Участници

Участващи университети в изложение Европейско образование - есен 2018

Великобритания

Bournemouth University, Англия

Bournemouth University се счита за люлката на компютърната aнимация. През 2012 г. Факултетът по медии печели най-престижното отличие за академична институция във Великобритания - „Наградата на Кралицата”. Andy Locкley, възпитаник на университета, е носител на „Oскар“ за визуалните ефекти във филма “Inception” („Генезис“). Възпитаници на университета са участвали в изработването на продукции като Star Wars, Toy Story и Harry Pottеr. Bournemouth University се ползва с отлична репутация заради високи постижения в преподаването, научните изследвания и професионалните практики. Близо 70% от всички програми включват задължителен стаж в компании от ранга на IBM, BBC, Hilton и др

University College Birmingham

University College Birmingham се намира в центъра на Бирмингам и тук се обучават повече от 7000 студенти. Голяма част от програмите на обучение в University College Birmingham са акредитирани от University of Birmingham, а таксите за обучение са достъпни. Колежът работи в тясно сътрудничество с бизнеса и подпомага своите студенти при намирането на подходяща кариерна реализация. Освен бакалавърски top-up и магистърски програми в сфертата на бизнес, маркетинг, мениджмънт, авиационен мениджмънт, туризъм, хотелиерство и др., University College Birmingham предлага и т. нар. apprenticeship програми за професионални стажове във водещи компании в сферата на здравеопазването, кулинарните изкуства, образованието и козметиката.

Bristol, University of the West of England, Англия

UWE разполага с шест кампуса, като основният, Frenchay Campus, се намира на 7 км северно от центъра на Бристол. Университетът впечатлява със своя Спортен център, в който са вложени близо 6 милиона британски паундa, модерен конферентен център, нов компютърен център, Школа за сценични изкуства, денонощна библиотека с над половин милион книги и над 10 000 професионални списания. През 2017 отваря врати новата сграда на Факултета по бизнес и Правния факултет, в която са инвестирани 55 милиона паунда. Всяка година университетът предлага над 4000 места за летен стаж в едни от най-добрите компании в света.

Bucks New University, Англия

В Buck's New University (както още го наричат) се предлагат отлични програми и специализации, между които атрактивни и редки специалности като Air Transport with Commercial Pilot Training, Airline and Airport Management, Football Business, Furniture Design and Make, Independent Games Production, Police Studies and Criminal Justice, Textiles and Surface Design, Child Protection and Adult Safeguarding. През 2013 г. университетът е определен от сп. Which като един от най-креативните във Великобритания в области като музика, танцово изкуство, театър и визуални изкуства.

Canterbury Christ Church University, Англия

Създаден през 1962 г., днес Canterbury Christ Church University (CCCU) е динамично развиващо се висше учебно заведение, в което се обучават над 14 000 студенти, от които 3000 чуждестранни. Ползва се с репутацията на един от най-добрите университети в Обединеното кралство за подготовка на учители и отчита изключително висок процент на успешно реализирали се бивши възпитаници. За онези, които предпочитат мултидисциплинарно обучение, университетът предлага множество комбинирани програми.
CCCU разполага с пет кампуса на територията на графство Кент. Основният му кампус се намира в центъра на гр.Кентърбъри, а останалите сав Medway, Broadstairs, Folkestone, Tunbridge Wells.

University of Central Lancashire (UCLan), Англия

University of Central Lancashire (UCLan) е един от най-модерните университети в Англия. Основан е през 1992 г., но историята му започва още през 1828 г. със създаването на Института за разпространение на знания (Institution for the Diffusion of Knowledge). UCLan предлага повече от 500 бакалавърски и над 180 University of Central Lancashire (UCLan) получава статут на университет през 1992 г., но историята му започва през далечната 1828 г. със създаването на Институт за разпространение на знанието (Institution for the Diffusion of Knowledge). Кампусът на университета се намира в град Престън (Preston), на около час от Манчестър. В университета се обучават студенти от 120 националности.

Coventry University, Англия

Coventry University е известен със своите програми в областта на автомобилния дизайн. Оттук са тръгнали създателите на Eurostar, Ford Ka, Mercedes A-Class, BMW 1 Series и Landrover Freelander. Според класацията на Complete University Guide за 2018 г. университетът е сред първите 20 за специалности като: изкуство и дизайн, хотелиерство и туризъм, машинно инженерство, спортни науки и физиотерапия. Тесните връзки на Coventry University с бизнеса гарантират на студентите възможно най-бърза реализация на трудовия пазар.

University of East Anglia, Англия

University of East Anglia има отлична репутация и е в топ 15 на класацията на в-к Guardian за 2016 г. Times Higher Education Student Experience Survey поставя университета в челните места по удовлетвореност на студентите. UEA е първият университет във Великобритания, който предлага специалността Creative Writing. Сред възпитаниците на UEA са писателите Йън Маккюън и Кацуо Ишигуро, актьорът Джек Давънпорт, както и редица политици и общественици. Университетът има водеща роля в научните изследвания в области като опазване на околната среда и здравеопазване. UEA заема челни места в класациите за програмите си по творческо писане, фармация, медии и комуникации, драматично изкуство и кинематография, образование, геология, социални дейности и др

Falmouth University, Англия

Основан като художествена школа през далечната 1902 г., днес Falmouth University се слави с международна репутация и постижения в сферата на медиите, изкуството и дизайна. Разположен в Cornwall, най-югозападната част на Англия, университетът предлага качествено образование и разнообразие отпрограми с практическа насоченост, които осигуряват на студентите необходимите умения за кариерно развитие. Основна забележителност на университета е модерният Performance Centre, който разполага с репетиционни и танцови студия, театри с високотехнологично озвучаване и осветление. Преподавателите са водещи специалисти с директен достъп до индустрията. Falmouth насърчава своите студенти да участват в работни стажове, обучение в чужбина или програми за академичен обмен.

University of Essex, Англия

University of Essex е създаден през 1964 г. и се намира сред красивата природа на графство Есекс, в непосредствена близост до град Колчестър, на един час с влак от Лондон. Днес той е сред първите 20 във Великобритания и е един от водещите университети в областта на хуманитарните и социалните науки. За 2017 година University of Essex получи Златен статут в британската класация за качество на преподаването. Постиженията на университета в сфери като: социология, икономика, политически науки и лингвистика го нареждат сред най-добрите в Европа. Университетът е известен и със своите програми за театрално изкуство, фотография и филмова режисура.

University of Northampton, Англия

The University of Northampton, макар и създаден в началото на 20-ти век, е наследник на богати традиции в областта на образованието, датиращи още от 13-ти век. Уникалният подход на университета към предприемачеството и успешната реализация на възпитаниците бяха възнаградени със Златен статут в официалната британска класация за качество на преподаването. Университетът предлага широка гама от образователни програми и е един от малкото, в които има т. нар. 2-годишни fast-track degrees. Особено популярни са програмите в областите: образование, история, английска литература, драма, танци, изкуство и дизайн.

Northumbria University, Англия

Northumbria University е специализиран за инженерни науки, хранителни технологии, архитектура и градоустройство, физиотерапия, иновативни материали и дизайн, като много от предлаганите програми включват платени стажове. Един от възпитаниците на университета – Jonathan Ive, е участвал в дизайна на iPod и iMac, а студенти от специалност Автомобилно инженерство изобретиха революционен болид, който участва в годишния Еко Маратон на Shell. Тhe Guardian University University Guide 2017 поставя университета сред 10-те най добри учебни заведения за архитектура, мода и промишлен дизайн. Известен е още с изледванията в областта на физиката и инженерните науки. Northumbria University неизменно е сред топ 10 на институциите, които най-активно развиват спорта във Великобритания.

University of Portsmouth, Англия

Основан като училище за наука и изкуство през далечната 1869 г., University of Portsmouth получава академична акредитация през 1992 г. и според The National Student Survey е сред топ 20 на най-добрите университети във Великобритания. Днес в петте факултета на университета - Science, Technology, Creative & Cultural Industries, Humanities & Social Sciences и Portsmouth Business School, се обучават 23 000 студенти от 100 страни. През 2017 университетът получава “Златен статут” заради високото качество на преподаване. University of Portsmouth предлага практически насочени учебни програми. Студентите имат възможност да се включат в много проекти и в реална или симулирана работна среда да придобият нужния опит за успешна професионална реализация в бъдеще.

Ravensbourne University London

Ravensbourne University London e изключително престижно висше учебно заведение, най-вече в сферата на дигиталните медии и дизайна, което впечатлява с модерния си кампус в югоизточен Лондон. Неотдавна университетът бе поставен на 27-мо място в класация на QS за най-добрите университети за изкуства и дизайн в света и 6-то място във Великобритания. Високото качество на образованието, предлагано в Ravensbourne върви ръка за ръка с отличната професионална реализация на студентите и насърчаване
на тяхната предприемаческа нагласа и иновативност. Ravensbourne University залага на индивидуалното отношение към всеки един от студентите си (общо около 2,700), а изключително добре оборудваните учебни зали и студиа предразполагат към разгръщане на творческия им потенциал.

University of Reading, Англия

University of Reading се намира в град Рединг, на 39 км южно от Оксфорд и на не повече от 30 минути с влак от централен Лондон. Рединг e основен търговски център на графство Баркшиър. Основан през 1892 г., университетът е известен като един от водещите изследователски университети във Великобритания. На територията му се намират четири музея, ботаническа градина и няколко библиотеки. Сред специалностите, които университетът предлага, особено популярни са програмите по метеорология, графичен дизайн, топография, археология, фармация, биотехнологии, градоустройство и право. Henley Business School е един от водещите бизнес факултети във Великобритания. University of Reading печели престижната Queen’s Anniversary Prize четири пъти, а Институтът по Метеорология е признат за един от най-добрите в света.

University of Southampton, Англия

Университетът заема място сред топ 10 във Великобритания за специалностите архитектура, строително инженерство, медии и комуникации, лингвистика, градоустройство и ландшафт, технология на материалите, политика, офталмология. Университетът си партнира с компании като Boeing, Rolls Royce, Siemens, Unilever, Boots, Astra Zenecca, Slazenger и много други, което дава шанс на студентите да създават контакти и да участват в различни проекти. University of Sheffield се гордее с шестима Нобелови лауреати. Освен академичните успехи, University of Sheffield има изградена репутация на университет, който е предпочитан от студентите заради активния студентски живот, множеството клубове и общества и качественото настаняване.

University of Surrey, Англия

Университетът спечели наградата на в-к Тimes за Университет на годината (2016), 4-то място в общата класация на в-к Guardian (2017) и е в челните места на повечето класации за счетоводство и финанси, диетология и здравословно хранене, бизнес мениджмънт и маркетинг, компютърни науки, психология, социология, биологически науки, електронно и авиоинженерството, физика, криминология, химия, политика, театър, танци. University of Surrey оглавява класацията на в-к Guardian (2017) в сферата на туризма и хотелиерството, и музиката. Много от бакалавърските програми предлагат стаж по специалността или интегрирана магистратура.

UCFB - The University Campus of Football Business

UCFB - един от колежите на Bucks New University – е първото висше училище, което предлага бакалавърски и магистърски програми в сферата на футбола и спортната индустрия, като един от кампусите на университета се намира в небезизвестния стадион Wembley в Лондон, а другият - в Манчестър. Лектори в колежа са знаменити личности от света на футбола и не само, които предават своя практически опит на всички желаещи да направят кариера в областта. Предвид връзките, които има училището с различни
артниращи организации и спортни клубове, завършилите студенти имат възможността
да реализират на практика наученото след като се дипломират, а и по време на самото им обучение. Характерно за колежа е отличната спортна база, която предлага отлични
условия за практикуването на този вид спорт. Заслужава да се спомене и партньорството между UCFB и Real Madrid Graduate School – Universidad Europea, което позволява на студентите от магистърската програма по Mеждународен спортен мениджмънт да учат и работят в продължение на една година в испанската столица. Едновременно с това, всички студенти са насърчавани да участват в различни видове стажове в страната и чужбина.

Белгия

Thomas More University of Applied Sciences

За първи път в България, на изложение Европейско образование се представя Thomas More University of Applied Sciences - най-големият университет по приложни науки във фламандската част на Белгия. Името на университета се свързва с името на английския философ, общественик и политик Томас Мор, който през 16 век написва "Утопия" в белгийския град Льовен. Thomas More University of applied sciences предлага програми на английски език в сферата на бизнеса, туризма, организирането на събития, медиите и комуникациите. Като университет по приложни науки и тук е силно застъпена практическата част в обучението, а годишните такси за европейски граждани са малко под 1000 евро на година.

Холандия

Fontys University of Applied Sciences, Холандия

Fontys University of Applied Sciences

Основан през 1996 г., днес Fontys University of Applied Sciences е едно от най-големите висши учебни заведения в Холандия. Разполага с три филиала в Айндховен, Венло и Тилбург, с общ брой на студентите над 40 000. Произходът на името му се корени в латинската дума „Fons“, което означава източник. Университетът предлага на своите студенти изключително широк спектър от
бакалавърски и магистърски програми. Преподаването се осъществява на три езика (английски или немски, или комбинация от двата плюс холандски, в зависимост от специалността), което е още една предпоставка за високия процент чуждестранни студенти от над 40 националности.

Hanze University of Applied Sciences, Groningen, Холандия

Hanze University of Applied Sciences е създаден през далечната 1798 г. и през 2013 г. чества своята 215-та годишнина. Той е най-големият университет по приложни науки в северната част на Холандия. Hanze University of Applied Sciences предлага програми с практическа насоченост, които подготвят и ориентират студентите за бъдещата им кариера. Броят на студентите е 25 000, а програмите са повече от 70 в различни области като икономика, технологии, изкуства и музика. Грьонинген е един от най-старите университетски градове в страната, в който се обучават около 50 000 студенти, поради което е известен като „метрополиса на Северна Холандия“. Градът е културен и административен център на едноименната провинция и предлага многобройни развлечения, включително фестивали и различни културни прояви.

HZ University of Applied Sciences, Холандия

HZ University of Applied Sciences е сред най-добрите университети за приложни науки в Холандия, с непрекъснато присъствие в топ 3 на местната независима класация Keuzegids. Основан през 1987 година, HZ има богата мрежа от партньорски университети по цял свят. В момента в университета се обучават около 4900 студенти, 500 от които чуждестранни. Като университет за приложни науки, HZ работи в тясно сътрудничество с редица компании. Студентите получават не само теоретични знания, но също така и практически задачи, съобразени със съответната кариерна ориентация. Професионалната практика е внедрена в обучението чрез стаж, приложно-изследователски проекти и практически задания. Завършвайки университета, студентите вече имат 1 година реален професионален опит. Кампусът на HZ се намира в град Vlissingen, туристически и студентски център, разположен в най-югозападната част на Холандия.

Inholland University of Applied Sciences, Холандия

В Inholland University of Applied Sciences се обучават повече от 33 500 студенти от 100 различни националности. Със своите четири кампуса - в Амстердам (Димен), Хаарлем, Хага и Делфт, университетът се нарежда сред най-големите учебни институции в Холандия. Програмите на обучение са така структурирани, че да предлагат баланс между теория и практика. Преподавателите в Inholland насърчават непрекъснато студентите да проучват и намират творчески решения на текущи въпроси в различни области на науката. В сътрудничество с фирми, неправителствени организации и образователни институции преподавателите постоянно са ангжирани с приложни изследвания за актуализиране на учебните програми. Бакалавърските програми на английски език в Inholland University of Applied Sciences гарантират обучение на най-високо ниво за успешна бъдеща професионална реализация.

NHL Stenden University of Applied Sciences, Холандия

NHL Stenden е пионер в концепцията за Real World Learning и Problem-based Learning и я интегрира във всички свои учебни програми. Това означава, че студентите не само придобиват нови знания, но и през голяма част от времето прилагат наученото на практика. По време на обучението си в NHL Stenden студентите имат шанса да прекарат един семестър в някой от международните филиали на университета в Тайланд, Бали, Южна Африка или Катар. Освен това, всички програми в университета включват задължителен стаж във фирма в Холандия или другаде по света. Студентските стажове често водят до платена трудова заетост.

Saxion University of Applied Sciences, Холандия

Saxion University of Applied Sciences се намира в източна Холандия и разполага с кампуси в Deventer, Enschede и Apeldoorn, което го нарежда сред най-големите университети в страната. Университетът предлага над 30 програми на английски език, в които се обучават студенти от 55 националности. Освен бакалавърски и магистърски програми на английски език, Saxion предлага и подготвителни и Final year courses. Едно от предимствата на университета е т.нар. buddy-програма, която цели да помогне на чуждестранните студенти с адаптацията в новата среда.

University of Twente, Холандия

University of Twente е един от водещите университети в Холандия и единственият в страната с обособен кампус. В 6-те факултета на университета в Енсхеде (Enschede) се обучават над 9000 студенти от 80 националности. Според класацията на в-к Times Twente е сред топ 200 на най-добрите университети в света. Чрез инициативата VentureLab университетът подпомага реализирането на новаторски идеи, както и създаването на фирми от самите студенти. През последните 20 години са създадени 800 такива стартъп компании. University of Twente поддържа тесни връзки с фирми като Google, Microsoft, Unilever, Shell, Siemens, Philips и др. и си сътрудничи с университети от Европа и Азия. През 2015 г. проектираният от възпитаници на Twente електрически автомобил със соларно захранване печели второ място в състезанието Bridgestone World Solar Challenge, проведено в Австралия.

Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam е основан през 1880 година и днес е международен изследователски университет, който предлага специалности в сферата на биомедицината, философията, политика и икономика, психология, антропология и социални науки, математика, бизнес администрация, история и международни отношения. Бакалавърските, магистърските програми, както и докторските програми се провеждат на английски и холандски език. С повече от 24 000 студенти университетът провежда научни изследвания в различни области с голямо обществено и научно значение. Със силен социален фокус върху бъдещето VU Amsterdam допринася за създаване на отлична среда с първокласно образование и възможности за професионално развитие.

Германия

DAAD - Германска служба за академичен обмен

DAAD е най-голямата световна организация за финансиране на международния обмен на студенти и изследователи. От основаването й през 1925 г. до наши дни, около два милиона студенти в Германия и в чужбина са получили финансиране от DAAD. Германската служба за академичен обмен е регистрирана асоциация и нейните членове са германски институции за висше образование (университети) и студентски организации. Дейността на DAAD далеч надхвърля просто отпускането на стипендии и финансова помощ. DAAD подкрепя интернационализацията на германските университети, популяризира немския език в чужбина, подпомага развиващите се страни и консултира организациите, вземащи решения по въпросите на културната, образователната и развойната политика.

Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder)

Europa-Universität Viadrina се намира в сърцето на Европа, в Изтoчна Германия. В университета се обучават 6000 студенти от над 90 различни държави в специалности като право, икономика и култура. Партньорските връзки на Europa-Universität Viadrina с над 250 водещи чуждестранни университети дават възможност за академичен и професионален обмен. След основаването му през 1991 година той се превръща във важен международен образователен център на немско-полската граница. Университетът предлага над 20 международни дуални, бакалавърски и магистърски степени. Особено популярна е магистърската програма по Европейски науки, която може да бъде завършена с немско-полска или с немско-френска диплома. Обучението е организирано в семинари, в малки групи, което осигурява директен контакт с професорите и индивидуално професионално консултиране.

Technische Universität Darmstadt

От основаването си през 1877 година техническият университет в Дармщат се е утвърдил като един от водещите технически университети в Германия. Той има световна репутация на образователен, изследователски и технологичен център. TU Darmstadt си е поставил за цел да разширява своята изследователска и научна дейност като сключва партньорства с множество фирми и образователни институции. От предлаганите специалности 50% са в сферата на инжинерните технологии (архитектура, машиностроене, eлетротехника, информатика), 35% в природните науки (химия, биология, физика, математика) и 15% в хуманитарните науки. В университета се обучават повече от 26000 студенти, като 4500 от тях са чужденстранни - от 120 държави. Студентите и учените на TU Darmstadt извършват научно-изследoвателска дейност с висока практическа насоченост.

Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (MLU)

Основан през 1502 г., университетът се причислява към един от най-старите в Германия. В него са записани над 19000 студенти, от които 2100 са чуждестранни. MLU се намира в град Хале и е най-големият университет в провинция Саксония-Анхалт. Портфолиото на университета включва над 260 бакалавърски и магистърски програми в сферата на медицината, природните науки, хуманитарните науки, икономиката и социалните науки. Като член на централната немска университетска асоциация Halle-Jena-Leipzig университетът е в тясно сътрудничество с много други университети, както и с множество неуниверситетски институции в частния сектор.

Bauhaus-Universität Weimar

Bauhaus-Universität Weimar е изградил репутация на един от най-добрите университети за специалности като архитектура и урбанизъм, строително инжинерство, изкуство и медии. Това е мястото, където можете да оставите творческия дух да се развихри в една гъвкава работна среда. Работата по различни проекти дава възможност за личностно развитие на студентите и в комбинация с високото ниво на преподаване, осигурява много добри перспективи за бъдещето им. Bauhaus-Universität Weimar предлага около 40 учебни интердисциплинарни програми, което размива границите между четирите направления във различните факултети на университета. Ваймар е малък, исторически значим град, разположен в сърцето на Германия, но многото чуждестранни студенти му придават истински метрополитен облик. Богатите традиции на университета осигуряват здрава основа за бъдеща успешна кариерна реализация.

TestDaF Институт

TestDaF е изпит по немски език за напреднало ниво. Той обхваща нивата от В2 до С1 от шестстепенната скала на Общата европейска референтна рамка за езиците (ОЕЕР). Ако издържите TestDaF във всичките му четири части с TestDaF-Niveaustufe 4, удостоверението от теста ще служи като езиков сертификат за приемане в почти всички специалности на висшите учебни заведения в Германия. Езиковият изпит TestDaF е международно признато удостоверение за Вашите езикови познания за работа по научни проекти и упражняването на академични професии.За изпита не са необходими специализирани познания.

Малайзия

Asia Pacific University

Asia Pacific University (APU) е сред най-големите частни университети в Малайзия и е уникален с обучението си в сферата на технологиите, иновациите и творчески ориентираните програми на обучение. Учебното заведение получава най-висока оценка в Малайзия - TIER 5 (EXCELLENT) в класацията SETARA 2011 на Министерството на образованието. Университетът разполага с нов ултрамодерен кампус в Технологичния парк на Малайзия в Куала Лумпур. Международната студентска общност съставлява 11 000 студенти от над 110 държави. В APU се предлагат широка гама от бакалавърски и магистърски програми акредитирани от английският Staffordshire University. След завършването си студентите получават двойна образователна степен: една от APU и една от Staffordshire University, Великобритания. Програмите за бакалавърска степен предлагат редица дисциплини в областите информационни технологии, бизнес, банкиране и финанси, счетоводство, инженеринг и медии, както и разработване на компютърни игри и уеб медийни технологии. Продължителността на програмите е 3 или 4 години, в зависимост от избраната специалност.

Международни университети

EU Business School

EU Business School е сред най-добрите бизнес училища в света и ежегодно привлича студенти от над 100 страни. Университетът разполага с кампуси в Барселона, Женева, Монтрьо и Мюнхен, като учебните програми и материали във всеки един от кампусите са идентични. Това позволява на студентите в края на всеки семестър да се местят от един кампус в друг и така да натрупат международен опит. European University Business School е тройно акредитиран – от ACBSP, IACBE и CEEMAN. Съвместните програми на EU Business School с университети във Великобритания, САЩ, Русия, Тайван, Казахстан, Малайзия и Китай дават възможност на студентите да обменят опит и да получат двойна диплома. Студентите имат шанса да натрупат опит в интернационална среда с представители на различни култури. EU e класиран в топ 35 на най-добрите бизнес училища в Европа според ежегодната класация QS Top MBA ranking.