Пансионни училища

Schule Schloss Salem

Местоположение: Залем
Най-близко летище: Щутгард, Цюрих
Общ брой ученици: 680
Възраст: 14-18 г.
Годишна такса за учебната 2020/2021 г.: EUR 43 680 - EUR 47 496
Образователни програми: International Baccalaureate (IB); Abitur
Германия
Английски, Немски
Abitur, IB
УЧИЛИЩЕТО
Schule Schloss Salem (Salem International College) е основан през 1920 г. като частно училище от принц Макс фон Баден - последният райхсканцлер на Германия, и Курт Хан – политик и педагог. Днес Залем се слави като едно от най-добрите пансионни училища в страната и е част то международната организацията на IB училищата.
Училището е разположено в географския център на Европа, сред красива природа и има 3 кампуса: Hohenfels, Salem и Uberlingen, които се намират в провинция Баден Вюртемберг, южна Германия. Училището разполага с модерни учебни зали, комфортни общежития, отлична спортна база, арт студиа, музикални зали, места за отдих, кафетерия, библиотека и др.
Тук се обучават над 700 ученици от 26 различни националности. Преподавателите са висококвалифицирани специалисти, а съотношението преподавател-ученици е 1:8. Класовете са от 14 до 22 ученика, в зависимост от изучавания предмет. За чуждестранните ученици Schule Schloss Salem предлага и допълнителна подготовка по английски и немски език.
УЧЕБНА ПРОГРАМА
Сред предлаганите програми за средно образование са немската Abitur и международната International Baccalureat (IB). Около 25% от учениците избират IB, a останалите 75% - Abitur, като повече от половината от тези, които изучават IB са от Германия, а 10% от тези, които изучават Abitur са чуждестранни ученици.
Възпитаниците на училището продължават образованието си в престижни университети в цял свят: Cambridge, City University London, Bath, Birmingham, New York University, Princeton, Cornell, Massachusetts Institute of Technology, Johns Hopkins и др. Някои от най-известните бивши възпитаници на колежа са: принц Филип, Дук на Единбург; испанската кралица София; Еберхард фон Кюнхайм, бивш главен изпълнителен директор на BMW; Рюдигер фон Фрич, зам-председател на Федералната Разузнавателна Служба на Германия, и др.
НАСТАНЯВАНЕ
Всеки от кампусите има собствени спални помещения, отделно за момчета и за момичета. По-големите ученици са настанени в комфортни стаи с 1 или 2 легла, а по-малките - в стаи с 2-4 легла. Осигурен е пълен пансион. На разположение на учениците са огромна библиотека, спортни игрища, собствено пристанище на езерото Констанс, както и много други удобства и съоръжения, благодарение на които децата имат възможност да се развиват според интересите и заложбите си.
СПОРТ И ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ
В Залем се отделя специално внимание на спорта като основна част от здравословния и пълноценен начин на живот. Училището разполага с отлична база за практикуване на: плуване, футбол, хокей, волейбол, бадминтон, баскетбол, голф, тенис, фитнес, алпинизъм, гребане, ветроходство и др.
Освен задължителните предмети, които учениците изучават в училище, те имат възможност да посещават и извънкласни занимания, за да задълбочат познанията си в различни области. През свободното си време те могат да участват и в различни клубове по интереси: модел на Обединени нации, музика, изкуство и др.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМ
Възраст: навършени 14 години
Необходими документи:
• академична справка за последните 2 години
Изпити: английски/немски език, математика, физика, химия и биология и интервю (полагат се в Salem)
Училището предлага и летни езикови курсове по английски и немски език.