационални компании за игри и развлечения. Това международно внимание помага на фирмите на да разширят дейността си, да развият студиата си и да осигурят нови възможности за стотици професионалисти в игрите.

• Игровата индустрия в Берлин е гладна за таланти. В момента компаниите за игри по целия свят страдат от липса на квалифицирани работници: работни места има, но просто няма квалифицирани таланти, който да ги запълнят.

• Компаниите в Берлин са решили да вземат нещата в свои ръце: нарастващ брой разработчици и издатели в столицата предлагат работа на студенти и висшисти, като признават уменията и знанията, придобити чрез специализирани проучвания в разработката на игри.

• Но индустрията също така желае да диверсифицира резерва си от таланти. Въпреки че не е тайна, че индустрията на видеоигрите традиционно е доминиран от мъже, в сектора се полагат конкретни усилия, за да се гарантира, че има по-широк кръг от гласове зад игрите, които обичаме. С по-голямото разнообразие идва възможност за разказване на нови истории.

• Берлин предлага невероятни международни възможности за работа в мрежа за професионалистите в игровата индустри. През годината има няколко мащабни индустриални събития като Games Ground и IFA Berlin, плюс редовни събития за работа в мрежа и срещи, организирани от Medianet Berlin-Brandenburg и berlingamescene.com. Тъй като сцената на игрите в Берлин е интернационална и многоезична, тези събития често се провеждат на английски, което позволява на професионалисти от индустрията от цял свят да се свързват помежду си.

• Германското правителство е заделило фонд от 70 милиона евро за компаниите за компютърни игри. Обявен през 2020 г., Германският фонд за игри предлага държавни субсидии на компании за игри от всякакъв размер. Фондът от 70 милиона евро позволява на компаниите за игри да поискат обратно до 50% от разходите си за разработка на проекти, вариращи от прототипи до 40 милиона евро+ AAA игри.


• Берлин е дом на процъфтяващи индустрии в творческите изкуства и сътрудничеството между творческите дисциплини е норма. В това отношение секторът на игрите в Берлин не е по-различен: 1 от 4 от компаниите за игри в Берлин работят по проекти, които са извън сферата на видеоигрите. Индустриите, в които уменията на професионалистите по видеоигри се използват редовно, включват музика, филми, технологии, образование, туризъм, строителство и т.н.


Поради всички тези и много други причини е ясно защо толкова много създатели на игри са избрали Берлин за своя база. Ако сериозно искате да изградите международна кариера в сектора на игрите, вие също можете да се възползвате от невероятните възможности в разрастващата се индустрия на игрите в Берлин.

Искате ли да направите първата стъпка към кариерата си във видеоигрите в Берлин? Научете повече за специализираните бакалавърски програми за компютърни игри на BIMM Berlin* и започнете да градите кариерата си днес.

ЕДЛАНТА е официален представител на BIMM за България и с нас можете да кандидатствате безплатно!

Добави нов коментар