Блог » Събития

#BusinessYourFuture или интерактивният начин да учиш бизнес в университетите в чужбина

По традиция, през последните 13 години, всяка пролет и есен изложение „Европейско образование за успешна кариера“ среща представители на престижни европейски университети с български кандидат-студенти. Тази пролет обогатихме програмата на изложението, което се проведе в хотел Хилтън, София в началото на март, със събитие в помощ на всички, желаещи да учат бизнес в чужбина. #BusinessYourFuture беше поредица от пет интерактивни работилници под ръководството на преподаватели от бизнес факултетите на топ университети в Нидерландия и Великобритания.
Участниците работеха в малки групи по зададени казуси от реалния бизнес и представяха предложенията си за бизнес в криза, за управление на финанси, за създаване на бизнес на ново място, за изработване и позициониране на музикален хит и т.н. Основната идея беше всеки да се запознае лично с начина на работа и преподаване в западноевропейските университети и да направи своя информиран избор за специалност след завършване на средното си образование в България.

Представяме ви Максим. Той е в 12-ти клас в Първа английска езикова гимназия в София. Максим участва в работилницата „Welcome to the Regency Café“, където се обсъждаше действителен случай на бизнес в криза, а участниците обмисляха заедно начини да съживят едно семейно кафене на оживена улица в Бристол, Великобритания.

След участието си Максим споделя, че силно подкрепя методиката на обучение чрез действие, защото именно така учениците са „главните герои в своите филми и интерактивната работилница подчертава това, за разлика от някои аспекти на образователната система, в която сме основно зрители. Освен това, когато учителят е равнопоставен с ученика се поражда любов, образователният процес се ускорява, времето лети, атмосферата кипи.“ Той вижда интерактивните работилници като „инкубатор за развитие на свръхестествения потенциал във всеки и вярвам, че до 10 години този тип преподаване ще бъде интегриран в цял свят.“
Как бяха организирани сесиите? Участниците бяха разделени в групи по 4 или 6 човека, които имаха поставена задача и в рамките на 10-15 мин групата трябваше да разработи решение, да излъчи свой говорител и да представи вижданията си. През цялото време учениците имаха на разположение Интернет и преподавателя, който ръководеше процеса на работа. В някои от работилниците всички ученици работиха заедно, обсъждаха идеи и даваха предложения за решаване на поставените в началото казуси. Нямаше правилни и грешни въпроси, а всяка идея беше добре дошла и разгледана от всички страни. Точно както се прави по време на срещите в реалния бизнес. А уникални предложения не липсваха!

За Максим най-интересното по време на работилницата например беше възможността да се докосне до вижданията на връстниците си в сферата на предприемачеството. Той споделя: „За мен винаги е удоволствие да разбиваме стереотипите, да откриваме решения на проблемите и да се вглеждаме и в „третата страна на монетата“. Работилницата е квантов скок в бъдещето на младите поколения, защото дискутираме миналото на успешните личности, поставяме визия за бъдещето и срещаме вижданията си в настоящия момент. Ние сме искрата, новото начало на динамичният свят и за да открием по-добри отговори, трябва да зададем по-добри въпроси.“

Според участниците в интерактивните работилници някои от преките ползи се изразяват в това, че се провеждат изцяло на английски език, помагат за преодоляване на притесненията или затвърждаване уменията за говорене пред публика, насърчават свободното споделяне на идеи в подкрепяща среда и в присъствие на експерт в областта на бизнеса. Самите преподаватели споделиха своите прекрасни впечатления от академичната подготовка на българските ученици, от способността им да комбинират знания и да работят в непозната среда. Някои от тях дори изразиха увереността си, че сред участниците в сесиите има бъдещи техни студенти.

Попитахме Максим за това, какво би казал на тези, които не успяха да участват в интерактивните работилници по време на изложението. Ето неговото послание: „Приятели, потърсете следващата възможност! Работилниците бяха невероятна възможност да се срещнем с бъдещето си!“


Ако и ти искаш да опиташ от първо лице какво е да учиш в някой от най-престижните университети в Европа, запиши си час за безплатна онлайн консултация при нас!