Блог » Стипендии и конкурси

Победителят в конкурса за есе на ЕДЛАНТА е. . .

pobeditel-konkurs-ese-2018
По време на събитието YEAP , което събра нашите студенти, бъдещи и настоящи, на едно място, победителят в конкурса за есе на ЕДЛАНТА стана известен.

Изпъкналата сред десетки участници, Божидара Вътева заминава да учи медии и комуникации в University of Greenwich .

Представяме ви есето й на тема "Ясният план за бъдещето – ключ към успешна кариера" Божидара спечели нашата еднократна стипендия от 1000 евро. Пожелаваме й на добър час!

"Ясният план за бъдещето – ключ към успешна кариера"

Случвало ли ви се е да тичате устремено към вратата и изведнъж да осъзнаете, че ключовете ви ги няма? А дали това невинно забравяне не би могло да се сравни с ежедневието на един младеж без ясен план? Ами да, всички знаем, че подредените умове раждат добре структурирани планове, а те от своя страна водят към постигането на цели. Един-единствен план може да се превърне в навечерието на едно велико бъдеще. Календарчетата ни са пълни с безброй много дни, в които се крие тайната на така наречената „съдба“. Лошото обаче е, че и ние се крием във всяко следващо утре и съдбата става наш пръв приятел в оправданието за несполуките. „Утре“ и „там“ винаги изглеждат като бягство и спасение, но не осъзнаваме, че за бягството и спасението умисълтта в действията също е нужна.


От най-ранна възраст сме научени да подхранваме мисълта за мечтаната кариера. И така годините минават и идва време да се сблъскаме с това, на което сме готови, или с онова, на което не сме готови. Младите хора не обичат да се чувстват ограничени, но много обичат да представят всяко нещо, което не им се нрави, като обстоятелство, което отнема свободата им. Плановете също влизат в това число. Имайки предвид възможностите, които днешните времена предоставят, търсим обежище в облекчаващата мисъл, че не можем да предвидим всичко. Факт е, че плановете почти никога не са еквивалентни на реалността. Но този ред, който въдворяваме в собствените си цели и действия не е само път към успешна кариера. Това е път към себеизграждане и самопознание. Кариерата никога не би била светъл аспект от нашия живот, ако не знаем какво правим. Повече от ясно е, че точно себепознанието позволява умелия контрол над всяко наше действие - действие, което днес може да е просто пореден сблъсък с живота, а утре да се превърне в сблъсъкът на живота ни. Човекът, който прави планове за своето бъдеще, не е човек, който не претърпява неуспехи; той е човек, който превръща и неуспеха в успех. Както всяко нещо в нашия живот, и структурата има задкулисни ползи. Интересното е, че точно те изграждат до най-голяма степен успешния човек. Да, всеки се събужда с мисълта, че трябва да направи нещо, но колко души реално го правят? Колко са тези, които вечер не си казват, че и утре е ден, а продължават да работят в името на своя план? Това е разликата между успешните хора с успешна кариера и неуспешните хора с неуспешна кариера – планът не като поставяне на граници, а като начин на виждане.


Кариерата е като стая с много вратички в нея. Преди 5 години съм мислил, че вратата ще е само една и изборът ще е лесен, но сега съм изправен пред трудно решение и неговите последствия. В плановете също има някакъв заобиколен път, водещ до изход. Това е доказателство, че планът не ограничава, а развива и обогатява. Подредените в ума ни начини на действие са ключ към нов тип свобода – свободата на личен избор. Блестящата ми кариера може да е и мечта на мама, но планът си е единствено и само мой. В него никой няма повече сила от мен самия. Планът е висша форма на бунтарство. Да, аз съм смирен пред съдбата, но в моя ум и вратите, и прозорците имат ключалки, чийто ключ винаги намирам с лекота. Това ментално пространство е еквивалент на моята кариера, през чиито вратички и прозорци съм минавал многократно и ключът, към която е моят план – безупречен в липсата си на безупречност и уникален заради задкулисните си ползи. Ясната представа за неястното бъдеще е оръжие, което проправя пътищата към успеха. В основата на тази ясна представа стои силният човек, който работи по план, но и е готов да наруши правилата по план. Така, когато излиза от дома си, той винаги знае къде е ключът, защото е помислил къде да го остави още на предната вечер.
Автор: Божидара Костадинова Вътева

Добави нов коментар